Quantcast
Никита Михалков: Неудобно ми е да съм колега на Навални | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Никита Михалков: Неудобно ми е да съм колега на Навални

Сред като нахока млади актьори, подкрепили опозиционера, режисьорът се скара и на критиците
5 707
 YouTube/Дворец для Путина. История самой большой взятки
Със 114 814 490 гледания „Дворец за Путин“ е филмът разследване на Навални, предизвикал най-голям интерес.

Председателят на Съюза на кинематографистите на Русия, режисьорът Никита Михалков коментира конфликта, възникнал между съюза и експертния съвет на наградата на филмовите критици „Белия слон“, заради решението на съвета да връчи наградата на опозиционния лидер Алексей Навални.

„Вижте, ки-но-критикът, той трябва да оценява киното.  Някак ми е неудобно да се считам за режисьор, ако режисьор е и Навални. Той няма нищо общо с киното. Ако искате да му дадете награда за политика, скъпи мои — така кажете.  И щом давате награда на програмата на Навални като на кинематографично произведение, значи не сте никакви кинокритици, това е всичко“.

Видеото с коментара на Михалков е публикувано от списание "Собеседник".

През февруари "Събеседник" съобщи, че филмът "Дворец за Путин", продуциран от екипа на Алексей Навални, е предложен за наградата "Белият слон". Съюзът на кинематографистите отбеляза, че само филми, пуснати през 2020 г., могат да кандидатстват за наградата, а видеото на Навални е пуснато през януари 2021 г. 

Конфликтът започна, когато експертният съвет на наградата, който включва членове на Съюза на кинематографистите, но също и критици и журналисти, които не са негови членове, реши да награди Алексей Навални и неговата творческа група със специална награда „Събитие на годината“ „за поредицата новаторски разследващи документални филми“ (а не конкретно „Дворец за Путин“). 

Това решение, публикувано на уебсайта на Гилдията на нехудожествени филми и телевизия, за първи път в 22-годишното съществуване на наградата предизвика конфликт между експертния съвет на наградата и Съюза на кинемятаграфистите, който призова борда да изключи от експертния съвет филмовите критици и журналистите, които не са членове на тази организация.  Експертният съвет се сблъска с натиск и опити за намеса и цензура в дейността си, което противоречи на правилата на наградата и духа на свободно изразяване на волята на членовете на съвета.

На 14 март, сред решението на Експертният съвет реши да присъди на Навални и неговите сътрудници специалната награда, Гилдията на киноисториците и филмовите критици обяви, че престава да бъде основател на наградата.

***

Неотдавна в авторското си предаване „Бесогон“ Михалков нападна седем руски актьори, които подкрепяха или участваха в протестите  срещу задържането на Навални: „Руските актьори, които се оплакват, че "страдат от режима в Русия" и призовават съгражданите си да протестират в подкрепа на Алексей Навални, лъжат и заблуждават своите фенове", заяви известният режисьор. За да докаже твърденията си Михалков обяви в ефир какви хонорари взимат въпросните актьори. 

Саша, защо ти призоваваш младите хора, включително децата, да излизат на барикадите срещу властта? — обърна се режисьорът към младата актриса от беларуски произход Саша Бортич. — Защо ги караш да се бунтуват срещу тази страна, което те е приела, която те е обикнала, в която ти за един снимачен ден взимаш 200 хиляди рубли! (около 2200 евро). Саша! какво не ти достига? Кой те е ограбил?“

Михалков изглежда искрено не разбира (но да не забравяме, че той е добър актьор) как така някой, който е добре платен, може да бъде „недоволен от режима“. 

Още

Михалков обяви "Оскарите" за морално безумие

23.04.2021

2371
И Кончаловски не иска да е колега на Навални

08.04.2021

1674
Защо Путин направи Никита Михалков Герой на труда

21.10.2020

1868