Quantcast
БСП и ДПС спорят: 20 или 40 млрд. лв. са дълговете на ГЕРБ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

БСП и ДПС спорят: 20 или 40 млрд. лв. са дълговете на ГЕРБ

Деница Сачева обича разказите на О’Хенри, Джейхан Ибрямов се връща в детството с приказките на братя Грим
2 789
 Нова тв
Социалният министър Деница Сачева обвини опозицията, че е подронила доверието към институциите по време на ваксинацията.

Вероятно никога няма да разберем с колко действително е задлъжняла България през годините на управление на ГЕРБ. Дори опозицията в лицето на БСП и ДПС не може да се обедини около число, а вместо това засипва публиката с разнопосочни твърдения за милиарди натрупани дългове от правителствата на Бойко Борисов.

Темата изникна по време на предизборен дебат в студиото на Нова ТВ, в който участваха социалният министър и кандидат-депутат от ГЕРБ Деница Сачева, както и настоящите депутати и претенденти за следващия парламент Димитър Данчев от БСП и Джейхан Ибрямов от ДПС.

„Само за последната година външният дълг се е увеличил с 10 милиарда. А иначе за цялото управление на ГЕРБ сме задлъжняли с 40 милиарда лева. Това са пари, които са откраднати от нашите деца и те ще плащат поколения наред”, обяви в един момент Данчев.

Тук се намеси Ибрямов, който се сблъска със социалиста. „В момента за 11 години управление дългът на държавата е над 20 милиарда. Това са пари, които са давани на калпак, и този дълг ще бъде изплащан от нашите внуци”, каза депутатът от ДПС.

„Как на калпак?”, заинтересува се водещият дебата Виктор Николаев. Отговор обаче не получи. А Сачева, която слушаше за прехвърчащите милиарди, предпочете да заговори за отпуснатите от правителството помощи за бизнеса. „Систематичното насаждане на недоверие към институциите е нещо, което може да се върне като бумеранг към вас, ако ви се отдаде възможност да управлявате”, посъветва министърът опозиционните политици.

Кой отрича съществуването на коронавируса

Сачева заговори за доверие в институциите и когато опонентите й упрекнаха кабинета, че се е провалил с ваксинацията. „Всички говорим за това колко ваксини и какво се случва, но никой не говори за това, че непрекъснато и систематично беше подронвано доверието в процеса на ваксинация, включително и по отношение на това има или няма вирус. Включително това се правеше от страна на опозицията”, обяви тя.

Неочакваното обвинение, че отричат съществуването на COVID-19, направо шашна другите участници в дебата. „А! Много ви моля! Никога БСП ...”, започна да говори изуменият Данчев. Ала Сачева го прекъсна: „Знаете много добре, че във фазата на ваксинация имаме под 20 процента желаещи.”

„Опозицията никога, специално ДПС, не е говорила, че няма коронавирус, моля ви се!”, намеси се твърдо Ибрямов. „И от БСП също не е имало подобни твърдения!”, опомни се соцдепутатът.

Притисната, Сачева смени ъгъла на атаката – към президента Румен Радев: „ДПС не е говорило, но ние бяхме свидетели, че това се случи с президента например, който твърдеше ...” Така и не се разбра какво според нея е твърдял държавният глава, защото Данчев обърна разговора към пренебрежението, което проявява премиерът Бойко Борисов към парламента: „Министър-председателят се скри и не пожела да отговори на важните въпроси, а сега вие казвате, че някой бил против ваксините.”

Кой с кого ще се коалира

Неясни отговори донесе въпросът дали водещите партии биха се коалирали с „Има такъв народ” и „Демократична България” – другите две формации, които най-вероятно ще влязат в парламента.

Само Ибрямов заяви категорично: „Разбира се, че не. Не става дума за коалиция, а за управление на база програма.” Данчев заяви, че левицата ще направи допитване до членовете си. И допълни: „Но при всички положения ние ще търсим коалиция на промяната.” А Сачева скоростно заяви, като добре научен урок: „Въпросите, свързани с коалиционното управление, ще бъдат решавани след изборите.”

Кой какви книги чете

Неочакван въпрос към кандидатите беше какво е предпочитаното им четиво. „Разказите на О’Хенри”, мигом отвърна Сачева. Данчев се затрудни: „Сложен въпрос, много книги. Бих казал ...” „Ако иска г-н Ибрямов да каже, вие през това време си помислете”, помогна му водещият. „Винаги, когато се усамотя, се връщам в детството си и чета детски приказки, най-вече на братя Грим”, призна депутатът от ДПС. Междувременно социалистът се сети, че харесва разказите на Елин Пелин.

Още

От понеделник България се затваря за идващи от Нидерландия

24.07.2021

8213
МВнР предлага гласуване по пощата от чужбина

23.07.2021

Обновена

672
3 партии и коалиции се протягат към мандата за правителство

23.07.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ТАНЯ ПЕТКОВА

6553