Медия без
политическа реклама

Руското посолство иронизира критичния за България доклад на САЩ

И вторият обявен за "персона нон грата" дипломат на Русия напусна София

01 Апр. 2021
Фейсбук

Руското посолство у нас излезе с ироничен коментар по повод годишния доклад на Държавният департамент на САЩ за състоянието на правата на човека по света, в който България бе разкритикувана за тежки нарушения. В профила на посолството във "Фейсбук" пожелаха успех на американските власти при спазването на човешките права.

"Отнасяме се с разбиране към загрижеността на нашите партньори от Съединените американски щати по повод "неспазването" на човешките права в редица страни по света, в частност, в такива като Русия и България. В съответния доклад за 2020 година Държавният департамент за пореден път е принуден да констатира, че далеч не всички са готови да живеят по натрапваните отвън океана ценности и шаблони. Смятаме този документ за действително много полезен, особено за тези, които така или иначе са причастни към създаването му и получават за своя труд достойно възнаграждение. Поръчвайки всяка година такива обемни проучвания, властите на САЩ все пак допринасят за борбата срещу безработица в собствената си страна, което е, разбира се, достойно за уважение. Що се отнася до липсата на самите Щати сред изброените в текста държави, тази досадна грешка е любезно поправена от нашите китайски колеги (вижте линк долу). Предлагаме на американските ни приятели да инкорпорират тази част в своя доклад и искрено им желаем успех в борбата за спазване на човешките права и свободи на територията на САЩ!"

Заедно с това от посолството пуснаха и шпионски виц по случай 1 април. "Гестапо завардило всички изходи... Щирлиц излязъл през входа".

Междувременно БГНЕС съобщи, че и вторият руски дипломат, който беше обявен за персона нон грата от външното ни министерство, е напуснал днес територията на България. Първият дипломат вече се прибра в Русия, но другият не успя да го стори в посочения срок, тъй като беше диагностициран с коронавирус. След като периодът му на карантина изтече той също отпътува от страната ни.

Министерството на външните работи е поискало отзоваването на двама руски дипломати заради шпионската афера в полза на Русия, съобщи вeдoмството.  Вече е връчена нота на посланик Елеонора Митрофанова. Обявените за персона нон грата имат 72 часа да напуснат страната.

 

Ключови думи:

Русия, САЩ, руско посолство

Още по темата