Quantcast
Скандалът с пребития кмет не събори шефа на общинарите в Каварна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Скандалът с пребития кмет не събори шефа на общинарите в Каварна

Прокуратурата все още не е образувала разследване за побоя над кмета на с. Белгун
Обновена
3 740
 Добрич онлайн
Кметът на с. Белгун след нанесения му побой.

Председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов от ГЕРБ запазва поста си след тайно гласуването за отстраняването му. "Против" оставката на Стоянов гласуваха 7 общински съветници, 8 бяха "за", а двама се въздържаха. За да бъде освободен председателят на съвета бяха необходими 50%  от гласовете плюс един, или общо 9 вота, съобщава сайтът "ProNewsDobrich". 

До искането на оставката на Йордан Стоянов се стигна след скандал с кмета на с. Белгун, който се оплака, че е бил пребит в партийния офис на ГЕРБ заради резултата от изборите. На днешното заседание на общинарите в Каварна беше приета декларация в подкрепа на бития Благомир Станев. "Всеки български гражданин има право на свободно волеизявление, на лична доброволна преценка и решение за кого да даде своя глас по време на избори, без това да застрашава неговата личност", се казва в декларацията. С нея се възразява срещу "омразата, гаврата с човешкото достойнство, насилието и нетърпимостта сред хората и сурово се осъжда нападението срещу избрания кмет на с. Белгун".

В жалба до прокуратурата кметът на селото твърди, че в ранните часове на 5 април му е нанесен побой в присъствието на председателя на каварненския Общински съвет. Причината е, че в Белгун са отчетени гласове за ДПС, а Стоянов е от ГЕРБ. „През цялото време Данчо Стоянов подканяше да се гаврят с мен и това му доставяше удоволствие”, казва Станев.

Въпреки че измина седмица, откакто той разказа за физическата саморазправа, все още органите на реда не са установили виновните. Говорителят на Окръжната прокуратура в Добрич Милена Любенова съобщи за "Сега", че към момента назначената проверка не е приключила и няма образувано досъдебно производство. От ОДМВР-Добрич пък категорично отказаха да коментират случая. Информация не дадоха и от Районното полицейско управление в Каварна.

В жалбата си битият Благомир Станев пише, че на 5 април в 3:30 сутринта се почукало на входната му врата на жилището му в с. Белгун, което е близо до Каварна. Двама души му казали, че кметицата на Каварна го чака в офиса на ГЕРБ. Там обаче бил посрещнат от председателя на каварненския Общински съвет Йордан Стоянов, от техническия секретар на ГЕРБ, както и от бизнесмена Илиян Събев. Според Станев именно той започнал да обижда, псува и да изсипва отпадъци върху главата му.

„Започна да ме рита и да ме бие с юмруци, изкара автоматичен нож от джоба си и започна да ми реже екипа”, казва кметът на с. Белгун, като допълва, че останалите са наблюдавали, а председателят на ОбС Стоянов е снимал с телефона си. Станев не се съпротивлявал, тъй като в града се говорело, че Илиян Събев има минало, свързано с бивши групировки. После го накарали да подпише отказ от членството си в ГЕРБ.

Пред "Сега" Йордан Стоянов категорично отрече да е присъствал на такава случка. Според него това е провокация, защото до 4 април ГЕРБ не са печелили избори в Каварна. По негови думи срещу пребития кмет се води разследване за изнудване. Стоянов не отрече, че се познава с бизнесмена Илиян Събев, който "работи в туристическия бранш" и отхвърли възможността същият да е участвал в побоя. На изминалите избори в с. Белгун за ГЕРБ-СДС са гласували 46 души, а за ДПС - 11.

 

Още

Адвокат Екимджиев: КС наруши правата на Кирил Петков

15.10.2021

25858
"Сова Харис": ГЕРБ - 24,2%, БСП - 19,1%, ПП - 14,6%

15.10.2021

7721
Рашков: Събират се много сериозни доказателства срещу Борисов

14.10.2021

29236