Медия без
политическа реклама

Футболната Суперлига се разпадна на втория ден

Няма как да продължим, призна един от идеолозите, след като 8 от 12-те отцепници напуснаха задругата

21 Апр. 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС
Над 1000 фенове на "Челси" протестираха пред "Стамфорд Бридж"

Само два дни след анонса за създаване на европейска футболна Суперлига на 12 от най-богатите клубове в света, организацията на практика се разпадна.

Начало на процеса поставиха два английски клуба - "Манчестър Сити" и "Челси", които късно снощи анонсираха, че развалят сделката. Часове по-късно към тяхното решение се присъединиха и останалите четири съучредители на частната лига от Острова - "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед", "Арсенал" и "Тотнъм".

All six Premier League teams involved in the European Super League have formally withdrawn from the competition.

This is what each club said in their statements...#bbcfootball

— BBC Sport (@BBCSport) April 20, 2021

Първо Би Би Си съобщи, че "Сити" вече е уведомил официално организацията на 12-те клуба, че няма да участва повече. А същевременно над 1000 фенове на "Челси" се събраха пред стадион "Стамфорд Бридж" в Лондон преди мача с "Брайтън" от Премиър лийг и протестираха срещу решението за влизане на клуба в Суперлигата.

Малко по-късно "Скай Нюз" съобщи, че "сините" вече подготвят документите си за напускане на организацията, а собственикът Роман Абрамович е взел решението, след като се е "вслушал в гласа на феновете". Веднага след съобщаването на новината запалянковците пред "Стамфорд Бридж" започнаха да празнуват.

В следващите часове заваляха съобщения в официалните клубни профили в социалните мрежи, че английските отбори един по един се оттеглят. В същото време бе обявено също, че един от довчерашните членове на Изпълкома на УЕФА, които напуснаха заради Суперлигата, се е махнал и от клуба си - изп. вицепрезидент на "Манчестър Юн" Едуард Уудуърд вече не е при "червените дяволи".

"Ние няма да участваме в европейската Суперлига", пък гласеше лаконичното съобщение на клуба от "Олд Трафорд" в "Туитър".

We will not be participating in the European Super League.#MUFC

— Manchester United (@ManUtd) April 20, 2021

От "Ливърпул" написаха: "Футболният клуб може да потвърди, че нашето участие в предложените планове за създаване на европейска Суперлига е прекратено."

Liverpool Football Club can confirm that our involvement in proposed plans to form a European Super League has been discontinued.

— Liverpool FC (@LFC) April 20, 2021

От "Арсенал" дори изразиха съжаление за действията си: "В резултат на чутото от вас и широката футболна общественост през последните дни ние се оттегляме от предложената Суперлига. Направихме грешка и се извиняваме за нея."

As a result of listening to you and the wider football community over recent days we are withdrawing from the proposed Super League.

We made a mistake, and we apologise for it.

— Arsenal (@Arsenal) April 20, 2021

От "Тотнъм" също декларираха отстъпление: "Можем да потвърдим, че формално стартирахме процедура да се оттеглим от групата, развиваща плановете за европейска Суперлига."

We can confirm that we have formally commenced procedures to withdraw from the group developing proposals for a European Super League (ESL).#THFC ⚪️ #COYS

— Tottenham Hotspur (@SpursOfficial) April 20, 2021

По-късно испански медии съобщиха, че и мадридският "Атлетико" е на път да напусне новата Суперлига, но това бе отречено от клуба. Последва информация, че "Барселона" също се оттегля. Тя бе потвърдена косвено от президента на клуба Жоан Лапорта, който заяви: "Барселона" НЯМА да се присъедини към Суперлигата, докато нашите сосиос (феновете) не гласуват за това. Това е техният клуб, така че и решението ще е тяхно."

Първи стъпки към напускане на частната организация предприе и италианският "Интер". "Ситуацията е такава, че Суперлигата вече не представлява интерес за нашия клуб", заявиха от ръководството на "нерадзурите" пред агенция АНСА. Тази сутрин и градският им съперник "Милан" също обяви решението си да се оттегли от новия формат.

Inter and AC Milan are also set to leave the #SuperLeague.

Inter have juve announced: “We’re no longer interested in this project”. 🚨🇮🇹

Still waiting for official position from Juventus.

The whole #SuperLeague is expected to be SUSPENDED in the next hours. 🚫

— Fabrizio Romano (@FabrizioRomano) April 20, 2021

Така твърдо убедени в бъдещето на проекта за известно време останаха само испанският "Реал" (Мадрид), чийто президент Флорентино Перес е основен двигател и формален президент на Суперлигата, и италианският "Ювентус", чийто бос Андреа Аниели е вицепрезидент в паневропейското начинание.

Днес по обед обаче италианският бизнесмен призна, че без английските клубове Суперлигата е обречена на провал. Запитан дали смята, че проектът все пак може да бъде реализиран след напускането на толкова много партньори, Аниели заяви лаконично: "За да бъда честен и откровен - не, очевидно случаят не е такъв. Лично аз оставам убедн в красотата на този проект. Но трябва да призная... Имам предвид, не мисля, че този проект вече е на дневен ред и няма как да продължи да съществува."

Breaking: Juventus chairman Andrea Agnelli has said that plans for a European Super League can no longer go ahead. pic.twitter.com/kWlA0SF7yw

— ESPN FC (@ESPNFC) April 21, 2021

Още снощи към 22:00 ч. българско време съоснователите се събраха на спешна онлайн среща в "Зум", за да решат какво да правят. След нея Перес отказа планираното си участие в радио предаване, а от Суперлигата разпространиха следното официално съобщение:

"Суперлигата е убедена, че актуалната ситуация в европейския футбол изисква промяна. Предлагаме нов турнир, защото действащата в момента система не функционира. Нашето предложение е насочено към това да се осигури развитие на спорта, като същевременно се гарантират ресурси и стабилност за развитието на футболната пирамида, включително помощ за цялата футболна общност, която е изправена пред финансови затруднения заради пандемията. Освен това всички по веригата следва да получат завишени плащания от фонд "Солидарност".

Независимо от оттеглянето на английските клубове, които бяха принудени да вземат това решение под външен натиск, ние сме уверени, че предложението ни напълно съответства на законите в Европа, което беше потвърдено от днешното съдебно решение за защита на Суперлигата от действията на трети лица.

Предвид обстоятелствата, ще предприемем съответните адекватни стъпки за трансформиране на проекта с ясната идея да предложим на феновете най-доброто възможно изживяване и в същото време да осигурим по-високи приходи за цялата футболна общност."

#SuperLeague official statement 🚨

"We are reconsidering the appropriate steps, in order to reshape the project”.

“We're proposing a new competition, because current one isn't working. English clubs have been forced to leave, due to outside pressure”.

It’s gonna be suspended. pic.twitter.com/2GWXSVhTr4

— Fabrizio Romano (@FabrizioRomano) April 20, 2021

Ключови думи:

Суперлига, футбол

Още по темата

ОЩЕ ОТ СПОРТ

Нургюл Салимова постигна нов върхов рейтинг

22 Март 2024

Атентатът в Москва предизвика опасения за терор в Париж 2024

25 Март 2024

Димитров излиза срещу световния №2 в 1/4-финал на "Мастърс"

27 Март 2024

Григор Димитров разгроми германец в Маями

26 Март 2024

Краснобаева донесе още едно злато за България от СК в Гърция

24 Март 2024