Медия без
политическа реклама

"Изправи се!" е пред разпад след линч на Николай Хаджигенов

Контри, реконтри, иронии и заплахи се точат цял ден в коалицията

08 Апр. 2021Обновена
Илияна Кирилова

"Изправи се! Мутрин вън!" е на крачка от разцепване, след като днес сутринта Николай Хаджигенов допусна подкрепа от БСП и ДПС за кабинет с участието на коалицията, а следобед Мая Манолова и Татяна Дончева изключително остро се разграничиха от него. Манолова обясни, че коалицията е предизборна и Хаджигенов бил съпредседател именно до вота. Предстояло избор на ръководство и говорители на парламентарната група. "Всъщност, не е задължително Хаджигенов да е част от тази парламентарна група, особено ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и ДПС", заяви Манолова. Сутринта той наистина бе подхвърлил, че ако трябва, ще се жертва да е министър. Навързва някак и ГЕРБ в словореда. А успоредно даде да се разбере, че съюзът "Изправи се! Мутрин вън!" никак не му е по вкуса.

"Няма да приемем подкрепа от ДПС и ГЕРБ. А ако някой бленува за министър с техните гласове, няма място в нашата група", няколко пъти натърти Манолова. Спомена и БСП. "В разговор и пазарлъци с тях не влизаме", заяви още Манолова. Тя заплаши, че всеки, който установи контакти с тях, няма да намери място в групата на "Изправи се! Мутри вън!". Преговори ще се водят само с "Има такъв народ" и "Демократична България".

Дончева пък заяви, че е необходимо новите лица в политиката да получат време за адаптация. Добави, че не пледира за крайни мерки. Думите й бяха в контекст на евентуална раздяла с Хаджигенов. 

 

Контрата на Манолова и Дончева предизвика реконтра. "Предполагам, че г-жа Манолова не е гледала сутрешното предаване, иначе нямаше да се подвежда. Прибързани изводи не трябва да се правят", заяви пред "Фокус" съратникът на Хаджигенов от "Отровното трио" Арман Бабикян. А самият Хаджигенов каза, че Манолова и Дончева "говорят едно, а правят друго". И дообясни какво е имал предвид  сутринта - просто няма как да се игнорират юридически гласовете на ГЕРБ и ДПС, ако те вземат и подкрепят кабинет. "Искам да видя как Манолова, Дончева или който да е било, няма да им вземат гласовете", каза Хаджигенов. И си позволи още остри думи по адрес на Манолова и Дончева: "Те са готови да излъжат избирателите, казвайки им, че можем да не вземем гласовете на ДПС"; "Госпожите очевидно не са нито гледали, нито чули, нито разбрали, както обикновено". Хаджигенов продължи залпа и пред агенция БГНЕС: "Няма такава възможност Мая Манолова да си има собствена парламентарна група. Тя винаги реагира емоционално, нерационално и днес е направила същото. Знам, че при нея нещата стоят така, но нито мога да я възпитам, нито мога да я накарам да мисли рационално“. Накрая Хаджигенов разясни какво точно е неговото мислене: "Тъжната истина е, че тези, на които ни беше гласувано доверие и не сме част от статуквото, имаме около 90 мандата в парламента. Това означава, че не можем да направим нищо. Има две опции - или да приемем гласовете на БСП, защото без тях сметката не излиза, или да продължим с избори до посиняване, за да може някой да постигне мнозинство, а това е химера. Трябва да мислим и да се държим рационално, политиката не е цирк“.

Междувременно се разбра, че Хаджигенов е водил неофициални разговори с "Има такъв народ". И в крайна сметка стана пределно ясно, че лидерите на "Изправи се! Мутри вън!" изобщо не се понасят.

А историята повлече и подигравки. Радостин Василев от "Има такъв народ" хвърли порция приятелски огън във "Фейсбук": "Сутринта слушах Хаджигенов. Преди малко слушах Мая Манолова. После прочетох отговора на Хаджигенов. Понеже съм граждански адвокат и се явявам по бракоразводни дела, ми се струва, че бракът по сметка приключи и съпрузите вече откритото показват колко се ненавиждат. Разводът ще е по исков ред. За съжаление са в режим на съпружеска имуществена общност и липсва брачен договор. Най-тъжно е, че 100 000 души ще платят за този развод, а още милиони са принудени да слушат скандалите на младото семейство".

Засега не е ясна съдбата на още един активист на коалицията - Виктор Лилов. Той написа в "Туитър", че Хаджигенов е прав. Любопитното е, че ако Хаджигенов вземе мандат от Пловдив, депутат чрез софийска листа става Лилов.

 

"Сега" припомня развитието на сагата от по-ранните часове:

"Тази безумна коалиция "Изправи се! Мутри вън!", която направихме, сработи. Не е това, което ни се иска, но сработи", заяви пред БНТ съпредседателят на коалиция "Изправи се! Мутри вън!" Николай Хаджигенов. Не ми харесва тази коалиция, направих нещо, което не ми харесва, но работи, така можем да направим и правителство, каза още той. 

Преговори за ново правителство още не се водят, но аз лично съм готов да започна веднага, защото това е важно, обясни Хаджигенов.

"Това, което трябва да направим, е да опитаме да съставим правителство, да опитаме да довършим ламята. Това правителство може да има много кратък живот, за този кратък живот обаче ние трябва да променим Изборния кодекс, за да може следващите избори да имат смисъл - електронно гласуване, видеонаблюдение на избирателните секции, гласуване по пощата", обобщи Хаджигенов.

"Харесва ли ни или не, гласовете на БСП ни трябват. Нямаме избор без подкрепата на БСП. Как няма да вземем подкрепата на ДПС - какво ще им кажем, не ви искаме гласовете? И ГЕРБ да ни подкрепят - чудесно, това е най-бързият начин да ги ликвидираме", каза още Николай Хаджигенов.  

Новият депутат обясни, че "ако трябва някой от нас да пострада, ще го пожертваме и ще го дадем - да стане министър". И в отговор на въпрос добави, че и той самият би се пожертвал за министър в рамките на своята компетентност, защото не харесва политиците тип "пенкилер".

Още по темата