Медия без
политическа реклама

Ваучери за бизнеса за милиони левове затънаха в бюрокрация

Лектори ще разясняват днес как се взима и как се отчита безвъзмездна помощ за ИТ услуги

Pixabay

Пореден български парадокс  - криза е, много фирми закъсват без клиенти и без приходи, а в същото време милионите, предназначени да подпомагат бизнеса, бавно и трудно стигат до нуждаещите си. Такъв е случаят и с една от многото мерки за подкрепа със средства от ОПИК (Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност")  - ваучерна схема, чрез която малки и средни предприятия от сферата на производството могат да си поръчат направата на сайт, мобилно приложение или онлайн магазин, изготвяне на маркетингово проучване, софтуер за защита срещу хакери и т. н. 

За тези ваучери се говори от години (обещавани са  от поне четирима икономически министри). През миналия август най-сетне се случи дълго чаканият старт, като в пандемичната обстановка схемата бе представена като антикризисна мярка. Става дума за внушителна сума - близо 9.8 млн. лева. Самите ваучери са два вида - за 5000 лв. (без ДДС) и за 20 000 лв. Вторият вид са за по-сложни и по-времеемки дейности (оптимизация на производствени, управленски, логистични процеси, дигитален маркетинг, блокчейн и др.). Кандидатстващите за ваучери получиха списък с около 300 компании, които са се доказали в сферата "Информационни и комуникационни технологии", от който да си изберат доставчик на съответната услуга.

Историческата схема за подпомагане на малки и средни фирми чрез ваучери най-сетне ще стартира.

Пет месеца по-късно, в края на декември, Министерството на икономиката (МИ) отчете, че 356 малки и средни фирми са получили ваучери за IT услуги за 6.1 млн. лева. Защо бюджетът не е изчерпан и цели 3 млн. лева стоят неусвоени? Тогава МИ не обясни, но още три месеца по-късно става ясно, че цялата процедура е тромава, обрасла с бюрокрация и силно затруднява кандидатите.

Днес Агенцията за малки и средни предприятия, която е администратор на ваучерната помощ, прави две събития - публична среща (онлайн) и уебинар, с които да рекламира схемата и същевременно да даде разяснения на фирмите от ИКТ сектора, които извършват услугите, заплащани с ваучерите. От обявената програма на уебинара се разбира, че лектори от агенцията ще запознаят участниците със "специфичните изисквания" за дейностите и за  отчетите, които трябва да представят - технически и финансови, а освен това ще дадат напътствия как се оформят исканията за плащане. Явно бизнесът доста се затруднява с несъвсем ясните условия и с бюрократичните стъпки, които трябва да извърви по тази мярка. А разясненията изглеждат доста позакъснели -  все пак  ваучерната схема стартира през август миналата година.

 

ЗАЩО 

Вероятно е малко фирми да са поискали ваучери, защото схемата за подпомагане не получи сериозна разгласа. Възможно е също така критериите за подпомагане да са трудни за покриване. Има и друго - в тежките месеци на ковид-криза и борба за оцеляване фирмите, особено по-малките, се нуждаят преди всичко от свежи пари, а не от ваучери, с които да платят на някой ай ти специалист да им направи уеб страница или на някоя маркетингова агенция да им изготви анализ на пазара. Да не говорим, че при "ластичнатата" тактика на правителството за борба с коронавируса - "затваряме-отваряме-затваряме) сдобиването с нов сайт е последна грижа на засегнатите пряко или косвено от локдауните предприятия (затварянето на заведения, големи магазини, фитнеси и т.н. ощетява и фирмите, които произвеждат храни, напитки, дрехи, спортни стоки)  и т.н. 

Целта на ваучерната схема е да подкрепи дигитализацията на българските предприятия, като улесни достъпа им до цифрово ноу-хау и технологии, като същевременно с това им помогне в преодоляването на икономическите от пандемията COVID-19 и насърчи създаването на нови бизнес партньорства между секторите на ИКТ и производството, обясняват от икономическото министерство.

 

За какво могат да се използват ваучерите:

Ваучери тип 1 - 6000 лв. с ДДС:

  • фирмени web-сайтове;

  • фирмени web-сайтове за електронна търговия;

  • опростени мобилни/таблет приложения за електронна търговия и/или ИКТ бизнес решения;

  • решения и платформи за електронна търговия, базирани на ИКТ бизнес решения;

Ваучери тип 2 –  24 000 лв. с ДДС:

  • Услуги, базирани на VR технологии, отразяващи дейността на фирмата и качване в интернет, вкл. добавена реалност;

  • Софтуерни разработки и внедряване на VR технологии в производствения сектор;

  • Издаване на уникални идентификационни номера за продукти на компанията с признаване в цял свят;

  • Осигуряване на достъп до електронна платформа за въвеждане на продуктова информация;

  • Софтуерни решения, насочени към оптимизиране и проследяване на управленски процеси;

  • Софтуерни решения, насочени към оптимизиране и проследяване на производствени процеси;

  • Софтуерни решения, насочени към оптимизиране и проследяване на логистични процеси.

  • Осигуряване на кибер и информационна сигурност на продукти чрез прилагане на blockchain технология и доставяни ledger-технологии;

  • Осигуряване на кибер и информационна сигурност на процеси чрез прилагане на blockchain технология и доставяни ledger-технологии, в т.ч. процеси, свързани с доставката на суровини и/или производствени процеси и/или логистични процеси по дистрибутирането на стоката/услугата.

Още по темата