Медия без
политическа реклама

С прокурор на море за 15 лв.

Гешев поиска поредна почивна база, но крие какви са разходите за поддръжка на станциите, които обвинението има

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Главният прокурор работи най-добре, когато е в отпуск.

"Главният прокурор работи най-добре, когато е в отпуск. Тогава има възможност да се заеме с работа по стратегическите приоритети на прокуратурата - борба с корупцията по високите етажи на властта, борба срещу организираната престъпност и противодействие на битовата престъпност." Това обясни пресслужбата на Иван Гешев миналия август, когато в разгара на протестите, искащи оставката му, главният прокурор излезе в отпуск.

Явно изхождайки от собствения си опит, че работи най-добре, когато почива, и мислейки за борбата с престъпността, Гешев реши да обзаведе държавното обвинение с имот с два хотела, ресторант, басейн, барбекю и бунгала край Варна. За целта Висшият съдебен съвет (ВСС) ще поиска от изпълнителната власт имота, който е с площ 8547 кв. м и се намира в местността Чайка.

Ведомствените бази са хубава социална придобивка.

 

Нощувката е 15 лева,

 

храната и питиетата са по вътрешен ценоразпис. Стига да искаш да се гледаш с колеги и по време на ваканцията си, но това е друга тема.

Гешев мотивира искането си с това, че почивните бази, с които прокуратурата разполага в момента, не могат да задоволят нуждите не само за ваканция, но и за обучение. За обучения можем да ползваме дефиницията от култовия филм "С деца на море" - "Когато ти плащат, е командировка, а когато ти си плащаш, е курорт".

По време на дискусията във ВСС се разбра, че за ремонт на имота ще трябват 4,2 млн. лева, като част от членовете на кадровия орган допуснаха, че сумата е доста занижена. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов попита дали по време на пандемия и породената от нея криза е целесъобразно да се придобива такъв имот, както и дали изграждането на съдебна палата във Варна не трябва да е приоритет.

"Аз ще подкрепя всяка една социална придобивка. Няма нужда да търсим под вола теле, като например разходите от 6 млн. лева за почивните бази на прокуратурата. Преди две седмици стана ясно, че 4 млн. лева са за ремонт на "Цигов чарк" и това е еднократен разход. И да ви кажа – базите в "Цигов чарк" и "Трендафила" са построени в огромната си част от заплатите на прокурорите и следователите и от СБКО. Когато има възможност да осигурим социална придобивка, защото там цените са преференциални цени, следва ли да откажем? Темата няма нищо общо със съдебната палата във Варна, да не смесваме олио с вода. Предните изказвания са смешен плач." Такава защитна реч дръпна прокурорът Огнян Дамянов по време на заседанието на ВСС. 

Публично известно е, че

 

прокуратурата вече разполага с няколко бази

 

- в местността Цигов чарк (120 легла), почивен дом "Изгрев" в Бяла (95 места), "Трендафила" на Витоша (48 места) и една в Боровец със само 12 легла, за която м.г. ВСС реши да придобие и прилежащата към нея територия от 17 858 кв. м. Прокуратурата има и един къмпинг - "Фичоза", край Варна с 14 места. За 2019 г. прокуратурата е изразходвала 6 млн. лв. за поддръжка на базите си. 

След като Гешев сам отвори темата, "Сега" го попита по Закона за достъп до обществената информация с колко почивни и учебни бази разполага прокуратурата, какъв е капацитетът им за настаняване, какъв персонал ги обслужва, колко е струвала издръжката им за 2019 и 2020 г., правени ли са ремонти или други инвестиции в имотите и на каква стойност, какви приходи е генерирала всяка от базите за 2019 и 2020 г., колко обучения са организирани в тях и колко магистрати са участвали, колко прокурори, следователи и служители от прокуратурата са ги ползвали за почивка, какви са цените и дали базите са достъпни и за външни лица.

Абсолютно същите въпроси бяха зададени и на двете върховни съдилища. Те отговориха изчерпателно и в срок. Прокуратурата обаче нито отговори, нито прати знак, че удължава срока си за отговор, каквото право има по закон. "Сега" опита по входящ номер да провери през онлайн деловодството какво се случва със заявлението за достъп до информация. "За въведения номер не е намерен резултат", гласи съобщението.

 

Главният прокурор тотално пренебрегва закона,

 

който го задължава да отговори, било то и като откаже мотивирано. Толкова за публичността и за отчетността на прокуратурата, която постоянно ни се рекламира.

Всъщност през 2015 г. прокуратурата отговори на питанията на "Сега" по темата, но оттогава публичността на институцията е в траен регрес. По това време в "Цигов чарк" работеха 40 души, а над 3000 души годишно минаваха през нея за почивка и обучения. В "Изгрев" работеха 27 души. През 2015-а за 12-те легла в Боровец са се грижили 9 души персонал, макар че за цялата година мястото е посетено само от 9 души.

От отговорите на съдилищата обаче могат да се правят изводи и за прокурорските бази. Като например това, че големите бази излизат на данъкоплатците по около милион лева годишно, а генерират десет пъти по-малко приходи. 

Ето какво отговориха съдилищата на въпросите на "Сега".

Върховният касационен съд стопанисва две бази. Първата е морска - в с. Лозенец. Тя е с 4 апартамента и 28 стаи, като капацитетът й е 68 до 97 души, включително и малки деца. Втората база е в Паничище. Става дума за 4 бунгала - двойни стаи, т.е. капацитетът за настаняване е 8 души. Тези бунгала се ползват споделено с Върховния административен съд (ВАС), който пък ползва заедно с ВКС друга своя база - в Бели Искър.

В Лозенец на трудов договор работят 26 души - 5 камериери, 4-има пазачи, по трима бармани, сервитьори и помощник-готвачи, както и по един ръководител учебен център, експерт-планиране и отчетност, счетоводител, главен готвач, домакин, шофьор-снабдител. 

 

За издръжката на базата през 2019 г. са изразходвани 949 966 лв., а за 2020 г. - 890 259 лв. 

 

Станцията в Лозенец е донесла малко над 78 хил. лв. през 2019 г. и 42,1 хил. лв. през пандемичната 2020 г. За подобрения край морето ВКС е дал 252 454 лв. през 2019 г. и близо 70 хил. лв. през м.г. 

В Паничище има само един служител - специалист СМЗ. Издръжката на Паничище струва малко над 77,7 хил. лв. за двете години. Инвестициите са 2724 лв. през 2020 г. и никакви пари през 2019-а. За разлика от Лозенец при Паничище приходите са повече през 2020 г. - 27,2 хил. лв., докато през 2019 г. са 10,5 хил. лв.

Цените на нощувките в почивните бази са определени от Висшия съдебен съвет през 2016 г. и променени през май 2020 г. Лицата, които имат право да ползват базите, са разделени в групи. В първа попадат работещи и пенсионирани в органите на съдебната власт, във втора са родители на работещи в съдебната власт и пълнолетните им деца със семействата си. В трета група са всички останали български граждани и граждани на ЕС, а в четвърта група са хората извън ЕС.

За 2019 г. цените на нощувките по групи са съответно 10 лв., 16 лв., 25 лв. е 45 лв. През 2020 г. престоят струва 15 лв. за първа група, 22 лв. за втора, 34 лв. за трета и 45 лв. за четвърта.

 

Върховният административен съд има две бази

 

- една морска в Лозенец, точно до тази на ВКС, и една в Нови Искър, община Самоков, която ползва споделено с другия върховен съд.

В Нови Искър работи само един човек - управител. Там леглата са 8. За заплати и други възнаграждения на този един служител през 2019 г. са платени 37 558 лв. Край морето за ВАС работят 28 служители, които се грижат за 72 легла. За заплати, възнаграждения и полагащите им се пари за облекло съдът е платил 744 556 лв. през 2019 г. и 753 137 лв. през 2020 г.

Тепърва ще видим дали изпълнителната власт ще отстъпи базата в "Чайка" на прокуратурата. Отговорът е предварително известен, като се има предвид, че никой не отказва на главния прокурор. Той обаче дължи публичен отчет как се харчат парите на прокуратурата. 

Още по темата