Медия без
политическа реклама

ГЕРБ се бетонира и в енергетиката

След команда на Нинова БСП дружно громи ИТН в интернет

20 Апр. 2021Обновена
Фейсбук
И Александър Симов дейно се включи в кампанията "Аз бях на протеста".

ГЕРБ са бетонирали свои кадри и в енергетиката, съобщи на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова. На извънредни заседания са излъчени новите бордове на енергийните дружества. "Нещо, което обикновено отнема седмици, е внесено в Агенцията по вписванията за ден," подчерта Нинова. Тя изброи БЕХ, АЕЦ "Козлодуй", "Минпроект" и други. Вчера стана ясно, че зам.министри и членове на политическия кабинет на финансовия министър спешно се преназначават на други длъжности, за да не могат лесно да бъдат уволнени от новите управляващи.

На брифинга Нинова раздаде и обширен списък с имена на представители на ГЕРБ, които отскоро са в големите енергийни компании. Едно от знаковите лица в Българския енергиен холдинг например е Валентин Николов. Той бе депутат от партията на Борисов в предишния парламент, но напусна, за да се кандидатира за енергиен директор. Сега става ясно, че вчера (19 април) на извънредно заседание е избран за председател на борда на БЕХ. В новия съвет на директорите влизат още Диян Димитров (досега директор в ТЕЦ "Марица-изток"), Иван Андреев (бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй"), Стелиян Коев (досега финансов директор на "Мини Марица-изток) и Александър Църноречки (бивш директор "Протокол и връзки с обществеността" в БЕХ).

Под контрола на Валентин Николов всъщност ще са всички големи държавни дружества в енергетиката - НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток", чиито консолидирани приходи са близо 7 млрд. лева.

Николов от години е близък до ръководството на ГЕРБ и до самия Борисов. Първо беше зам.-министър на икономиката и енергетиката, след това влезе в съвета директорите на БЕХ, НЕК, АЕЦ и на АЕЦ "Козлодуй - нови мощности". По-късно стана и изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".  Допреди няколко месеца бе и председател на енергийната комисия в НС. 

Отделно по линия на АЕЦ "Козлодуй" старото ръководство на БЕХ (Жаклен Коен, Живко Динчев - директор на ТЕЦ "Марица-Изток 2" и Андон Андонов - директор на "Мини Марица-Изток) е провело също неприсъствено заседание пак на 19 април. Целта е била да се изберат нови директори на атомната централа. Преназначени са досегашният директор Наско Михов и заместникът му Александър Николов.

Нови членове на съвета на директорите са бившият евродепутат от ГЕРБ Владимир Уручев, както и излъчените от Агенцията за публичните предприятия и контрол Ива Николова (адвокат с 5 г. опит) и Илия Илиев, бивш член на партията на Яне Янев - РЗС, а по време на тройната коалиция главен секретар на МВР, припомня "Капитал".

Държавната "Минпроект" ще бъде оглавена от Жаклен Коен, който досега бе начело на БЕХ и в борда на АЕЦ "Козлодуй". Останалите членове на борда са досегашният шеф Румен Биков и председателят на борда Любен Тотев. Новият представител е Радост Димитрова.

В борда на "Булгаргаз" като избор на енергийното министерство са настоящият директор Николай Павлов, Илиян Дуков и Николай Дончев.

В ТЕЦ "Марица Изток 2" остава шефът Живко Динчев, който се очаква да запази поста си. Новите държавни членове на борда са Боян Боев, който беше шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране по времето на кабинета Орешарски, и Руслан Германов.

В "Мини Марица Изток" се запазва напълно досегашният държавен борд от досегашния шеф Андон Андонов и членовете Николай Диков и Георги Коев.

За останалите държавни енергийни дружества, където също текат конкурси, все още няма внесени заявления за вписване в Търговския регистър.

 

 

 

Кадри от политическите кабинети на ГЕРБ се спасяват от уволнения, като се преназначават на държавни постове в министерства и ведомства.   Така например от сайта на Министерството на финансите става ясно, че доскорошният зам.

НАПАДЕНИЕ

Нинова не пропусна да нападне останалите опозиционни партии, които миналата седмица не подкрепиха предложението на БСП за мораториум върху назначенията в държавните фирми. "За нас остава един въпрос: защо уж новите партии, които искат да се борят със статуквото, обслужиха задкулисието, вместо да се борим с него. Пет пъти предупредихме, че моделът Борисов в момента се окопава, пет пъти подадохме ръка на новите политически субекти в Народното събрание: "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън" и "Демократична България" и те пет пъти я отхвърлиха. Точно с едно действие бетонираха Борисов в един сектор - енергетиката", твърди Нинова.

"След като разбраха гафа си, започнаха да се оправдават с процедурни хватки. Сега искат да го внасят. Късно е, колеги за китка," добави тя.

 

Оригиналност

 

Интересна акция предприе БСП от снощи. Депутати и сподвижници, близки до партийното ръководство, публикуват в социалните мрежи свои снимки от летните демонстрации. Целта е да се докаже, че БСП е партия на протеста. Идеята вероятно е продиктувана от факта, че по-голяма част от обществото не я смята за протестна формация. Кадрите са придружени с описателни статуси и атака директно или завоалирано към "Има такъв народ" (ИТН). Тон даде лидерът Корнелия Нинова, а останалите дружно се равниха по нея. Всичко това много прилича на акцията на ГЕРБ от преди няколко седмици в защита на Бойко Борисов, след като се проведе митинг пред дома му. Разликата е, че сега статусите си хората на БСП ги пишат сами, а не са копирани.

"Един въпрос и пет факта за протестите"  - така Нинова е озаглавила разсъжденията си. И продължава: "Тече нова подмяна на истината. Все повече се шири лъжата, че трите нови партии са партии на протестите, а БСП - на статуквото. Имам един въпрос и пет факта. Въпросът: Някой виждал ли е Слави Трифонов и сценаристите му на протестите? Не. Защо тогава ги наричате партия на протеста? Фактите: 1. Аз и цялата парламентарна група излязохме пред президентството още първия ден на протеста 2. Многократно отправихме призив към нашите структури да се включат и го направихме - депутати, общински съветници,членове и симпатизанти бяха всеки ден по площадите в страната...".

"33 дни последователно бях на протест. Водих осем предавания на живо от площада, интервюирах хората, прегракнах от викане (...) БСТВ беше телевизията на протеста. И сега някакви други се опитват да си присвоят това недоволство и да го приватизират. Няма да им мине номера", е написал Александър Симов. "Партии на/от протеста: БСП, ИСМВ, ДБ. ИТН не са участвали в протестите", е декларирал и Кристиян Вигенин. В кампанията се включиха още Крум Зарков, журналистката от БСТВ Юлия Ал-Хаким и много други.

 

ЕДИН ВЪПРОС И ПЕТ ФАКТА ЗА ПРОТЕСТИТЕ Тече нова подмяна на истината. Все повече се шири лъжата, че трите нови партии...

Posted by Корнелия Нинова on Monday, April 19, 2021

 

 

 

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Под паметника на Съветската армия имало зала

24 Март 2024

Демерджиев: С мигрантите влизат терористи и бивши военни

24 Март 2024

Мария Габриел се отказа от мандата

24 Март 2024

ГЕРБ отхвърли офертата на ПП-ДБ за кабинет с втория мандат

26 Март 2024

ГЕРБ атакува Васил Терзиев с компромат за имоти

23 Март 2024