Quantcast
МЗ въведе солено облекчение - 7 дни карантина срещу два PCR-а | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

МЗ въведе солено облекчение - 7 дни карантина срещу два PCR-а

Промяната се отнася само за лекуваните в болница с COVID-19
Обновена
5 085
 Фейсбук
Проф. Костадин Ангелов

Правилата за карантината у нас и изключенията от тях заприличват все повече на лабиринт. МЗ въведе ново облекчение за хора, готови да извадят 200 лв. за него - по-кратка карантина за лежалите в болница.

С промяна в заповед 610 от вчера, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов допуска изключение от общите правила за задължителна карантина. Досега те предвиждаха задължителна изолация в домашни условия за 14-дневен период за хората, които са лекувани с COVID-19 в болница. С вчерашното допълнение министърът разрешава тази карантина да се сведе до 7 дни, но само при при наличие на два отрицателни резултата от проведено изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 в два последователни дни. Това означава човек да се разкарва два пъти до лаборатория за PCR-тест, при това докато е в карантина. Към заповедта не са приложени мотиви.

Самият тест остава недостъпно скъп за много хора. Проверка в сайтовете на две от големите лаборатории показва, че в момента човек може да си направи PCR-изследване на промоция за 90 лв., ако не бърза за резултатите. Намалението е от обичайната цена 100 лв. PCR-тестът би следвало да е безплатен, ако е с направление от личния лекар. Лабораториите обаче намериха начин да печелят пари и от безплатния тест - в столична поликлиника например той върви с 30 лв. такса "биологичен отпадък".

Изключенията от задължителната карантина у нас са сложен въпрос, благодарение на разнопосочната информация, публикувана от здравните власти, и свободното тълкуване на правилата. Наскоро например се оказа, че преболедувалите от коронавирус са освободени от карантина, като това правило е записано в заповед, където малцина биха потърсили информация по този въпрос. В основната заповед за лечението и изолацията на болни и близки контактни такова правило липсва. Повече за заповедите и противоречията в тях - тук.

По принуда свободно тълкуват неясните правила и членовете на изборната администрация. За този проблем, който с наближаването на изборния ден и покачването на стръмната крива на новата вълна вероятно ще се задълбочава, можете да прочете тук.

 

 

Още

До края на август в България ще има по 1000 нови случая ковид на ден

03.08.2021

Обновена

5308
Експерт: Свят ще ни се завие от вълната през септември

01.08.2021

Обновена

9088
Третият карантинен хотел за туристи ще е в София

31.07.2021

Екип на Сега

3313