Quantcast
Скандален брифинг на НОЩ - мерки няма, защото не работят | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Скандален брифинг на НОЩ - мерки няма, защото не работят

Ограничения ще има, когато обществото е готово да ги спазва, обяви здравният министър в недопустими оправдания за бездействието на властите
Обновена
100 429
Брифинг на МЗ

Брифинг на МЗ и Националния оперативен щаб за ситуацията с коронавируса у нас

Posted by bTV Новините on Wednesday, March 10, 2021

Ситуацията в определени области започва да става изключително сложна. Всичко това беше очаквано от нас, защото знаем, че се разпространява новият британски вариант на вируса. С тези думи започна днешния брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. След което той и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с недопустим тон дадоха скандални обяснения защо правителството и националният оперативен щаб бездействат пред задаващата се катастрофа. От тях излезе, че на практика мерки няма, защото те не работели. В нито един момент двамата не дадоха ясен критерий при какви данни за новата вълна ще има нови ограничения, а министърът остро обяви за лъжа, че нареждането да няма мерки идва от Борисов.

"Не сме готови за нов локдаун, не защото е медицински неоправдано, а защото хората не са готови", заяви министърът. Той на практика призна, че никакви мерки не се спазват - самият той е получил клипове от 8 март с хора, танцуващи по масите, без вечерен час, без спазване на капацитет. Въпреки това ресторантите остават отворени, защото такава ни била държавата. Моловете пък се затварят (само в някои области), защото със затварянето на училищата децата веднага почвали да обикалят моловете.

"Не се страхувам от мерките, нито се страхувам от тяхното налагане. Ако се наложи, ще го направим. Кога ще го направим - не знам. Ако трябва да го направим - ще го направим", неопределено обяви министърът. "Около 6.5-7 млн. живеят в страната, нямаме толкова полицаи. Всеки един сигнал го изпращайте, поемам личен ангажимент който е виновен, да бъде наказан", оправда се той за пълната липса на контрол за спазването на мерките, като хвърли всичко на личната отговорност. "Какво трябваше да направим в онзи ресторант на 8 март, полицаи да свалят хора от масите?", попита Ангелов.

На въпрос докога ще чакаме, за да въведем мерки, Ангелов обяви, че не може да прогнозира, като твърди, че дори другата седмица не може да предвиди какво ще стане у нас с епидемията. Той е категоричен, че не закъсняваме с ограниченията, въпреки че отдавна задминахме каквито и да е критерии за въвеждането им. "Когато обществото е готово да повярва в тези мерки, когато е готово да ги спазва и когато ние като хора повярваме в нужността на тези мерки, тогава ще ги въведем. Няма как да въведем мерки там, където хората не вярват в тези мерки", заяви министърът. "Не е въпросът да издадем заповед, а да гарантираме нейното спазване", обясни Ангелов. Той даде още един абсурден довод - от ефект една забрана ставала дефект, ако например затварянето на моловете изведе магазинерите в тях на протест един до друг, както е днес в Плевен.

"Никой не твърди, че при прилагането на определени мерки вие ще получите липса на епидемия", абсурдно обяви доц. Ангел Кунчев, карайки се на журналистите, които настойчиво питаха какво трябва да стане, за да бъдат въведени ограничения. "Толкова е сложен и многофакторен епидемичният процес, че всичко влияе - и мерките, и училищата, и температурата отвън, и собственото поведение. Няма граница на мерките, има разумен компромис, да не остават хора без работа и да не остават болни на улицата", заяви човекът, от когото идват предложенията за противоепидемични мерки. Кунчев зачеркна и работата на математиците, като заяви, че техните прогнози няма да излязат верни. "Вечното обвинение - дайте ни прагове, 200-500-600! Знаете ли каква е заболеваемостта в Словакия? 1400 на 100 000. Какво трябва да правим тогава? С автоматите на улицата и който се появи, да го избиваме?", изпусна си нервите той.

Ангелов на свой ред нахока населението и за избора на ваксини, като в опит да обясни, че изборът е едва ли не излишен каприз, призна, че в България също има смъртен случай на ваксиниран човек, без да е доказана връзка между смъртта и ваксинирането. Ако Европейската агенция по лекарствата каже "Спрете тази партида!", ние ще я спрем, заяви министърът по повод проверяваната партида след два случая на тромбози в Австрия, въпреки че имаше страни, които блокираха по своя воля въпросната партида.

С колегите си значително се размина единствен шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. "Ситуацията е изключително сериозна. Нещата не вървят в правилната посока и би трябвало да се вземат мерки", заяви той. "Поне от 14 дни се намираме в експоненциално нарастване на случаите. В момента сме на нивото на 5 ноември. При починалите ситуацията е доста изненадваща, макар че се потвърждава, че при нас смъртността има закъснение с около 16 дни. Сега обаче има една особеност - много стръмно покачване на кривата, каквото не е имало за последните 6 месеца - 53% на седмична база", каза Мутафчийски. Той даде пример за заетостта в болниците с ВМА, където сутринта е имало 5 свободни легла, въпреки че преди дни са разкрили 2 нови клиники. "Когато се върна, и тях няма да ги има", заяви той. "В момента наблюдаваме каква пролет си спестихме миналата година и го казвам с огромно съжаление", констатира шефът на НОЩ.

 "Особено важно е хората да спазват дистанция, да носят маски, да избягват публични събирания и да не подлагат себе си и своите близки на риск. Прави впечатление, че при предишните пикове наблюдавахме семейства, в които един-двама членове не бяха заразени. В момента наблюдаваме семейства, заразени в пълен комплект", предупреди шефът на ВМА, който единствено запази достойнство на днешната пресконференция.

"Няма верни решения и верни модели за справяне с тази криза. Няма нито една страна, която да не плаща високата цена. България постигна много за тези месеци. Със сигурност допуснахме и много грешки. Приемам всяка критика, но няма да приема оплюването и отрицанието на всичко, което сме постигнали до момента", каза министърът. "Ако искаме да живеем свободни, да хвърлим маските, да се върнем към нормалния си живот, единственото вярно и правилно решение е да вярваме на науката, а науката в момента са ваксините", заяви той.

Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 58%, а в интензивни грижи - 65%. Сред новите заразени има не само млади хора, но и бебета, каза министърът. Ситуацията е аналогична на тази от средата на октомври, но болниците са подготвени, увери той. Единствената положителна тенденция е процентното съотношение между броя на излекуваните спрямо броя на новите случаи. Българските лекари все по-успешно лекуват и се справят със ситуацията - към 19-25 февруари бяха 35.5% излекувани към потвърдени, миналата седмица бяха 63%, а от миналия четвъртък до днес са 67%, изтъкна Ангелов.

Няма коренна промяна в класацията ни в ЕС, което значи само едно - вълната е навсякъде, коментира главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 14-дневната заболеваемост е 380 на 100 000, което ни отрежда 16-о място в ЕС/ЕИП. По отношение на разпределението се запазват значителни разлики - вече води Плевен с 553 на 100 000, обясни Кунчев.

Новите мерките се изчерпват със затваряне на училищата, носене на маски на открито, намаляване на работното време на ресторантите с 1 час. За Кунчев в момента това е абсолютно оправдано, защото има 5 области с по-ниска заболеваемост.

В момента има училище, където са болни едновременно 13 преподаватели. Имаме детски заведения, в които са болни двама до трима служители. Имаме старчески дом, в който има епидемичен взрив и 17 са болни, всичките отказали имунизация преди месец. Те живеят в близък контакт със стотина ваксинирани, сред които няма нито един заразен. Тези случаи описа Кунчев като мотиви за въвежданите в момента локални мерки. Допълнително здравният министър каза, че 11 души от ваксинираните са дали положителен тест за коронавирус, но не са развили симптоми - с други думи, ваксините действат.

Ваксините са единствената ни защита, повтори отново министърът. "Трябваше до 5 март да бъдат ваксинирани всички представители на секционните комисии, но не успяваме. Имаме основателни подозрения за хора, които се записват само да се ваксинират, но това е страната, в която живеем и това са хората", каза здравният министър. "Пазим първа и втора игла от "Пфайзер" за тези хора, надявам се, че ще успеем по-скоро да ги ваксинираме", каза още той. От думите му се разбра, че и от последната доставка на този продукт се пазят дози за изборните комисии. Не е ясно защо се задържат количества при настоящия недостиг, след като срокът за имунизиране на изборната администрация приключи.

Ваксинирани са 140 000 души на възраст над 60 години при 309 000 поставени ваксини, каза министърът по повод обвиненията, че възрастните хора бяха изоставени във ваксинационната кампания. От секционните комисии са ваксинирани 23 652 души.

 

ДОСТАВКИ НА ВАКСИНИ
„Утре очакваме 31 200 дози от ваксината на „АстраЗенека“ - 2400 повече от предварително потвърденото. В понеделник ще дойде регулярната седмична доставка от 21 060 дози от "Пфайзер/БиоНТех". В средата на седмицата очакваме 33 600 дози от "Модерна", а в края на седмицата – още 36 000 дози от „АстраЗенека“. Добрата новина е, че ЕК успя да договори с „Пфайзер/БиоНТех“ 4 млн. допълнителни дози за ЕС, които да дойдат скоро. Очакваме потвърждение какво ще получим“, коментира шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Ако се спази квотният принцип спрямо населението на България към общото за ЕС следва да получим 62 000 дози от допълнителното количество – квотата е 1,55%. За април очакваните доставки са 250 000 дози от ваксината на „Пфайзер/БиоНТех", над 80 000 дози от "Модерна". За ваксината на „АстраЗенека“ се чака потвърждение, т.е. тя отново не ни казва какво ще получим.

Още

Имунизирането срещу COVID-19 бележи смайващ ръст - 28 191 за ден

22.10.2021

Обновена

6709
Новите сертификати ще се издават чак от понеделник

22.10.2021

Обновена

9269
Как се вади зелен сертификат?

22.10.2021

Обновена

28604