Медия без
политическа реклама

Секциите в Лондон не успяха да поемат всички желаещи да гласуват

Напливът от избиратели в чужбина наложи печатане на бюлетини

05 Апр. 2021Обновена
Борислав Киприн
Гъста тълпа от избиратели пред консулството в Мюнхен.

Таванът от 35 секции за страните извън ЕС, който засегна и Великобритания, в крайна сметка доведе до това, че тамошните секции не успяха напълно да поемат всички желаещи да гласуват.

В Палмърс Грийн в Северен Лондон около 100 души са останали на опашката, когато секцията е трябвало да затвори, въпреки удължаването на изборния ден с един час, съобщи БНР. Хората са чакали около 3 часа, някои дори повече. На мястото дори е пристигнала полиция, която е помолила хората да се разотидат, а недоволството си да адресират към българското посолство.

Преброихме Оксфорд. Сега чистим след себе си. Ако се чудите, убедително води "Има такъв народ", което не е учудващо за...

Posted by Maria Spirova on Sunday, April 4, 2021

Много избиратели, недостатъчно бюлетини 

Като цяло, българите в чужбина демонстрираха изключителна избирателна активност. Дълги опашки от желаещи да гласуват се извиха не само в Лондон, но и в Бристол, Мюнхен, Франкфурт, Берлин, Барселона, Валенсия и др. Напливът на избиратели в някои секции беше толкова голям, че изборната администрация се изправи пред неочкван проблем - недостиг на бюлетини.

Опасения от такова развитие се появиха още следобеда. Тогава говорителят на ЦИК Таня Цанева заяви пред "Сега", че зад граница са изпратени 500 000 бюлетини и че вероятността те да свършат е минимална. "ЦИК ще реагира, ако бюлетините в чужбина свършат", допълни тя, но не пожела да обясни в какво се изразява реагирането.

В крайна сметка, печатане на допълнителни бюлетини се наложи. "Във връзка с безпрецедентната избирателна активност в Инсбрук и Залцбург в Австрия министерството на външните работи поиска и получи разрешение от ЦИК секционните избирателни комисии в двата града да разпечатат допълнително общо 400 бюлетини", съобщиха от ведомството. Според предварителните анализи на база предходните избори през 2017 г. преди вота до двете избирателни секции бяха изпратени по 400 бюлетини. В Инсбрук предварително са били подадени 142 заявления за гласуване, а в Залцбург – 126.

Малко по-късно стана ясно, че това трябва да се повтори и за Фулъм, Великобритания.

 

Огромни опашки и недоволство от организацията

Струпванията на избиратели пред част от секциите предизвикаха недоволство сред наши сънародници в чужбина.

Избори във Великобритания: ЛУДНИЦАТА Е ПЪЛНА В Лондон Сътън са дошли 600 човека, плицаите се опитват да подреждат...

Posted by Maria Spirova on Sunday, April 4, 2021

 

 

Толкова много хора на едно място неминуемо създаваха проблем с противоепидемичните мерки.

 

Така, положението с гласуването в Берлин е окупационно. Опашките са огромни, чака се около 2 часа за вот. Така е от...

Posted by Radina Ralcheva on Sunday, April 4, 2021

 

“Организацията в за гласуване в консулството в Мюнхен е като стратегията за справяне с пандемията. Ако няма заразени днес, божа работа ще е. Ако не вярвате, елате да видите!”, пише Борислав Киприн в Туитър.

 

Испания, от преди малко. Българи тук, и ние можем повече. #ИмашПравоНаБългария

Posted by Radoslav Bimbalov on Sunday, April 4, 2021

 

Общо 465 секции бяха разкрити за гласуването извън България – рекордно число, благодарение на подадените над 87 000 заявления от наши сънародици, че искат да упражнят избирателните си права. Не отвори единствено секцията във френския град Моасак заради опасения на местните власти, че няма да бъде спазен здравният протокол. От външното ни министерство пренасочиха сънародниците ни към най-близката секция в Тулуза.

 

 

Голямо множество се струпа в английския град Бристол.

 

 

Българите в Полша също се активизираха.

 

#Избори2021 pic.twitter.com/qjdicbeSr1

— Veselin Vackov (@VeselinV) April 4, 2021

 

Проблеми имаха наши сънародници в Атина, които сигнализираха, че не могат да упражнят правото си на вот. Те твърдят, че работодателите не им позволяват да излязат заради пандемията, разказва Нова ТВ.

Ключови думи:

парламентарни избори, гласуване в чужбина, COVID-19

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Под паметника на Съветската армия имало зала

24 Март 2024

Демерджиев: С мигрантите влизат терористи и бивши военни

24 Март 2024

Мария Габриел се отказа от мандата

24 Март 2024

ГЕРБ отхвърли офертата на ПП-ДБ за кабинет с втория мандат

26 Март 2024

ГЕРБ атакува Васил Терзиев с компромат за имоти

23 Март 2024