Медия без
политическа реклама

Борисов предложи "Ку-Ку" кабинет

Работилите със Слави Трифонов Любен Дилов-син и Калин Вельов са сред номинираните за министри

20 Апр. 2021Обновена
стопкадър от Фейсбук профила на Бойко Борисов
Бойко Борисов реди кабинета.

Премиерът в оставка Бойко Борисов подреди интересен кабинет, който ГЕРБ ще предложи, когато днес кандидатът за министър-председател Даниел Митов получи мандата от името на партията. В новото правителство има 8 нови лица, преброи Борисов. Останалите са микс от министри от предишните кабинети на ГЕРБ. В проектокабинета на ГЕРБ има двама души, работили във времето със Слави Трифонов, който сега е лидер на втората политическа сила в страната - "Има такъв народ" - Любен Дилов-син и Калин Вельов. Първият бе сценарист на предаването "Ку-Ку", а вторият свиреше в "Ку-Ку бенд".

Любен Дилов-син е предложението на Борисов за министър на туризма. "Мисля, че като писател и културтрегер малко могат да те надговорят. А туризмът е пропаганда", обясни Борисов мотивите си на Дилов. Калин Вельов е издигнат за културен министър. "Много си добър в надсвирването. Постоянно питат музикантите къде са и ние, щем- не щем, трябва да даваме отпор", аргументира се премиерът.

Лидерът на СДС Румен Христов е номиниран за министър на отбраната. Първоначално Борисов предложил на поста да остане Красимир Каракачанов, но той отказал с мотива, че партията му не е успяла да влезе в парламента. Екатерина Захариева ще е министър на външните работи, Томислав Дончев  ще отговаря за еврофондовете, защото е "най-големият капацитет в тази област". Тримата ще бъдат и вицепремиери.

Новите лица в предложеното правителството са: Александър Иванов - министър на регионалното развитие; Ивелина Василева - на околната среда; Жечо Станков - на икономиката; Делян Добрев - на енергетиката. Добрев явно вече е реабилитиран от Борисов, тъй като бе низвергнат преди няколко години заради шуробаджанашките назначения по "Кумгейт" и напусна парламента. 

В кабинета ще останат досегашните министри: Кирил Ананиев - на финансите; Деница Сачева - на социалната политика; Десислава Ахладова - на правосъдието; Костадин Ангелов - на здравеопазването; Десислава Танева - на земеделието; Красен Кралев - на спорта; Красимир Вълчев - на образованието; Христо Терзийски - на вътрешните работи.

Част от номинираните за министри бяха привикани от Бойко Борисов в болницата, където той е от понеделник заради операция на менискуса след футболна травма. Премиерът в оставка в типичния си стил държа 48-минутен монолог, излъчван на живо във Фейсбук, и едва остави номинираните за министри да кажат по няколко думи на благодарност. Всеки опит някой да се впусне в по-сериозна тема беше моментално прекъсван от нов монолог на премиера за неговата собствена значимост.

Борисов мотивира част от номинациите. Александър Иванов бе представен като "младо лице в МРРБ" с обяснението: "Не че Нанков и Аврамова не се справят добре, но те са депутати и имат какво да правят". Томислав Дончев според Борисов е "най-големият капацитет в еврофондовете". Сачева също бе наречена най-добър министър. Ивелина Василева е била министър на околната среда и в първия мандат на Борисов. "Зелените много трудно могат да са противопоставят на такава кандидатура", смята премиерът в оставка. Жечко Станков бе представен от него като човек, който знае 4 езика. "Не че Теменужка Петкова не е перфектна, но тя ще остане в парламента, за да се бори", обясни Борисов, без да уточни с какво точно ще се бори сегашният титуляр в енергетиката.

Част от кандидат-министрите се опитаха да кажат по една-две думи за ресора, за който евентуално ще оглавяват, но Борисов нямаше търпение да ги слуша. "Трудно ще се получи стабилна конструкция, защото двете най-силни политически фигури в момента куцат", заключи Любен Дилов, визирайки, че в момента и Борисов, и Слави Трифонов имат трудности с придвижването. "Ох, сега го разбирам Слави. Но това не го прави по-слаб. Аз го обичам този човек, Слави, защото е доказал 30 г., че е №1 в нещо, каквото и да е то. Това не е кусур, а геройство - когато имаш болка, да търпиш. Слави Трифонов сега трябва да говори. Може да се подкрепяме, аз куцам с десния, той с левия крак", добави Борисов. 
Той се обърна към депутатите си с призива да вземат мандата днес и "там, където не са скъсани връзките, да се опитат да говорят с хората, дори да не се съгласяват да ги подкрепят". "Прозвънете им, вижте ги. Ако не днес, в четвъртък да стане. Да не е петък, че е ден на майстора", каза още той. 

"Ако те (останалите партии, бел. ред.) са хитри и коварни, може да го вкараме в парламента и да го гласуват", обясни Борисов за правителството на ГЕРБ, макар че всички категорично заявиха, че няма да подкрепят негов кабинет. И допълни защо другите партии биха постъпили така: "Да ни държат 4 години и да се гаврят с нас, както искат. Могат да ви държат от 9 ч. до когато си пожелаят, всеки ден, само гражданинът Борисов не могат да го викат". И за пореден път посочи, че няма намерение утре да се яви в Народното събрание, както бе задължен с решение от депутатите миналата седмица, за да представи Плана за възстановяване.

 

ПАТАКЛАМА

"Слави Трифонов трябва да отиде в парламента, не аз. Той е на дневен ред. Аз съм се оттеглил от всякъде. Ако нещо щеше да допринесе, да отида, но те искат да направят патаклама в парламента", заяви в един от монолозите си Борисов. Според него, че в парламента са се събрали "истерични злобни жени" и в тази графа подреди Мая Манолова, Мария Капон и Корнелия Нинова. Обясни, че има и един-двама мъже "като тях истерични", но не спомена имена.

Заради поведението на новите депутати, Борисов всеки ден едва задържал хората на ГЕРБ да не отидат пред парламента.

"Обръщам се към всички, които предварително говорят как няма да се коалират: Ако се отиде на служебно правителство, това означава страх и безотговорност", предупреди премиерът в оставка. И обясни, че с "Атака" и Валери Симеонов и на него не му е било лесно, но да не бъде излъчено правителство сега значи, че се бяга от отговорност.

 

Как протекоха консултациите на парламентарните сили при президента Румен Радев в понеделник вижте тук: Всички в парламента гледат към Трифонов за правителство

 

МАНДАТ

В 13 часа днес президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Даниел Митов. "Очаквам в 7-дневен срок, както е по конституцията на Република България да предложите състав на Министерския съвет, който да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж. Правителство, което да ръководи ефективно страната и да я изведе от днешната криза", обърна се държавният глава към кандидат за министър-председател.

След срещата с президента кандидатът обяви, че започва да търси подкрепа "от парламентарните групи, които идеологически стоят най-близо до нас". Като такива посочи "Демократична България" и "Има такъв народ", които обаче вече категорично заявиха, че няма да застанат зад правителство, предложено от него. Въпреки че Бойко Борисов му даде два дни, Митов заяви, че консултациите ще продължат "колкото е необходимо". "Няма да бавим излишно процедурата. Ако установим, че няма шанс нашият проектокабинет да бъде подкрепен, ще взимаме оттам-нататък решения", допълни той.

Проектокабинетът, който Борисов подреди вместо него, Митов определи като "амалгама между приемственост и опит, от една страна, и обновление, от друга". А когато журналистите му посочиха, че туризмът не е сфера, която се свързва с името на Любен Дилов-син, кандидат-премиерът лаконично отговори: "Сега трябва да почнем да я свързваме".

 

НЕЖЕЛАНИЕ

Атанас Атанасов - съпредседател на "Демократична България", обяви, че ще предложи на колегите си в коалицията да не участват в никакви разговори с ГЕРБ. "Не сме идеологически най-близки с ГЕРБ. Идеологията на ГЕРБ е корупцията, нагласените обществени поръчки, чекмеджетата с кюлчета. Нашата идеология не е такава. Така че няма основание за водене на каквито и да било разговори, а и ГЕРБ трябва да разберат, че са в абсолютна изолация и че никой не иска да разговаря с тях за общо управление", заяви Атанасов пред bTV.

Той определи Митов като "подставено лице" на Бойко Борисов. Според Атанасов мечтата на премиера в оставка е да бъде "Ахмед Доган в Банкя". 

Още по темата