Quantcast
Борисов прие руския посланик в разгара на шпионския скандал | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов прие руския посланик в разгара на шпионския скандал

Единият от изгонените руски дипломати няма да напусне в срок България, защото е болен от Ковид-19
Обновена
10 197
 Министерски съвет

Единият от двамата руски дипломати, обявени в понеделник от българското външно министерство за персона нон грата, в заразен с коронавирус и ще напусне територията на България веднага след като се възстанови, предава БГНЕС като се позовава на руското посолство в България.

"Единият от двамата дипломати, обявен за персона нон грата, е диагностициран с коронавирусна инфекция и поради това той няма да може да напусне територията на България в определения срок. Той ще направи това веднага след като се възстанови и получи отрицателен PCR тест. Медицински документи потвърждават необходимостта за тази принудителна стъпка. Вторият дипломат ще напусне България до указания срок, тоест в рамките на 72 часа", заяви дипломатическата мисия.

Часове по-рано министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова по повод началото на мандата й в София, съобщава правителствената пресслужба. Това става в разгара на шпионски скандал, при който бяха арестувани 5 бивши и настоящи висши военни и чиновници, както и бяха изгонени поредни двама руски дипломати.

"В рамките на разговора им в Министерския съвет бяха обсъдени двустранните отношения и наличието на желание и от двете страни те да бъдат задълбочавани в дух на добронамереност и прагматичност. Премиерът Борисов изтъкна, че  България държи да има открит и взаимноизгоден диалог с Руската федерация, при който страната ни се води от националните си интереси и евроатлантически приоритети", разказва МС..

Българският министър-председател пожелал на посланик Митрофанова успешен мандат в България и посочи сериозния потенциал за сътрудничество в сферата на икономиката и търговията. По думите му България и Руската федерация могат да развиват успешно партньорство в редица области като например културата, туризма и селското стопанство, се казва в официалното съобщение.

Преди два дни Борисов обяви: "Заявявам към ръководителите на руските дипломати: "Спрете да шпионствате в България ! ... Поздравявам българските служби за професионалната работа и за това, че успешно пазят страната ни. С Русия имаме добро партньорство в редица сфери, но тази шпионска дейност трябва да спре! 

"В петък прокуратурата на Република България в съответствие с нормите на международното право и двустранните задължения уведоми посолството за задържане на руската гражданка по подозрението в извършване на тежко престъпление", обяви в интервю за "24 часа" посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова на въпрос дали посолството е имало някакъв контакт със задържаните по шпионския скандал, разразил се след брифинг на българската прокуратура. "Ако в това писмо става дума за жената, която според видеофайла влиза в сградата на Консулския отдел на Посолството (моля да обърнете внимание, че жената от видеото влиза именно в консулския отдел, а не в Посолството, както беше съобщено на пресконференцията), то, по нашата информация, тя е подавала молба относно решаване на пенсионни въпроси, а след това е дошла, за да получи съответното потвърждение", разказва още руският посланик. 

"Както знаете, вратите на Консулския отдел на Посолството през делничните дни и в установеното време са отворени за редовен прием както на гражданите на Русия, така и на чужденците. Тук няма нито някаква тайнственост, нито криминален момент. По такъв начин работят всички, в това число и българската дипломатическа мисия в Москва", коментира още Митрофанова. 

На въпрос дали Иван Илиев, който според твърденията на прокуратурата е бил преследван и заловен в непосредствена близост до руското посолство, е търсил контакт с хора от мисията, за да му бъде предоставено убежище, Митрофанова отговаря: "Факти и обстоятелства на задържането ми бяха съобщени късно вечерта на 18 март. Никакви молби за предоставяне на убежище в Посолството не са постъпвали".

Русия си запазва правото на реципрочни мерки в отговор на изгонването на двама руски дипломати от България. Това пък се посочва в официално изявление на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирано от БНР. Тя припомня, че българските власти предприемат такъв демарш за пети път през последната година и половина и отново без да предоставят никакви доказателства. 

По думите й тези действия са били предшествани от шумна кампания на прокуратурата в България по разобличаването в държавните силови структури на група лица, които уж работели за Русия. 

Така, в съответствие с добре известния сценарий, е била подготвена почвата за изгонването на нашите дипломати, казва още Захарова. 

Тя подчертава, че поредната ескалация на антируската „шпиономания“ в България рецидивира в навечерието на парламентарните избори на 4 април и на фона на изблика на русофобия на Запад, преди всичко в Съединените щати. 

„Отново призоваваме официална София да прекрати участието си в „лова на вещици“, нанасяйки вреда на националните интереси на самата България. Крайно време е да се върнем към конструктивния двустранен дневен ред, който е много по-естествен за руско-българските отношения“, заявява Захарова.

"Виждаме долнопробно предателство, за съжаление, извършено от страна на български военнослужещи. От друга страна - виждаме един театър на абсурда, който се гради на основата на това предателство, игран и режисиран от тези, срещу които излезе народът на улиците. И предателството, и театърът хвърлят огромен срам върху България". Това обяви пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО, в коментар на разкритата от прокуратурата група за шпионаж в полза на Русия, действала в продължителен период. 

Според него механизмите, свързани с национална сигурност, са изкривени и правят системата доста пробита и неефективна, което си проличава от тази шпионска афера: "Сложно е да се говори за компетентността на службите. Имам наблюдение върху ДАНС, тя се превръща в една тотално ненужна и пробита служба. Това, което се случва в България, не е в резултат от работата на службите, а имам основание да считам, че разкритията са станали по външен сигнал". 

Ноев определи като двоен стандарт в поведението на премиера и на главния прокурор това, че не са изразили позиция по случая с отравянето на бизнесмена Емилия Гебрев, известен като "българския Новичок".

По думите на Бойко Ноев призивът на премиера президентът да наруши радиомълчанието си по случая е нещо като призива на крадеца да бъде хванат крадецът. "Имам основание да смятам, че президентът не е бил държан в течение на това. По закон той има право на цялата информация. Защо се нарушава законът и на Румен Радев не се дава тази информация?", коментира той.

В заключение Ноев заяви, че само една политическа партия в България е излязла с официална позиция по този шпионски скандал. 

 

Още

Кирил Серебренников осъди "убийството" на бившия си театър

01.07.2022

206
Гледаме любовните „Илюзии“ на забранения в Русия Вирипаев

26.06.2022

ИРИНА ГИГОВА

272
Отиде си хореографът и любим педагог в НАТФИЗ доц. Александра Хонг

24.06.2022

1987