Медия без
политическа реклама

Най-достъпният електромобил в Европа излиза на пазара

Dacia Spring ще се предлага в три варианта, като цените стартират от 33 100 лв.

26 Март 2021
Dacia

Дилърите на румънската компанията Dacia в Европа започнаха да приемат поръчки за най-достъпния като цена електромобил на континента - компактния кросоувър Spring. Първоначално моделът излиза в два варианта, а през 2022 г. ще се появи и трети.

Размерите на Spring: са дължина - 3734 мм, широчина - 1570 мм, височина - 1516 мм, разстояние между двете оси 2423 мм и пътен просвет - 151 мм. Задвижването е поверено на един електромотор с мощност 44 к.с. и максимален въртящ момент 125 Nm. Те позволяват ускорение от 0 до 100 км/ч за 19.1 секунди и развиване на максимална скорост от 125 км/ч.

Захранването на електрическия двигател става с батерия с капацитет 27.4 кВт/ч, като тя осигурява пробег от 235 км по новия цикъл за измерване WLTP. При движение в градския условия Spring би трябвало да измине 305 км (по цикъла WLTP City), или поне така твърдят от румънската компания. С помощта на предлаганото като опция зарядно устройство за постоянен ток (30 кВт) батерията ще се пълни до 80% за по-малко от 60 минути, а до 100% - за 90 минути. Времето за пълно зареждане от стандартна електропреносна мрежа (2.3 кВт) е 14 часа.

Dacia Spring първоначално ще бъде достъпен в два варианта - за частни клиенти и за споделени пътувания, а през 2022 г. ще излезе и версия N1 Cargo, която ще разполага само с две места в салона, като съответно ще има увеличен обем на багажника.

Цените на българския пазар стартират от 33 100 лв., като за тази сума клиентът получава ниво на оборудване Comfort. То включва климатик, радио с Bluetooth, USB-изходи, 14-цолови стоманени джанти, тапицерия от текстил и кабел за зареждане Mode 3 Type 2. Срещу доплащане от 790 лв. се предлага кабел тип шуко.

Версията Comfort Plus струва 35 950 лв., като включва мултимедия и навигация със 7-инчов екран, USB-портове, камера за заден ход, черна тапицерия с кафяви елементи, оранжеви декоративни елементи и оранжеви корпуси на огледалата. В допълнителното оборудване влизат комбиниран порт CCS за бързо зареждане (790 лв) и кабел шуко (790 лв).

От Dacia разкриха и детайли за версията Spring Business, от която френската фирма за даване на електромобили за споделено пътуване E.Leclerc вече е поръчала 3000 бройки. Тя получава кожени седалки, стелки и защитни елементи по праговете и на багажника. В оборудването влизат още парктроници и камера за заден ход, като за автомобила е подготвено и специално приложение за смартфон, с чиято помощ се отключват вратите.

 

 

Бестселърът Duster ще има нов вариант

Най-популярния модел на Dacia - кросоувърът Duster, все още е най-евтиният SUV на пазара в Европа и вече се предлага в атрактивна "градска" версия. Тя получава името Urban, както и допълнително оборудване, включващо мултимедийна система Infotainment System Media-Nav Evolution и камера за обратно виждане.

В основата на новата модификация на Duster е версията Comfort, която и без това предлага редица допълнителни системи, подобряващи удобството. Сред тях са електрически и отопляеми външни огледала, регулируема на височина седалка на водача и ограничител на скоростта.

В допълнение към кожения салон и електрическото управление на всички прозорци Duster Urban получава асистент при паркиране на заден ход, който включва камера за обратно виждане. Записаното от нея се излъчва на монитор в салона. Версиите със задвижване на четирите колела имат и 4WD монитор, на който се показва работата на тази система.

Новостите във външния вид включват сребърни акценти върху корпусите на външните огледала, върху релсата на покрива и на задната престилка. Тръбите на изпускателната система също са хромирани, а 16-цоловите джанти и затъмнените задни прозорци подчертават спортния вид на автомобила.

Новата версия на Duster ще се предлага само с бензиновия мотор TCe 130, развиващ мощност 130 к.с., и с дизеловия Blue dCi 115 (115 к.с.), като клиентите ще могат да избират между предно предаване и 4WD. Цените на модела започват от 16 990 евро.

Ключови думи:

Dacia, автомобили