Медия без
политическа реклама

Даниел Митов е кандидатът на ГЕРБ за премиер

Цвета Караянчева отново ще бъде издигната за шеф на парламента

14 Апр. 2021Обновена
БГНЕС
Даниел Митов

Даниел Митов ще е кандидатът на ГЕРБ за премиер. Това съобщи тази вечер Бойко Борисов на заседание с депутатите на ГЕРБ. За няколко часа все още действащият премиер осъзна, че не може да изпълни намерението си, казано тази сутрин във Велико Търново, че ще съобщи името на кандидата на ГЕРБ за министър-председател при връчването на проучвателния мандат след седмица. По конституция издигнатият кандидат отива да получи мандата.

43-годишният Даниел Митов вече е сменил три партии. Той беше зам. председател на ДСБ. После бе външен министър във второто правителство на Борисов като член на партията Движение България на гражданите. Борисов го е избрал, защото е "безспорен европеец и евроатлантик". Сега е член на ГЕРБ. Митов обясни членството си в ГЕРБ с това, че партията била единствената дясна и имала голямо бъдеще. 

Във втория си монолог за деня Борисов предупреди опонентите си да не се закачат с него - "да си заврат компроматите, чекмеджетата, кюлчетата в....задния двор". Съобщи, че той лично е победил мажоритарно на изборите Корнелия Нинова и Христо Иванов и сега удовлетворен се оттегля от Народното събрание. "Ще си седим с Влади Горанов в централата на партията и ще им гледаме сеира", каза Борисов.

Десислава Атанасова ще ръководи ПГ на ГЕРБ, а Цвета Караянчева ще бъде предложена отново да е председател на Народното събрание. "Те няма да я приемат и ще я предложим за зам.-председател", предположи Борисов.

СТРАХУВАНЕ

"Нека да им минат емоциите, да си излеят омразата, да се изговорят и след това да погледнат отговорно", призова Бойко Борисов останалите политически сили, които влизат в новия парламент. "Повярвайте ми - страшно голям дефицит има на кадри... и ако се подадат само на низките си страсти", коментира сутринта Борисов във Велико Търново. После се обърна към репортерите: "Защо една политическа партия трябва да се страхува? И кой иска да ни страхува?! Народът се произнесе - и за чекмеджета, за чанти, и за всичките им лъжи и манипулации". "Страх ме е само от Господ", заяви Борисов. Той за първи път застана пред местни журналисти, след като избягваше медиите повече от половин година и предаваше изявите си във Фейсбук. 

Думата "страхуване" бе изречена преди няколко години от вече бившия депутат от ДПС Делян Пеевски на предизборен митинг на движението. Тогава той попита участниците в него: "Страхува ли ви ГЕРБ"?

Сутринта Борисов обяви, че ще предложи друг министър-председател "с европейска и натовска ориентация", но отказа да разкрие кой ще е той. "Когато ми бъде даден мандат, имаме една седмица по Конституция, за да решим", отговори Борисов на репортерски въпроси. "Няма да ви кажа кой ще е премиер, докато не изляза и не прочета имената на министрите и на премиера заедно с Изпълнителната комисия", допълни Борисов, който си даде и висока оценка, че по-подготвен от него няма.  

По адрес на Слави Трифонов и "Има такъв народ", Борисов заяви, че дебютът им е бил предшестван от "тежък хейт" към управлението в телевизионния ефир, който е продължавал години наред. "Не е случайна появата на Слави Трифонов на политическата сцена. Над десетилетие всяка вечер в праймтайм той водеше политически предавания - Трифонов обяви политическия си проект в последното издание на "Шоуто на Слави" по Би Ти Ви.

"Мога да кажа, че във всички други държави, където се явиха такива формации на избори - те веднага станаха първи политически сили навсякъде – Италия, Украйна, Словения. Фактът е, че сме с 200 хиляди повече пред безспорно един от най-добрите, най-талантливите изпълнители в последните 30 години, водещ на политически предавания - неочакван и за мен успех", коментира още Борисов, който се определи като "европейски възпитаник".

"Тези, които имат възможност да направят правителство, ако не можем ние, нямат право да дезертират. Това са десетки милиони нови за изборите и хаос", каза още той. 

ХАОС

По-рано в Министерски съвет премиерът заяви, че "тези, които задават въпроса дали ни е страх от служебно правителство, самите те се страхуват от демокрацията". Това се случи в началото на последното заседание на третия му кабинет. Борисов повтори тезата си, че "българският избирател категорично ни постави на първо място и затова ще подходим отговорно към съставянето на ново правителство", но без да даде подробности кои ще са предложенията за министри, нито пък как и с кого ще се стане, след като ГЕРБ нямат мнозинство в новото Народно събрание. По думите му служебен кабинет, назначен от президента, ще хвърли в хаос държавата.

Според Борисов констатациите на международни наблюдатели на вота "опровергават всички спекулации за честността на вота и превръщат тези внушения в една голяма лъжа". "Продължаваме нататък, по Конституцията има ред и начин, по които се действа", посочи той.

Той отново се позова на повтаряната до втръсване "мантра", че в другите европейски държави мерките срещу коронавируса са много по-строги, отколкото у нас. "Представете си хората да бяха затворени в България от октомври досега с вечерен час", каза Борисов. Според него мерките са максимално щадящи и включително през зимата са работили зимните курорти.

Той коментира подкрепата на Европейската комисия и на другите европейски държави, благодарение на които България ще получи общо 2,7 милиона дози ваксини от Пфайзер в най-кратки срокове. "За съжаление, дали е търговска война или не, има кой да каже, но една по една ваксините биват опорочавани", посочи Борисов. По мнението му това може донякъде да попречи на ваксинационния план в страната, но същевременно премиерът изтъкна, че към момента хората могат да бъдат спокойни и има налични РНК ваксини.

 

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, April 14, 2021

 

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Под паметника на Съветската армия имало зала

24 Март 2024

Демерджиев: С мигрантите влизат терористи и бивши военни

24 Март 2024

Мария Габриел се отказа от мандата

24 Март 2024

ГЕРБ отхвърли офертата на ПП-ДБ за кабинет с втория мандат

26 Март 2024

Цацаров, Гешев и Сарафов ще са следващите в комисията "Нотариуса"

28 Март 2024