Quantcast
Прокурорската колегия засекрети отговорите си до Кьовеши | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокурорската колегия засекрети отговорите си до Кьовеши

Европрокуратурата беше обвинена от членовете на ВСС в процедурно нетърпение
6 570
 стопкадър

Кореспонденцията на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши е конфиденциална. С този аргумент откритата дискусия на колегията по писмото на Кьовеши, с което се иска допълнителна информация за 7 от десетимата предложени й от България за делегирани прокурори, се превърна в раздумка с празни приказки. Така излезе, че професионалните качества на кандидатите са тайна.

Миналата сряда стана ясно, че Кьовеши е отхвърлила голяма част от пратените от България предложения. Възраженията на европейската прокуратура са, че това са хора, които нямат достатъчен професионален опит - един е съдия на районно ниво, трима са следователи, които никога не пледират пред съда, макар и да са част от прокуратурата, а трима са прокурори на ниско ниво, които не са се занимавали с дела за злоупотреби с евросредства, каквито ще са казусите на европейската прокуратура (ЕППО). "Това не е добър знак. Когато искаме допълнителна информация, това не е, защото някой недостатъчно добре си е попълнил автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури", коментираха от Люксембург.

Първи по темата днес думата взе главният прокурор Иван Гешев. Той предупреди колегите си, че комуникацията с ЕППО е през Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи и това я прави конфиденциална. "Трябва да не коментираме неща, които имат конфиденциален характер. Съзнавам, че голяма част от нас искат да коментират различни обстоятелства. Но моментът за цялостен коментар е след финализиране на процедурата", посочи Гешев. И подчерта, че процедурата не е приключила, кандидатурите от България не са отхвърлени, а по тях само има допълнителни въпроси.

Според него обаче прокурорската колегия дължи отговори не заради себе си, или заради съдебната власт, а "заради професионалната биография и достойнство на цялото съсловие на прокурорите и следователите. Както и това на всички кандидати, които се явиха в тази процедура".

След Гешев членовете на колегията започнаха да обясняват, колко идеална процедура са провели, как отново биха подкрепили същите кандидати и колко грешни били журналистическите интерпретации по темата, как изнасянето на имената на кандидатите ги представяло пред обществото като втора ръка магистрати.

Калина Чапкънова обясни как на ЕППО ще бъде предоставена абсолютно цялата поискана информация. Тъй като в нея се съдържали данни за качествата и квалификацията, които кандидатите притежават, това било конфиденциално и Колегията няма как да обяви текста на отговорите си до Кьовеши.

"Заседанието на колегията по избора беше 4-дневно, протоколът от него е 400 страници. Всичко е преведено и на английски. Има пълен аудиозапис. Нищо скрито-покрито няма в процедурата", посочи Евгени Иванов. И скастри европрокуратурата заради процедурното й нетърпение. "За мен е странна тая интерпретация и напрежението, което се появи", каза Иванов. "Надявам се това да е плод на нетърпение процедурата да свърши, а не на нещо друго. Ние направихме всичко по силите си, за да приключим процедурата бързо, открито и качествено", допълни той, без да обясни какво може да е това "нещо друго". Освен това отбеляза, че само 8 държави досега са приключили с номинирането на делегирани прокурори. Иванов предупреди, че развитието по този случай ще има негативен ефект върху прокурорите. "Не мога да си представя при друга процедура как качествените, читави и знаещи колеги ще бъдат мотивирани да се включат", обясни той. А след това разкритикува и парламента, който повече от година не избира член на ВСС и държи колегията с един човек по-малко. Според Иванов колегията е направила повече от всичко по силите си за делегираните прокурори.

"Надявам се най-после всички разбраха, че сме в хода на една неприключила процедура. Като приключи, ще можем да дадем официално изявление. Нормално е в хода на различни процедури да има въпроси за изясняване. Добрият европейски подход е, ако има въпроси за обсъждане, да бъдат обсъдени", сложи точка на дискусията Гешев.

След това председателстваната от него колегия гласува единодушно да отговори на Кьовеши.

Десетимата делегирани прокурори, които ще работят на местна почва по делата за крупни измами с евросредства, бяха избрани на 13 февруари с хирургическа точност. От всички над 30 участници в конкурса колегията отся точно 10. За 7 от тях гласува и самият Гешев. Само още един кандидат получи положителен вот, всички останали имаха повече гласове "против" отколкото "за".

Ако се съди по критериите, обяснени от ЕППО, единствените кандидати, минали през ситото, би трябвало да са Бойко Калфин, Светлана Шопова-Колева, и Мая Ковачева.

Останалите избрани са Бисерка Стоянова (следовател), Божидара Ганева-Димова (районен прокурор), Вероника Трифонова (районен прокурор), Димитър Беличев (следовател, командирован експерт в ОЛАФ), Христо Крачунов (районен съдия), Венцислав Фердинандов (районен прокурор, командирован в спецпрокуратурата), Мая Ковачева (градски прокурор) и Преслава Петкова (следовател).

Още

Окончателно: Кьовеши отхвърли 6 от 10 български европрокурори
Съдът нареди прокуратурата да каже колко ѝ струва сбирката в Бояна
Гешев крие колко е струвала прокурорската сбирка в "Бояна"