Медия без
политическа реклама

В Бразилия издигат нова гигантска статуя на Исус

10 Апр. 2021
Статуята е висока 43 метра, а разстоянието от длан до длан е 36 метра

Гигантска нова статуя на Христос в южната част на Бразилия ще се издигне дори по-високо от  емблематичната статуя на Христос Изкупителя, която гледа към Рио де Жанейро, съобщи АФП.

Тази седмица към статуята, която се изгражда от 2019 г. в град Енкантадо, щата Рио Гранде ду Сул, бяха добавени глава и разперени ръце. Завършването на паметника е планирано за края на тази година, съобщи Асоциацията на приятелите на Христос, която координира работата.

"Това е ден за празнуване, за преданост", каза Гилсън Конзати, местен съветник и син на Адроалдо Конзати, политикът, който замислил идеята. Адроалдо беше кмет на града и почина през март от усложнения от COVID-19.

Статуята, която ще бъде наречена Христос Покровителя, ще бъде висока 43 метра с пиедестала, което я прави една от най-високите статуи на Христос с разперени ръце. Разстоянието от ръка до ръка ще е 36 метра и ще има вътрешен асансьор и наблюдателна площадка близо до върха. Христос Изкупителя е с височина 38 метра, включително пиедестала, а от ръка до ръка разстоянието е 28 метра.

Статуята на Христос от Рио през октомври ще отбележи своя 90-и рожден ден.

Енкантадо, град с 22 000 души, се намира на 145 километра северозападно от столицата на щата Порто Алегре. Проектът има за цел да вдъхне вяра и да насърчи туризма в района, казват неговите организатори.

Екип от баща и син скулптори, Дженезио и Маркус Моура, ръководи работата.

Бюджетът на проекта от 2 милиона реала (350 000 долара) се финансира изцяло чрез дарения, според доброволческата Асоциация на приятелите на Христос. Групата продължава да набира средства. Уебсайтът й дори съдържа томбола на автомобил.

Още по темата