Quantcast
И личните лекари ще поставят "Пфайзер" и "Модерна" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

И личните лекари ще поставят "Пфайзер" и "Модерна"

Богдан Кирилов заяви, че ЕК не е разрешавала до момента завод за ваксини у нас
Обновена
3 628
 БГНЕС
ВМА е една от болниците, в която днес медицински лица очакват с готовност хората, желаещи да се ваксинират.

Личните лекари ще започнат да поставят РНК-ваксини от април, когато се очакват доста количества от тях, съобщи пред БНР шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов. Такъв тип са препаратът "Модерна" и на "Пфайзер/Бионтех".

Към момента все още на джипитата се предоставя ваксината на "АстраЗенека", с която обаче са свързани доста скандали и немалко хора се изплашиха. Имунизацията с РНК-ваксините пък се извършва в болниците и здравните инспекции. 

Според графика през април в България се очакват над 650 00 дози, повече от половината от които са РНК. 230 000 трябва да бъдат доставени още през следващата седмица. През втората половина от месеца се очакват и пратки от четвъртата одобрена в ЕС ваксина - на "Янсен". Очаква се всичко това да отпуши бавния процес на имунизиране у нас. Кирилов изрази и оптимистичната прогноза, че след преразпределение в съюза до края на юни у нас ще бъдат доставени 4.5 млн. ваксини, достатъчни за над 2 млн. души.

Шефът на ИАЛ стана поредният експерт, който охлади спуснатите от премиера Борисов надежди, че в България скоро ще заработи завод за производство на ваксини. Кирилов каза, че до момента Европейската комисия не е давала разрешение за такова предприятие у нас. Щяло да има обаче дебати.

 

ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ

Междувременно столичната болница „Пирогов” обяви, че днес възобновява т.нар. зелен коридор. Желаещите ще бъдат ваксинирани с препарата на „АстраЗенека". Количествата са достатъчни, за да се ваксинират и хора без записани часове, както и такива, които не попадат в плана за имунизации. Ще работят 4 пункта. Те ще бъдат отворени от 09:00 до 17:00 часа. До обед не бе регистриран висок интерес.

Зелени коридори работят и в други две столични болници - ИСУЛ и ВМА. Академията съобщи: "Всички желаещи, без записани часове в Националната здравно-информационна система, могат да се имунизират днес във ваксинационния център на ВМА до 17 часа". И там се ползва единствено „Астра Зенека”.

Още

Здравното министерство опакова ваксини като подарък за Малдивите

15.01.2023

1035
Енергийният министър иска предоговаряне на куп договори

16.12.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

3008
Прокуратурата оневини Мангъров: "Никой не знае дали ваксините убиват"

12.12.2022

4984