Медия без
политическа реклама

Избори в „Арена Армеец”: безредие и планина от сбъркани протоколи

За пореден път предаването на изборните книжа в София доведе хиляди членове на СИК до границите на човешката издръжливост

05 Апр. 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

Подправянето на изборните резултати започна. Този път няма да го позволим!

Posted by Мая Манолова on Sunday, April 4, 2021

Опашки от чакащи, огромно напрежение и ужасяващо много изборни протоколи с грешки - такава беше ситуацията в нощта след изборите, както и на следващия ден в столичната зала „Арена Армеец”, където по традиция част от секционните избирателни комисии (СИК) предават за обработка своите протоколи с резултати на районните комисии (РИК), отговарящи за столичните 23-и и 25-и избирателни райони.

Членовете на СИК-овете се изнервиха до краен предел от многочасовото чакане. „Пет часа няма никаква организация. Хаос. Хората в секциите бяха необучени. Имаше обезводняване на хора и припаднали жени. Връщаха членове на комисии няколко пъти. До мен мъж си глътна езика и трябваше да му го вадим“, свидетелства пред БНР мъж, който е влязъл в залата малко след полунощ, а е приключил към 7.30 часа сутринта.

"Трима човека припаднаха, единият явно беше в доста тежко състояние! Него го изведоха на ръце и го откараха в болница. Страшно много хора! Според мен може да се направи и друг вид гласуване. Цял свят гласуват и по пощи, и по интернет. Може да се направи график", размишлява друг.

Гневът беше насочен и към неподготвените членове на СИК: "Пълна неразбория! Хората са страшно неграмотни, които извършваха тази дейност! Протоколите бяха супер елементарни, на ниво 5 клас. Дете на 12 години може да ги попълни за не повече от 40 минути."

 

Районните комисии: Бяхме прави за протоколите

От РИК-овете твърдяха, че са се оправдали опасенията им, че усложняването на протоколите ще затрудни попълването им от секционните комисии. "Над 90% от протоколите са със сборни грешки. Сложното разпределение на преференциите оказа своето влияние. Също така многото числа, непоследователното вписване и сборуването им също доведе до сборни грешки", обяви секретарят на 23-а РИК Полина Витанова пред Нова ТВ.

Същата е причината според Витанова за бавното приемане на протоколите в "Арена Армеец". "За да се прегледат резултатите и да се отстранят сборните грешки, първоначално това отнема не по-малко от 45 минути. След това отново се връщат в изчислителния пунктове за ново въвеждане, отново трябва да изчакат, за да се прегледат от член на РИК, и чак тогава да се предадат и прегледат изборните книжа", обясни тя.

 

В ЦИК бяха спокойни

От Централната избирателна комисия (ЦИК) посрещнаха проблемите с изумително спокойствие. "И в предходни избори е имало грешки. Когато се правят анализите в ЦИК, отчитаме, че може да е имало недостатъчно обучение, понякога и недостатъчно добро отношение към попълването на протоколите, а също така и обемът от цифри, които трябва да бъдат вкарани в един протокол", заяви говорителят на органа Таня Цанева.

В същия дух тя коментира висящият отпреди вота казус със сложността на изборните протоколи: "Протоколът не е по-сложен, но е обемен – с много цифри поради резултатите от гласуването както с хартиени бюлетини, така и с машини, които трябва да бъдат сумирани и приобщени. Нямаше как да не се включат тези цифри и тези резултати от двата вида гласуване в протокола на секционната комисия, тъй като това е документът с резултатите от гласуването в съответните секции."

 

Ситуацията вътре

През нощта след изборния ден е имало два кризисни момента в „Арена Армеец” - жена е получила гърч, паднала е от седалката, като си е ударила лошо главата, разказа репортер на "Сега". Тя обаче е получила бързо помощ и е добре. На член на секционна комисия също му е прилошало и хората са започнали да скандират „убийци“. Трети човек се е почувствал зле към 8 часа сутринта. На някои нервите не им са издържали - имало е призиви да захвърлят всичко и да си тръгнат. 

Огромна част от комисиите са били връщани за корекции и са чакали в средата на залата да се освободи маса, за да нанесат поправките.

„Няма никакво напрежение, а за припаднали ние нямаме информация, поне не се е чуло или усетило“, коментира Полина Витанова, цитирана от БГНЕС.

 

Опит за щурм

Малко след полунощ водачите на "Изправи се! Мутри вън!", заедно с неформалния им лидер Мая Манолова, се опитаха да влязат в залата. От коалицията обявиха, че от ГЕРБ се готвят да похитят вота. Служители на МВР обаче им попречиха.

"Стена от полицаи пази броенето на бюлетините от публичност", обяви кандидат-депутатът Никола Вапцаров. "На целия народ са гласовете, дето отново се опитват да ги пренапишат ... Имат какво да мажат и да зачеркват", присъедини се Манолова.

В един момент се появи председателят на 23-а районна комисия Живка Котева, която заяви, че право да бъдат вътре имат застъпниците, наблюдателите и регистрираните представители на изборните участници. Политиците от "Изправи се! Мутри вън!" обаче настояваха, че като кандидат-депутати също могат да влязат. "Превръщате този разговор в спор", започна да губи търпение Котева. И се опита да ги успокои: "Вътре има трима наблюдатели от ОССЕ, така че не се притеснявайте." С това само предизвика подигравателни възгласи: "Ееее!"

Накрая Манолова се закани, че ще си вземат документи като представители на коалиция и до 15 минути ще се върнат. 

Малко по-късно все пак двама от застъпниците на „Изправи се! Мутри вън!“  успяха да влязат в „Арена Армеец“, съобщиха от пресцентъра на коалицията. Манолова обвини районната комисия в нарушаване на международните стандарти и целенасочено осуетяване на публичността при броенето на бюлетините. Тя припомни на медиите, че те самите би следвало да се допуснат вътре, а заседанията на РИК, по закон, се излъчват онлайн, тоест, следва да са публични.

 

Проблеми още в началото

Неразбориите около "Арена Армеец" започнаха още след края на изборния ден. Изабела Александрова, шеф на мобилна COVID секция, събра журналистите на брифинг, за да се оплаче, че с колегите й чакат неоправдано дълго пред залата. По думите на Александрова работата е приключила към 20.15 часа, след което за десетина минути са били откарани от полицията до „Арена Армеец”. „Тука казаха, че вътре не са готови, и повече от 40-50 минути чакаме, час и нещо може би стана, докато влезнем. Омръзна ни! Станали сме в 5 часа сутринта, идваме в 20.15 часа и те не са подготвени. Това не е нормално”, каза тя.

Секцията й е обиколила пред деня 25 адреса с избиратели под карантина и в изолация. Александрова заяви, че не е имало проблеми със защитните им средства. Неприятностите започнали, когато стигнали до финалната права: „Бяхме подсигурени, абсолютно всичко имаше. От тази гледна точка, никакъв проблем. Тука дойдохме и се отчакахме накрая – уморени, гладни, и те, не знам кога им започва работният ден, не работят”.

За изборния протокол тя разказа: „Протоколът пак ни отне време, защото някой от нашата секция е маркирал някакъв номер за преференция, който за тази партия не съществува, и те вдигнаха рамене и ни превъртаха през всичките гишета, защото те не знаят какво се случва – този номер не съществува. А ние какво сме виновни? Подхвърлиха ни – там идете, ми там идете.”

Представители на 23-а и 25-а РИК, които се помещават в "Арена Армеец", дадоха собствен брифинг. "В 20 часа няма как да е дошла СИК, защото изборният ден приключва в 20 часа. Дори и подвижните СИК тогава отварят кутиите и установяват резултата. Това, че СИК от този вид са приключили по-рано с гласуването и с адресите, това не им дава право преди 20 часа да установят резултата и да отварят избирателните кутии. Така че не вярвам в 20 часа да е имало СИК тук", уверено коментира секретарят на 23-а РИК Полина Витанова.

Още по темата