Медия без
политическа реклама

Борисов се отметна и няма да влиза в президентската битка

При 165 души мнозинство, ако не поемат управлението, са бъзльовци, заяви той по адрес на анти-ГЕРБ силите в НС

21 Апр. 2021Обновена

Бойко Борисов все пак премисли и след около час обяви, че няма намерение да влиза в президентската битка, ако се стигне до служебно правителство. "Естествено. Като отиде служебното правителство, да. Народът ме посочи на първо място и каза, че иска да продължим като първа политическа сила", отговори премиерът в оставка на уточняващ въпрос дали ще участва в надпреварата за "Дондуков" 1 наесен. Думите му бяха изречени пред репортери при изписването му от "Софиямед".

Малко по-късно, след като немалко медии ги тиражираха, Борисов се отметна от тях. "Не, няма да се кандидатирам за президент! Ако оставят Радев да се бие на политическата сцена вместо тях, сме готови да сме категорични опоненти и на този кабинет на задкулисието и да се срещнем на нови избори, когато и да са те!", обяви на страницата си във Фейсбук премиерът в оставка.

Според него "ако партиите, които днес демонстрират огромно мнозинство в парламента, не направят правителство, а вкупом изтичат при президента Радев, за да им направи служебен кабинет, това ще бъде проява на безотговорност и страх".

Борисов от години прави заявления, че ще се кандидатира за държавен глава, като досега думите му са били напразни. И на предишните избори неведнъж заявяваше, че ще се откаже от премиерския стол и ще отиде "на спокойствие" в президентството.

В същото време настоящият президент Румен Радев обяви в края на януари, че ще се кандидатира за втори мандат.

"Аз не съм четвъртият, или петият, или шестият, защото Ицо (съпредседателят на Демократична България - б. р.) е предпоследен в Бургас, но ние ще го подкрепим за Росенец, за да види, че при нас няма задкулисие. Първият не се оттегля, когато отборът печели, не прави смени", заяви Борисов. "Много ми е странно как тази уж дясна партия, те са на практика най-левите в парламента, изведнъж започна да харесва и е готова без никакви претенции за нищо да подкрепи Слави Трифонов", каза той по адрес на Демократична България, на която днес изпращат официално писмо за преговори за бъдещия кабинет, предложен от ГЕРБ.

"Аз съм я сърбал попарата на Христо Иванов, когато сменихме шефа на Софийския затвор, шефа на ВКС, бях добър. Като се заяви, че иска да е главен прокурор, тогава станахме лоши", добави Борисов по адрес на Иванов, който бе правосъден министър във втория му кабинет, но хвърли оставка.

На въпрос защо са се развалили отношенията му със Слави Трифонов Борисов отговори: "Той реши да прави партия, аз още не съм решил да правя шоу". 

"Ако и едните, и другите не ни подкрепят, ще върнем утре следобяд или най-късно в петък мандата. Ако не приемат със 165 депутати управлението, това са страхливците, това са бъзльовците", коментира Борисов в типичния си стил. 

 

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, April 21, 2021

 

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Под паметника на Съветската армия имало зала

24 Март 2024

Демерджиев: С мигрантите влизат терористи и бивши военни

24 Март 2024

Мария Габриел се отказа от мандата

24 Март 2024

ГЕРБ отхвърли офертата на ПП-ДБ за кабинет с втория мандат

26 Март 2024

ГЕРБ атакува Васил Терзиев с компромат за имоти

23 Март 2024