Медия без
политическа реклама

Държавата пак се ослушва за рекламите на хазарт

Кой ли е получил "ценни указания", за да не реагира на насищането на тв ефира с оферти за забогатяване чрез залагане

Pixabay
Рекламите на онлайн хазарт стават все по-многобройни и агресивни в телевизионния ефир.

Управляващите в България умишлено пишат и прилагат непълни и двусмислени регулации спрямо хазартния бизнес и така позволяват свързаните с него закони да се тълкуват нееднозначно и според случая. Това дава терен за договорки на четири очи в ущърб на обществения интерес с играчите в този сектор и за подписване на споразумения върху салфетки в офиси на бизнесмени и в политически кабинети. Всички тези аномалии станаха изключително видими в събитията около хазартния бос Васил Божков и неговите разкрития как плаща милиони под формата на такса "спокойствие" и за реклама срещу "пълен съпорт". А това, на което сме свидетели след изваждането на Божков от хазартния бранш и последвалия нов бум на реклами на други хазартни фирми, навява на мисълта, че властта вече осигурява същия "съпорт" на други фирми, които се настаниха в освободената от Божков и "Националната лотария" ниша. Срещу какво ли?

Както "Сега" писа, от началото на 2021 г. в телевизионния ефир цари истинско стълпотворение от реклами на 3 букмейкъри, които се въртят буквално през няколко минути - "Палмс Бет" с участието на певеца Фики Стораро, на "Ефбет" с футболиста Николай Михайлов и Николета Лозанова и на "Уинбет", в която се пита "Ще плати с карта или кеш" и която впоследствие сама констатира "Вече играеш". Всяко от излъчваните видеа поставя на дневен ред въпроса дали се спазват законите на страната, които поне на хартия

 

забраняват пряката реклама на хазарт,

 

а също и показването й пред непълнолетни.

Вторият въпрос, който масираните кампании на игри със залози поставят, е как те кореспондират с обещанията на ГЕРБ от периода с отстраняването на Божков, че властта е готова на всичко, за да ограничи влиянието на хазарта сред млади и стари, тъй като той води до зависимости.

Въпреки че засега институциите не смеят по собствена инициатива да подемат дебат за поредния пик на реклами на залагания, все пак темата плахо вече е била обсъдена. Съветът за електронни медии е обърнал внимание на проблема с вълната хазартни клипове на екрана на всички големи телевизии - Би Ти Ви, Нова телевизия и БНТ, става ясно от протокол от заседание на СЕМ, проведено през февруари. Медийният регулатор се е запознал с доклад по въпроса на собствените си експерти. Съветът е забелязал, че хазартните кампании стават все по-мощни и като бройка, и като въздействие върху зрителите. Самият СЕМ обаче е предпочел да не си създава главоболия и да не взема отношение дали масираните кампании нарушават закона, а е

 

прехвърлил горещия картоф към НАП,

 

която след закриването на Комисията по хазарта пое надзора над залаганията, както и към неправителствен орган - Националния съвет за саморегулация в областта на рекламата - НСС.

Докладът не е публичен и почти сигурно няма да стане такъв. "Сега" поиска да се запознае с документа, но получи отговор от СЕМ, че той е за вътрешно ползване и че няма систематичен характер. От медийния надзор не отговориха и дали са получили становища от НАП и НСС и какво се казва в тях.

От стенограмата на въпросното заседание все пак става ясно, че експертите в СЕМ са отбелязали, че от началото на годината има "наситено" присъствие на реклами на хазарт в ефира. Те обаче не дават становище дали това е закононарушение.

Въпреки че гласуване на доклада не е провеждано, съдържанието му е критикувано от двама от членовете на СЕМ, които в момента не са в орбитата на управляващото мнозинство - бившия шеф на съвета София Владимирова и Розита Еленова. През 2016 г. двете влязоха в регулатора от квотата на Народното събрание и с подкрепата на ГЕРБ. Специално Владимирова обаче се счита за човек на бившия втори в партията Цветан Цветанов. При обсъжданията Еленова пита защо експертите не дават оценка дали

 

бумът на хазартни реклами по БНТ, Би Ти Ви, Нова телевизия

 

нарушава Закона за радиото и телевизията, за спазването на който СЕМ отговаря. Тя обръща изрично внимание на липсата на анализ за въздействието на кампаниите на игри на щастието между поведението на подрастващите.

Владимирова добавя, че няма и изследване дали присъствието на рекламите на хазарт в целодневната програма на големите телевизии е проблем от гледна точка на влиянието им върху психиката на подрастващите. Като особено тревожна тенденция бившият шеф на СЕМ посочва, че през последните месеци обществената телевизия БНТ също "насища програмата си" с такива реклами. За отговори на всичките тези въпроси авторите на доклада препращат към НАП, тъй като приходната агенция отговаря за спазването на Закона за хазарта. Това прилича на опит за измиване на ръцете, тъй като в закона за радио и телевизия също има немалко текстове, които дават възможност на СЕМ да комуникира с електронните медии по отношение на хазарта, особено що се отнася до

 

влиянието му върху непълнолетните

 

Историята се повтаря, както се пее в една песен на Шърли Беси. Сегашното мълчание и ослушване на институциите, отговорни за рекламите на хазарт, по нищо не се различава от периода, в който управляващите осигуряваха "пълен съпорт" на лотариите с талончета, в които основен играч бе Васил Божков - от появата им преди десетина години до началото на 2020 г., когато само за няколко седмици неговият хазартен бизнес бе затворен. През този отрязък от време доста журналисти попитаха вече закритата Комисия по хазарта дали е законно телевизиите, и особено Нова, ежечасно да заливат българите с реклами, които им внушават как някой може да си оправи живота с едно отиване до пункт на "Лафка" и купуване на билет на "Националната лотария".  Едва през 2018 г. медиите получиха отговор, че в огромното количество клипове, които достигат до съзнанието и на деца, и на тийнейджъри, няма нищо нередно. Становището се появи, докато Комисията по хазарта се управляваше от Мария Филипова - същата, за която Васил Божков публикува предполагаем чат с бившия финансов министър Владислав Горанов, в който бизнесменът обяснява, че "няма връзка с девойката", а пък Горанов отговаря, че тя вече е получила "ценни указания". Интересно дали и кой сега получава "ценни указания", за да си затваря очите за идентичната ситуация.

 

 

Още по темата