Медия без
политическа реклама

Висш шеф в ЕМА: Има връзка между "АстраЗенека" и тромбозите

Според италианските власти европейската агенция може да препоръча ваксината да не се ползва при определени групи

06 Апр. 2021
ЕПА/БГНЕС

Висш служител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че е потвърдена връзка между ваксината на "АстраЗенека" и редкия вид тромбози, наблюдаван при ограничен кръг пациенти в Европа. "Според мен, на този етап можем да кажем, че има ясна връзка с ваксината", казва отговарящият за ваксините в ЕМА Марко Кавалери в интервю за италианския вестник "Месаджеро". Той намеква, че агенцията може да потвърди тази информация официално в следващите часове.

Междувременно от Италия идват и други новини по същия въпрос. Според зам.-министъра на здравеопазването Пиерпаоло Силери е възможно европейската агенция да излезе с препоръки ваксината да не се ползва при определени категории, като към този момент информацията за това е оскъдна.

За пръв път и Великобритания обсъжда ограничения при някои възрастови групи. Страната е една от най-верните поддръжници на разработката на "Оксфорд". Регулаторният орган по лекарствата в страната обаче обсъжда дали да не ограничи употребата на "АстраЗенека" при младите хора, като и тук повече новини се очакват по-късно днес, съобщават местните медии.

До този момент Европейската агенция по лекарствата е дала две пресконференции по темата с редкия вид тромбози, наблюдаван при някои пациенти. И в двете ръководството на агенцията обяви, че връзка между ваксината и тромбозите не е установена със сигурност, като наблегна на посланието, че ползите от ваксинирането надхвърлят значително рисковете.

Норвегия обаче обяви, че тромбозите се дължат именно на ваксината, като там това бе възприето като сигурно преди първото изявление на ЕМА по въпроса.

Какво каза ЕМА преди седмица можете да прочетете тук.

Какво знаем за тромбозите можете да проследите тук.

Ключови думи:

АстраЗенека, тромбози, COVID-19