Quantcast
МЗ въведе солено облекчение - 7 дни карантина срещу два PCR-а | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

МЗ въведе солено облекчение - 7 дни карантина срещу два PCR-а

Промяната се отнася само за лекуваните в болница с COVID-19
Обновена
5 137
 Фейсбук
Проф. Костадин Ангелов

Правилата за карантината у нас и изключенията от тях заприличват все повече на лабиринт. МЗ въведе ново облекчение за хора, готови да извадят 200 лв. за него - по-кратка карантина за лежалите в болница.

С промяна в заповед 610 от вчера, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов допуска изключение от общите правила за задължителна карантина. Досега те предвиждаха задължителна изолация в домашни условия за 14-дневен период за хората, които са лекувани с COVID-19 в болница. С вчерашното допълнение министърът разрешава тази карантина да се сведе до 7 дни, но само при при наличие на два отрицателни резултата от проведено изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 в два последователни дни. Това означава човек да се разкарва два пъти до лаборатория за PCR-тест, при това докато е в карантина. Към заповедта не са приложени мотиви.

Самият тест остава недостъпно скъп за много хора. Проверка в сайтовете на две от големите лаборатории показва, че в момента човек може да си направи PCR-изследване на промоция за 90 лв., ако не бърза за резултатите. Намалението е от обичайната цена 100 лв. PCR-тестът би следвало да е безплатен, ако е с направление от личния лекар. Лабораториите обаче намериха начин да печелят пари и от безплатния тест - в столична поликлиника например той върви с 30 лв. такса "биологичен отпадък".

Изключенията от задължителната карантина у нас са сложен въпрос, благодарение на разнопосочната информация, публикувана от здравните власти, и свободното тълкуване на правилата. Наскоро например се оказа, че преболедувалите от коронавирус са освободени от карантина, като това правило е записано в заповед, където малцина биха потърсили информация по този въпрос. В основната заповед за лечението и изолацията на болни и близки контактни такова правило липсва. Повече за заповедите и противоречията в тях - тук.

По принуда свободно тълкуват неясните правила и членовете на изборната администрация. За този проблем, който с наближаването на изборния ден и покачването на стръмната крива на новата вълна вероятно ще се задълбочава, можете да прочете тук.

 

 

Още

Оздравелият Никита Михалков излиза отново на театралната сцена

28.01.2023

1058
60 000 китайци са починали от COVID-19 само за пет седмици

14.01.2023

1002
Китай отмени COVID-карантината за пристигащи след 3 г. изолация

08.01.2023

466