Quantcast
Зелената партия кандидатира противник на Северен поток-2 за канцлер | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Зелената партия кандидатира противник на Северен поток-2 за канцлер

780
 БГНЕС
Аналена Бербок

За първи път от четири десетилетия германската партия на Зелените обявиха своя кандидат за канцлер на страната. Това е  40-годишната Аналена Бербок и вероятно ще бъде единствената жена в надпреварата за поста на Ангела Меркел, която ще се проведе на 26 септември.

Някои наблюдатели смятат, че фактът, че Бербок е жена, е изиграл важна роля за избора й, тъй като борбата за правата на жените и равенството между половете е една от централните теми на Зелените, пише ''Дойче Веле''.

Когато става част от партията през 2005 г., Бербок започва да се занимава с европейска политика, след което става ръководител на земеделския офис на Зелените в Бранденбург. От 2013 г. е член на Бундестага. Бербок ръководи политиката за изменение на климата и източните провинции на Германия и е член на комисиите по икономика и енергетика, и по въпросите на Европейския съюз.

Малко известна в началото, Бербок бързо се превръща в лицето на партията, появявайки се често и емоционално по телевизията, поради което си спечелва прозвището ''кралицата на токшоутата'', припомня БГНЕС. Застъпник е на идеята за прекратяване на проекта за газопровод ''Северен поток-2''.

''Този газопровод се противопоставя на геостратегическите интереси на европейците, той е ясно насочен срещу Украйна, противоречи на европейските цели за опазване на климата и всички санкции на ЕС срещу Русия и следователно е абсолютно фатален'', каза Бербок в интервю за телевизия ARD през февруари 2021 г.

Още

Комсомолци и парашутисти се редуват в изборните листи

12.06.2021

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

5155
Божков: Връщам се преди изборите

12.06.2021

Обновена

37894
Санкциите на САЩ удрят по ГЕРБ, но не и по ДПС

12.06.2021

6338