Медия без
политическа реклама

Вместо ограничения здравният министър отваря и цирковете

От 18 март се въвежда нов график за присъствено обучение на учениците

15 Март 2021Обновена
БГНЕС
Проф. Костадин Ангелов

Абсурдното управление на новата вълна на пандемията у нас продължава. На фона на тревожните новини здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде заповед с промени в действащите в момента противоепидемични мерки. Противно на здравия разум, в нея няма ограничения, а облекчения - министърът разпорежда от 1 април да се махне забраната за цирковете и те могат да отворят точно за деня на шегата при запълване на капацитета до 30% за закритите помещения и до 50% за откритите.

Решението за отваряне на цирковете не произтича от някакви медицински съображения, а е резултат от среща на техни представители с министъра днес.

От 18 март се въвежда и нов график за присъствено обучение на учениците, като той се налага, тъй като досегашният изтича на 17 март. Точната формулировка е, че се допуска изключение от забраната за присъствено обучение при спазване на следния график:

·         от 18.03.2021 г. до 31.03.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас;

·         от 1.04.2021 г. до 7.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 12 клас;

·         на 1.04.2021 г. и 2.04.2021 г. и от 12.04.2021 г. до 21.04.2021 г.  – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 11 клас;

·         от 22.04.2021 г. до 29.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 6, 7 и 12 клас.

Този график ще се прилага само в областите, в които не са преустановени присъствените учебни занятия и провеждането на масови културни мероприятия, посочва министърът. В няколко области в момента присъствените часове на децата от пети клас нагоре са спрени и те учат дистанционно. Така е и в София от 12 март.

Със същата заповед от 18 март Ангелов разрешава провеждането на присъствени учебни занятия за всички ученици в центровете за специална образователна подкрепа, както и за всички ученици от 5 до 12 клас, ако в училището броят на учениците във всеки един клас е не повече от 35.

БЕЗ ОТГОВОРНОСТ

За премиера Бойко Борисов започналата нова вълна все още е състезание по най-меки мерки в целия свят. Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев втора седмица успокоява, че трябва да стиснем зъби още 2-3 седмици, докато премине пика на тази вълна, като тенденциозно пропуска да спомене въобще какво ни струва това в човешки животи. Той втора седмица "случайно" забравя да съобщи смъртността и на редовния брифинг в четвъртък. Премиерът също не спомена нито веднъж жертвите на коронавируса, дори и само за да почете паметта им. Здравният министър пък уверява, че болниците са под голям натиск, но ще се справят със ситуацията. В момента в тях има много повече хора отколкото имаше миналата есен, когато болни умираха, без да дочакат адекватно лечение. Днешните уверения на практика са признание, че системата може да се справи с толкова пациенти, но миналото лято властите проспаха ценни месеци вместо да подготвят болниците за идващата криза. Тогава България губеше по над 900 човека на седмица. За изминалата седмица жертвите са 641.

 

Ключови думи:

мерки, коронавирус, COVID-19