Quantcast
Шефката на фармацевтичния съюз е оправдана за всяване на паника | СЕГА
facebook
twitter

България

Шефката на фармацевтичния съюз е оправдана за всяване на паника

Съдът опроверга прокуратурата, че проф. Асена Сербезова е нарушила закона с две нейни интервюта
1 491
 БГНЕС

Председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова е невинна по обвинението за всяване на паника по време на извънредното положение, заради две нейни интервюта по "Хоризонт" и по БНТ, в които говори за възможен недостиг на лекарства. Това реши днес на първа инстанция Софийският районен съд, съобщава БНР. 

Пред съда през февруари Сербезова обясни, че всичко, което е казала в интервютата, е публична информация, оповестена ден по-рано от Европейската агенция по лекарствата. В прессъобщение на агенцията се казвало, че заради пандемията и затварянето на заводи, има проблеми в осигуряването на лекарства и се очаква недостиг, а в някои държави вече имало такъв. Сербезова припомни и че въпросът, който прокуратурата е обявила за фалшива тревога, е поставен и в европарламента.

"Изреченията, които български прокурор определи като фалшива тревога, са извадени от контекста и не считам, както аз, така и десетки международни институции и органи, че са фалшива информация или че всяват тревога. Защо и как прокуратурата видя в едно експертно мнение, базирано на данни от публични налични доклади, престъпление, и до ден днешен за мен си остава загадка", каза тя в обясненията си.

Първоначално делото срещу проф. Сербезова беше върнато на прокуратурата, след като през септември съдия Христина Николова прие, че повдигнатото обвинение е неясно. Това е съществено процесуално нарушение, тъй като ограничава правото ѝ на защита. Обвинителният акт беше внесен отново през октомври, когато делото стартира по същество.

Още

240 полицаи са разследвани от прокуратурата за една година

28.11.2022

544
Трима гранични полицаи са арестувани край Малко Търново

26.11.2022

2349
Френската прокуратура разследва предизборните кампании на Макрон

25.11.2022

366