Медия без
политическа реклама

Сърбия и Италия въвеждат строги ограничения

Швеция, Латвия и Португалия също спряха да ваксинират с "АстраЗенека"

16 Март 2021Обновена
БГНЕС/ЕПА
За Великденските празници цялата територия на Италия, с изключение на евентуални бели зони, преминава в червена зона.

От утре до понеделник Сърбия отново влиза в локдаун, съобщи премиерът Ана Бърнабич, цитирана от сръбската национална телевизия РТС. От тази вечер ще бъде затворено всичко освен хранителни магазини, аптеки и бензиностанции. Няма да има полицейски час, каза Бърнабич. Ще работи само това, което е необходимо за относително нормален живот, каза сръбският премиер.
Ще бъдат затворени всички ресторанти, кафенета, барове, молове, всички магазини освен тези за хранителни стоки, кината, музеите, галериите, козметичните и фризьорските салони, пунктовете за залагания, детски кътове за игра, фитнесите, басейните. Необходимо е допълнително да забавим живота в Сърбия, за да може данните за новозаразените да се стабилизират. Това е преди всичко подкрепа за нашите здравни работници и за здравния сектор, добави Бърнабич.
Тя нарече решението за локдауна компромисно, тъй като медицинската част от Кризисния щаб е настоявала мерките да продължат най-малко 14 дни.
От правителствената пресслужба все пак подчертават, че затварянето не се отнася за предприятията, заводите и тяхната вътрешна организация за работа. Също така с обичайното си работно време ще работят всички гишета на държавната администрация, пощите, банките, застрахователните дружества, обменните бюра.

Италия въведе нови ограничителни мерки за великденските празници, които за католическият свят са в началото на април. Мерките вече са в сила и ще важат до 6 април. Според новите разпоредби територията на страната се разделя на 2 зони - червена и оранжева. Изключение е Сардиния, която е обявена за бяла зона и няма наложени рестрикции. За Великденските празници цялата територия на Италия, с изключение на евентуални бели зони, преминава в червена зона, обръща внимание българското Министерство на външните работи.

В червената зона попадат областите Кампания, Емилия Романя, Фриули-Венеция Джулия, Лацио, Ломбардия, Марке, Молизе, Пиемонте, Пулия, Венето, автономна провинция Тренто. Там са забранени всякакви придвижвания освен по причини, свързани с неотложна работа или доказана необходимост. Разрешено е завръщането на адрес на пребиваване, като е необходимо представяне на декларация. На 3, 4 и 5 април, дните около католическия Великден, са позволени посещения на роднини и приятели. Придвижването към частни жилища се разрешава само на двама възрастни от домакинство по веднъж на ден, в часовия пояс между 5 ч. и 22 ч. Те могат да бъдат придружавани от деца до 14 г., за които упражняват родителски права, или от хора с увреждания от същото домакинство. Остават отворени само магазините за хранителни стоки, за тютюневи изделия и печатни издания, както и аптеките. Разрешава се само индивидуално спортуване и разходки на открито и в близост до дома.

В оранжевата зона влизат областите Абруцо, автономна провинция Болцано, Базиликата, Калабрия, Лигурия, Сицилия, Тоскана, Умбрия, Вал Д’Аоста. За тях са в сила следните мерки: Разрешени са придвижванията в рамките на дадена община от 5 ч. до 22 ч. Придвижванията до други общини са позволени само във връзка с неотложна работа, доказана необходимост или по здравословни причини. В рамките на една и съща община е разрешено придвижването до друго частно жилище само на двама възрастни от домакинство по веднъж на ден, в часовия пояс между 5 ч. и 22 ч. Те могат да бъдат придружавани от деца до 14 г., за които упражняват родителски права, или от хора с увреждания от същото домакинство. На 3, 4 и 5 април са позволени посещения на роднини и приятели в рамките на една и съща област. Затварят за клиенти ресторанти, кафенета, барове и сладкарници, като могат да продават храна и напитки само за вкъщи. Разрешена е спортна дейност на открито и в рамките на дадената община. Магазините и търговските центрове работят през седмицата, като затварят в предпразнични и празнични дни.

Швеция се присъедини към държавите, които поставиха ваксинирането с "АстраЗенека" на пауза. Здравната служба на страната обяви във вторник, че спира временно имунизациите с препарата като предпазна мярка, докато не се произнесе Европейската агенция по лекарствата. По-рано се разбра, че Латвия и Португалия станаха поредните държави, които временно прекратяват използването на ваксината на "АстраЗенека", съобщи bTV. Те последват Нидерландия, Германия, Франция, Италия, Словения и Испания, които направиха това в понеделник.

В Латвия здравните власти обявиха, че предпазната мярка ще действа най-малко две седмици и е предприета на базата на страничните ефекти след поставянето на ваксината, за които съобщават други страни в Евросъюза.

В страната досега няма потвърден случай на странични ефекти. В Португалия спирането на ваксинацията с "АстраЗенека" също е взето като предпазна мярка. Там са поставени над 400 хил. дози, като също няма регистрирани подобни случаи.

Световната здравна организация коментира, че няма доказателства, че случаите на тромбоза са причинени от ваксината на "АстраЗенека". В изявление СЗО обяви, че разглежда внимателно всички случаи, но "е важно ваксинационната кампания да продължи".

Според официалните данни към момента около 17 млн. души в ЕС и Великобритания са получили поне една доза от препарата на "АстраЗенека", като има сигнали за около 40 случая на получена впоследствие тромбоза.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) също обяви в понеделник, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" надвишават рисковете от странични ефекти. "Събития, включващи кръвни съсиреци, някои с необичайни характеристики, като нисък брой тромбоцити, са се появили при много малък брой хора, получили ваксината ... Броят на тромбоемболичните събития като цяло при ваксинираните хора изглежда не е по-голям от този, който се наблюдава сред населението като цяло", обяви ЕМА. Комисия за оценка на риска за фармакологична бдителност (PARC) днес ще проучи данните за тромбоемболичните събития и ще направи констатациите си в четвъртък.

Нидерландия, Германия, Франция и Италия също се наредиха сред европейските страни, които прекратиха временно употребата на ваксината на "АстраЗенека" като превантивна мярка. Същото стори и Канада.

СРЕЩА

Премиерът Бойко Борисов ще участва днес в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович. Това обяви пресслужбата на кабинета. На срещата във Виена шестимата лидери ще обсъдят своята позиция, чрез която призовават за дискусия на европейско ниво за доставките на ваксини срещу COVID-19 и за справедливото им разпределение въз основа на процента на населението на страните. След края на срещата е предвидена пресконференция.

Миналия петък Курц предположи, че някои членове на Европейския съюз може да са подписали "тайни договори" с компании за ваксини, за да получат повече дози, отколкото имат право съгласно общоевропейските споразумения. Европейската комисия защити своята политика на разпределение на ваксините и припомни на държавите, че държавите-членки са решили да се отклонят от предложението й за пропорционално на населението разпределение, "като добавят гъвкавост, която позволява да се постигне споразумение за различно разпределение на дозите, като се вземат предвид епидемиологичната ситуация и нуждите от ваксинация на всяка държава. Съгласно тази система, ако държава-членка реши да не използва пропорционалното разпределение, дозите се преразпределят между останалите заинтересовани държави-членки".

България и още четири страни призовават в писмо за среща на върха на ЕС, за да се обсъдят "огромните различия" в разпределението на ваксините, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Италия проверява смъртен случай след "Пфайзер"

В Италия се проверява смъртта на полицай, ваксиниран с продукта на "Пфайзер", съобщи БГНЕС, като цитира италианската информационна агенция АНСА. Прокурорът на Лагонегро (Потенца) разпореди да бъде иззето тялото на 62-годишен полицай от Вибонати (Салерно). Мъжът внезапно се е почувствал зле, а малко по-късно е починал. Няколко часа по-рано в болницата в Сапри му е била поставена ваксината. 

"В момента не е възможно да се установи връзка между смъртта и поставената ваксина. "Съжаляваме много за случилото се. Няма очевидна причинно-следствената връзка с прилагането на ваксината", казва директорът на болницата в Сапри. Наред с други неща изглежда, че пациентът е страдал от предишни метаболитни и сърдечно-съдови заболявания. Освен това след инжектирането е спазено 15-минутно наблюдение, както се изисква от препоръките за ваксинация, и през това време той не се е оплакал от неразположение.

 

Китай одобри нова ваксина срещу Covid-19 за спешна употреба, разработена от ръководителя на неговия Център за контрол на заболяванията, като предостави на разположение на страната пета по ред домашна ваксина. За това съобщиха азиатски издания, цитирани от БГНЕС. Гао Фу, ръководител на китайската CDC, ръководи разработването на протеинова ваксина, която беше одобрена от регулаторите миналата седмица за спешна употреба, се казва в изявление на Института по микробиология на Китайската академия на науките.

Най-новата ваксина е разработена съвместно от Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical и Китайската академия на науките. Екипът е завършил фаза 1 и фаза 2 на клинични изпитвания през октомври и в момента провежда последната фаза на изпитване в Узбекистан, Пакистан и Индонезия, се казва в изявлението, цитирано от „Гардиън“.

Ваксината е одобрена за употреба в Узбекистан на 1 март. Това е ваксина с три дози, който се разпределя на по един месец между прилаганията, каза говорител на компанията. Подобно на други ваксини, разработени от Китай досега, тя може да се съхранява при нормални хладилни температури.

Няма публично достъпна информация в рецензирани научни списания за данните от клиничните изпитвания, показващи ефикасност или безопасност. Говорител на компанията заяви, че понастоящем данните не могат да бъдат споделяни, но че компанията предоставя информацията на здравните власти.

Още по темата