Медия без
политическа реклама

Всички в парламента гледат към Трифонов за правителство

От "Има такъв народ" обаче упорито мълчат за плановете си и очакват президентът да им връчи мандат

19 Апр. 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Тошко Йорданов от "Има такъв народ" не сподели нищо за намеренията на партията си.

Всички участници в новото 45-о Народно събрание обръщат поглед към партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", когато стане въпрос за сформирането на следващото правителство. От ГЕРБ са готови да приемат мандата, но не са сигурни дали въобще ще предложат правителство пред парламента, ако установят, че нямат подкрепа. Затова и остават положително настроени към варианта за "знакова подкрепа" с неколцина свои депутати за партията на Трифонов. БСП, ДПС и "Демократична България" са готови при определени условия да застанат зад кабинет на бившия шоумен. От "Има такъв народ" отказват да разкрият дали ще се опитат да съставят правителство, докато държавният глава не им връчи мандата.

Такива бяха резултатите от консултациите между президента Румен Радев и парламентарно представените политически сили, проведени в понеделник на "Дондуков" 2. Депутатите гласуваха оставката на кабинета "Борисов 3" миналата седмица, но бившият премиер и министрите му ще продължат да управляват, докато не стане ясно кои ще са наследниците им на "Дондуков" 1. В края на деня от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че Радев ще връчи мандата на ГЕРБ във вторник, 20 април.

ГЕРБ - готови и за управление, и за опозиция, и за избори

С размяна на леки остроти започнаха разговорите между представителите на ГЕРБ-СДС и президента. Радев подчерта, че усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, както и внасянето на ефективен план за възстановяване изискват ясна отговорност и оперативно управление. "В същото време, правителството е в оставка, премиерът е в отпуск, но да напомня, че отговорността за управлението на България тегне върху това правителство по силата на конституцията, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на следващото правителство", жегна той представителите на ГЕРБ-СДС - шефът на парламентарната група Десислава Атанасова, депутатът Даниел Митов, който е номиниран за министър-председател, и вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

На свой ред, Атанасова реши да му напомни, че коалицията е спечелила първото място на парламентарните избори на 4 април. "Очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент", упрекна тя Радев. "Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство. Били сме и преди в подобна ситуация. Не ни е страх нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочни парламентарни избори", изреди набързо Атанасова. Шефът на депутатите на коалицията се оплака от новия парламент: "Очакваме, че в 45-ото Народно събрание ще има не само демонстрация на сила, защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще бъде в опозиция, въпреки че сме най-голямата парламентарна група. Първото гласуване за избор на председател на Народното събрание ясно показа разпределението на силите ... Трябва всички парламентарно представени политически сили под ваше ръководство да намерим баланс в отношенията ... Очаквам, че патосът, който владее Народното събрание в първите дни ще отмине и всички заедно ще бъдем по-прагматични."

Призивът към него да поеме активна роля накара Радев да уточни: "Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция. Най-малкото защото нямам такива правомощия по конституция и не искам по никакъв начин да забърквам президентската институция в този процес. Отговорността за съставяне на правителство и за формиране на неговата подкрепа в парламента е изцяло в Народното събрание и парламентарните групи. И аз очаквам да има необходимата кооперативност и диалог. Президентската институция днес осъществява точно тази роля - да осигури една платформа за диалог."

След срещата Даниел Митов обяви, че неговата коалиция ще приеме мандата и до няколко дни след това ще обяви проектния състав на следващото правителство. Колегата му Томислав Дончев обаче уточни, че съществува вариант да върнат мандата, без да внасят кабинета си в парламента, ако установят, че не разполагат с необходимата подкрепа. Той отново повтори, че коалицията може да окаже "знакова подкрепа" на евентуално правителство на Слави Трифонов: "Ако не му стигат двама или трима народни представители, в името на това България да има стабилно правителство, ще дадем двама или трима."

От "Има такъв народ" пазят плановете си в тайна

На практика нищо конкретно по темата не казаха представителите на "Има такъв народ" във встъпителните си думи преди разговора си с президента.

"Ние от "Има такъв народ" сме изключително щастливи, че президентската институция във ваше лице спазва конституцията и законите на страната, и не си позволява тълкуване, както на някой му се иска. Тоест, вие вървите абсолютно по закон, което е дълг на президентската институция. Ние, като политическа сила, също мислим да правим това – да спазваме конституцията и законите такива, каквито са. Да, Народното събрание има законодателна инициатива, то може да променя законите и това е неговата роля, но в момента законите са такива, каквито са, и трябва да бъдат спазвани от всички, независимо дали им харесва или не. Ние ще обсъдим, надявам се конструктивно, какво мислим ние в така създалата се ситуация", каза депутатът от партията Тошко Йорданов.

Пред журналистите по-късно той повтори многократно казваната и преди теза: "Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем. Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии от протестите." По въпроса дали въобще ще предложат кабинет Йорданов отвърна, че ще кажат, когато мандатът стигне до тях.

БСП: с Трифонов – да, с ГЕРБ – не

Направи впечатление ласкавото отношение, с което Румен Радев посрещна представителите на БСП, водени лично от партийния лидер Корнелия Нинова. "Консултациите с вашата група са важни, най-малкото защото хилядите български граждани, които ви подкрепиха и на тези избори, свързват с вас надеждите си за по-социална, солидарна и справедлива България. Второ, вашият дългогодишен опит и традиции в парламентаризма в момента са изключително важни за намиране на баланса между изключително амбициозния законодателен ред на 45-ото Народно събрание, от една страна, и очертаването на времевия хоризонт за съставяне на правителство със солидна парламентарна подкрепа", каза държавният глава.

Нинова даде да се разбере, че социалистите по-скоро предпочитат кабинет пред нови избори с думите: "Сега е необходимо да се състави стабилно правителство, предвид тежката криза." Тя беше категорична, че левицата няма да подкрепи ГЕРБ, но е готова да застане зад Слави Трифонов, ако той ги потърси, при това без да участва с министри. Цената ще бъде изпълнението на следните условия – да се предприемат спешни и важни стъпки за преодоляване на икономическата, здравната и социалната криза; да се започне обективна и задълбочена ревизия на управлението на Борисов; бързи и конкретни стъпки по плана за възстановяване и устойчивост; нови изборни правила.

За възможността БСП да състави кабинет соцлидерът отказа да се произнесе: "Ако третият мандат е при нас, ще съберем колективните органи на партията и ще решим какво да правим."

ДПС - с новите формации в парламента

Държавният глава посрещна представителите на ДПС с почти същите думи, които използва за БСП: "Радвам се, че вашата партия днес е тук на тези консултации, защото разчитам на вашите дългогодишни парламентарен опит и традиция в една много важна мисия – да се намери верният баланс между необходимостта от неотложни законодателни промени и много важната задача по съставяне на правителство." След което обясни защо е поканил движението на разговорите: "В никакъв случай не искам да създавам убеждение, че аз, като президент, тикам този процес в някаква посока, но съм длъжен да не пребрегвам нито една опция, която ми вменява конституцията. Затова пред вас също при определена хипотеза стои въпросът за трети мандат."

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ повтори пред Радев същото, което каза и след изборите на 4 април: "Ние разчитаме вота на българските избиратели като ясно изразено желание за промяна в няколко насоки – да спрем омразата, разделението, противопоставянето, арогантността и агресията в политиката; да възстановим политическата нормалност и демокрацията в България, и да дадем рестарт на държавността." Карадайъ добави и вече известната теза на движението, че няма да подкрепи кабинети, предложени от ГЕРБ или БСП, но е готово да застане зад правителство на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", ако приоритетите му съвпадат с неговите. По-късно той уточни пред медиите, че все още не са водени разговори по темата с никого.

И десницата очаква Трифонов

Румен Радев посрещна представителите на "Демократична България" с думите: "Вашата коалиция е важна, защото в нейно лице десният избирател отново намери своето представителство в българския парламент." И поиска да научи намеренията им по повод политическата ситуация.

Съпредседателят на коалицията Христо Иванов заяви, че поради малкия им брой депутати (27), те не са политическата сила, която трябва да носи отговорност за правителството. Волята на избирателите повелява това да направи Слави Трифонов, смятат десните. "На "Демократична България" избирателите отредиха пето място в парламента ... не считаме, че това място ни отрежда сред онези субекти, които биха могли да имат първостепенна роля в претендирането за мандат. Смятаме, че на този етап здравата основа, върху която трябва да фокусираме усилията си за отговорен опит да излъчим управление, е мандатът на втората политическа формация", посочи Иванов. По думите му, ако "Има такъв народ" ги потърси, тогава ще "влезем в изключително отговорни и конструктивни разговори на базата на тяхната визия какво би могло да бъде тяхното управление".

"Изправи се! Мутри вън!" - за кабинет на "формациите на промяната"

Президентът приветства представителите на "Изправи се! Мутри вън!" така: "Вашето присъствие е изключително важно, защото във ваше лице една голяма част от българите на протеста, търсещи по-силна социална защита и справедливост, намериха своето представителство в парламента. Вие вляхте в парламента нова енергия, бих казал дори страст, и това е добре, защото дебатът трябва да се води там, където му е мястото – в българския парламент. Надявам се, че тази нова енергия ще се трансформира по най-бързия начин във воля за политическа промяна на основата на парламентарната етика и на добрите традиции на българския парламентаризъм."

От името на коалицията депутатът Мая Манолова заяви, че са готови да подкрепят кабинет на "партиите на протеста", за каквито определи "Има такъв народ" и "Демократична България", макар че формацията на Трифонов не участва в протестите срещу Борисов през 2020 г. "Имаме пълно разбирателство по отношение на необходимостта от извършването на дълбока съдебна реформа, промени в изборните правила, ясна подкрепа за българския бизнес, защита на уязвимите групи, общата ни воля за извършване на ревизия на управлението на Бойко Борисов", аргументира се Манолова. По отношение на третия мандат тя намекна на Радев, че трябва да потърси някоя от новите формации в Народното събрание: "Ваша е отговорността, г-н президент, на кого ще връчите третия мандат – дали на формация, която представлява промяната, което би дало възможност за сформиране на кабинет на промяната."

Процедурата

По конституция държавният глава трябва да връчи мандата на най-голямата формация в 45-ото Народно събрание - коалицията ГЕРБ-СДС. Нейният лидер Бойко Борисов вече обяви, че коалицията ще предложи правителство, начело с бившия външен министър и настоящ депутат Даниел Митов.

Ако проектът им не успее, както най-вероятно ще се случи, тогава Радев следва да се обърне към втората по-големина парламентарна сила - партията "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Засега нейната позиция остава неизвестна - дали ще направи сериозен опит да състави кабинет или ще се откаже с идеята да предизвика предсрочни избори.

При трети опит президентът има правото да избере парламентарна формация по своя преценка, на която да връчи мандата. Това вероятно ще бъде или БСП, или "Демократична България". Цялата процедура трябва да продължи около три седмици.

При пореден неуспех Радев ще разпусне парламента, ще назначи служебен кабинет и ще насрочи предсрочен вот.

Още по темата