Медия без
политическа реклама

5 неудобни въпроса за шпионския трилър с Емилиян Гебрев

БГНЕС
Оръжейният търговец Емилиян Гебрев попита защо разследващите органи дори не са го търсили за информация.

България отново стана епицентър на шпионски трилър с международен отзвук. Преди дни Чехия изгони 18 руски дипломати като отговор на разкрития, че разузнавачи от ГРУ са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси край Злин през октомври 2014 г., при която загинаха двама души. Чешки източници от полицията разкриват, че взривените 50 тона муниции са били предназначени за износ към България, където да бъдат реекспортирани към Украйна от предприятието ЕМКО на бизнесмена Емилиян Гебрев. Информацията бе потвърдена и от външния министър Ян Хамачек, според когото част от боеприпасите е трябвало да бъдат взривени на българска териория, но се е случило нещо непредвидено. Фактът, че събитията предшестват с няколко месеца само отравянето на Гебрев и че до този момент никой не е споменал някаква връзка между двете събития, повдигнат въпроси към работата на българската прокуратура.

 

1. Защо Емилиян Гебрев става мишена на ГРУ?

 

Отравянето на оръжейния търговец, неговия син Христо и директора на завода му ЕМКО Валентин Тахчиев се случва няколко месеца след експлозиите в Чехия - през април 2015 г. След дълго забавяне прокуратурата повдигна обвинение за престъплението срещу трима руснаци - Денис Сергеев (Федотов), Сергей Лютенко (Павлович) и Едор Гордиенко (Горшков), но и до момента не е посочила конкретен мотив, какъвто е необходим за квалифициране на престъплението и успешна присъда. Една от версиите, по които разследването работи, са сделки с оръжия за Украйна в периода между декември 2014 г. и март 2015 г., съобщиха от държавното обвинение преди време. Не е известно обаче дали сред въпросните сделки са и оръжията във взривените складове в Чехия. 

Първоначално в разпространена до медиите позиция ЕМКО отрече да има общо с унищожените боеприпаси. Ден по-късно обаче предприятието призна, че е имало наличности във взривените складове, но те не са планирани за реекспорт към Украйна. "Документите в архива на ЕМКО изцяло опровергават версиите даже за намерения за такъв транспорт между април 2014 г. и декември 2015 г.", пише в позицията. Освен това бизнесменът отрича изобщо да е търсен от разследващите органи за информация по въпроса, поради което е изпратил официални писма до главния прокурор Иван Гешев и председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Това навежда на мисълта, че българската прокуратура все пак не е работила по линия на взривените складове в Чехия като евентуален мотив за покушението над Гебрев. Не е ясно какво е отговорила прокуратурата и на запитването на чешките си колеги.

Оръжейният търговец отдавна твърди, че мотивът за отравянето му е друг - опитът регистрираната на британските вирджински острови Viafot, свързана с Делян Пеевски, да овладее оръжейния завод "Дунарит". Тази теза беше отречена от прокуратурата. 

 

2. Работи ли се изобщо по разследването на българския "Новичок"?

 

За 6-годишния период на разследването е спирано два пъти - веднъж през 2016 г., защото извършителят не е разкрит, и през 2020 г., когато прокуратурата реши, че делото не може да се разглежда в отсъствието на обвиняемите руснаци. Ключовите разкрития бяха направени от службите на други държави в НАТО като Великобритания. Гебрев разказва за покушението срещу него още от 2015 г., но българската прокуратура се раздвижи едва 4 години по-късно - през 2019 г. Това стана след среща на премиера Бойко Борисов и британската посланичка Ема Хопкинс. След разговора тя обясни, че му е представила допълнителна информация за разследването по случая с отравяването на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в Солсбъри през 2018 г. Благодарение на разкритията от Великобритания и разследващия сайт "Белингкат" стана ясно, че руски старши офицер от военното разузнаване (ГРУ), пътувал под името Сергей Федотов, който е бил в Обединеното кралство за опита за убийство на Скрипал, е пристигнал в България само няколко дни преди Гебрев и синът му да бъдат отровени.

Прокуратурата опита да оправдае бездействието си, като съобщи, че са направени химически експертизи, които показали, че в кафе от машината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син, има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с вредители по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества и не можело да причини тези тежки последици. "Разпитан е дори производителят на руколата", обясни през 2019 г. бившият главен прокурор Сотир Цацаров. Самият Гебрев от самото начало твърди, че нито пие кафе, нито е ял салата от рукола. Към днешна дата вече е ясно, че отровата е "Новичок" и е била на дръжката на вратата на автомобила на Гебрев.

 

3. Защо е стопирано делото за отравянето?

 

От половин година прокуратурата е замразила разследването на покушението над Гебрев. Причината е, че според нея в отсъствието на обвинените руски разузнавачи не би могло да се разкрие обективната истина по делото, а допълнителни отговори от чужбина "не са от съществено значение за разкриване на мотивите за извършване на престъплението". Последната седмица обаче държавното обвинение беше опровергано, след като разкритията в Чехия хвърлиха допълнителна светлина върху разследването.

Откроява се и двойният стандарт, когато става дума за знакови обвинения срещу хора, които отсъстват от България. За прокуратурата няма проблем да внесе обвинителен акт срещу бившия собственик на КТБ Цветан Василев, който от 2014 г. се намира в Сърбия. Две години вече Специализираният наказателен съд заседава по делото за фалита на банката, без Василев дори да е дал обяснения.

С осъдителни присъди пък наскоро приключи делото за терористичния акт на летище Сарафово през 2012 г., при който загинаха шестима души. Мелиад Фарах - австралиец от ливански произход, и Хасан ел Хадж Хасан - канадски гражданин, също от ливански произход, бяха признати за виновни, въпреки че са в неизвестност. И в този случай прокуратурата не откри проблем за изясняването на престъплението.

 

4. Искано ли е съдействие от международни органи и държави?

 

Разкритията от Чехия с българска следа повдигат въпроса доколко изчерпателна и настоятелна е била родната прокуратура при търсенето на помощ от чуждестранни партньори. От първоначалните изявления на официалните лица може да се съди, че разследването у нас изобщо не е успяло да направи връзка между взривените муниции на ЕМКО и отравянето на Гебрев. "Без конкретни подробности, мога да потвърдя, че се осъществява международно сътрудничество по този въпрос, включително сътрудничество с България", заяви външният министър Ян Хамачек. Самият Гебрев пък твърди, че не е търсен от прокуратурата с въпроси за сделки за реекспорт на боеприпаси от Чехия към Украйна. За какво сътрудничество говорим тогава?

Бизнесменът се оплаква от саботаж по разследването за опита за убийството му, защото България отказва да поиска техническа помощ от Организацията за забрана на химическите оръжия за състава на веществото, въпреки че е неин член. Прокуратурата се оправда, че държавата е потърсила съдействие, но ОЗХО отказала да изпрати свои експерти в София. От отговор на пресцентъра на Министерството на външните работи до "Свободна Европа" обаче става ясно, че България изобщо не е отправяла официално искане за изследване на отровата в централата на ОЗХО в Хага, както, например, направи Великобритания веднага след покушението срещу бившия двоен руски агент Сергей Скрипал.

 

5. Стои ли руското разузнаване зад експлозиите във военни складове у нас?

 

Само дни преди отравянето на Гебрев през 2015 г. в България се случиха два инцидента, при които бяха взривени складове и производствени мощности на държавното предприятие ВМЗ-Сопот. Досега не е известно дали изобщо е имало разследване на причините за експлозиите. Министерството на икономиката, под чиято шапка е заводът, поиска специалните служби да разследват защо в рамките на месец два пъти гърми продукция. Кметът на Сопот и областният управител на Пловдив определиха станалото като много съмнително, а тогавашният министър на икономиката Божидар Лукарски не изключи саботаж. Разследването по случая е в задънена улица.

Инцидентите във ВМЗ "Сопот" много напомнят на случилото се в Чехия, както по изпълнение - два взрива в кратък период, така по изпълнителите. Както вече стана ясно, точно по онова време на 2015 г. разузнавачи от ГРУ са били в България. Става дума за Денис Сергеев (Федотов), Сергей Лютенко (Павлович) и Едор Гордиенко (Горшков). Не е ясно дали след тези разкрития разследващите ще се активизират по тази линия.

Още по темата