Quantcast
Великобритания ще забрани ваканциите в чужбина | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Великобритания ще забрани ваканциите в чужбина

СЗО: Ръстът в смъртността от COVID-19 по света е притеснителен
Обновена
4 922

Британските власти възнамеряват да удължат забраната за международни пътувания до юли, а нарушителите ще  бъдат глобявани с 5000 британски лири, съобщава The Times. Правителството е внесло законовите промени в парламента на 22 март. Гласуването по този въпрос е насрочено за 25 март и предвид  мнозинството в парламента на управляващата Консервативна партия, то предложенията почти сигурно ще бъдат одобрени. В този случай новите правила трябва да влязат в сила следващия понеделник и може да засегнат ваканциите на британците.

Както пояснява вестникът, до 30 юни всички пътувания в чужбина, които не се считат за жизненоважни, ще останат забранени, както е сега. Изключения ще бъдат направени за пътуване за работа, учене, лечение, посещение на роднина или приятел, който умира, сключване на брак или присъствие на сватбата на близък роднина, преместване или продажба на недвижими имоти.

Няма нови подробности относно влизането на чуждестранни туристи в кралството,  но в статията се посочва, че  правилата за задължителна карантина при влизане в Обединеното кралство едва ли ще бъдат облекчени до август-септември. Сега тези, които влизат от която и да е държава, трябва да прекарат 10 дни в самоизолация, както и да преминат поне три теста за коронавирус - един преди влизане и два след пристигане, на втория и осмия ден от карантината.

Вече стана ясно, че Франция вероятно ще бъде добавена до края на седмицата в „червения списък“ на страните, изискващи хотелска карантина. Здравните служители са все по-обезпокоени от нарастването на случаите с варианта на Южноафриканския щам отвъд Ламанша. Министър дори предположи, че целият континент може да бъде включен в червения списък поради неуспешното прилагане на ваксинаци.

Тридесет и пет държави са в червения списък, включително цяла Южна Америка, Южна Африка, Обединените арабски емирства и Катар. Португалия беше в списъка, но беше премахната миналата седмица.

Изключително трудна епидемиологична ситуация започна да се развива във Великобритания през декември миналата година поради разпространението на мутирал щам на вируса, който според предварителните оценки на експертите може да бъде до 70% по-заразен, а смъртността му може да бъде с 30-100% по-висока. От 4 януари в страната действа карантина, която започна да отслабва на 8 март, когато училищата възобновиха работата си в Англия. Ако скоростта на разпространение на инфекцията не започне да расте бързо отново, от 12 април в страната ще се отворят магазини, които не продават основни артикули, фризьорски и козметични салони и фитнес зали. Пъбовете, баровете и ресторантите ще могат да възобновят напълно работата си не порано от 17 май, а от 21 юни повечето от останалите ограничения може да бъдат премахнати. 

 

- Броят на случаите на COVID-19 в света нараства за пета поредна седмица, като нарастването на смъртните случаи от вируса също предизвиква безпокойство, каза Мария Ван Керхов, ръководител на техническия екип на отдела за спешни болести на СЗО, цитирана от БГНЕС.

"В момента наблюдаваме ръст на разпространението в четири от петте региона на СЗО. Ръстът е за пета поредна седмица по целия свят. През последната седмица той е 8%", каза тя.

Според нея през последната седмица само в Европа е имало увеличение на инфекциите с 12%, главно поради британския щам B.1.1.7. Новите случаи са нараснали с 49% в региона на Югоизточна Азия, отчасти обусловени от нарастване на инфекциите в Индия. В региона на Източното Средиземноморие растежът е бил 8%, докато в региона на СЗО в западната част на Тихия океан той е бил 29%, главно поради инфекции във Филипините и Папуа Нова Гвинея.

„Като цяло виждаме тенденция към увеличаване на случаите и това ни тревожи“, отбеляза експертът.

Ван Керхов посочи, че ситуацията се усложнява от натиска, който редица страни изпитват във връзка с искането на гражданите за отмяна на ограничителните мерки, неравномерното разпределение и недостиг на ваксини, както и появата на нови щамове на COVID- 19.

Германия удължава до 18 април ограниченията срещу коронавируса. Гражданите да останат по домовете си пет дни около Великден и да намалят контактите, за да се опитат да спрат третата вълна.

На среща, продължила през цялата нощ, канцлерът Ангела Меркел и регионалните лидери отмениха плана за плавно отваряне на икономиката, договорен по-рано този месец.

Големите семейни събирания ще бъдат забранени за великденските празници, като ще могат да се събират до две домакинства или до петима души.  Правителството ще поиска църквите да проведат службите си онлайн.

Ключови думи:

СЗО, Германия, коронавирус

Още

Трета доза ще се разреши и за възрастните над 65 г.

23.09.2021

Обновена

1206
Вече почти 10% от тестовете за COVID-19 у нас са положителни

22.09.2021

Обновена

3016
Броят на заразените и починалите с COVID-19 рязко скочи (ГРАФИКИ)

21.09.2021

Обновена

6417