Медия без
политическа реклама

Клиенти на Божков протестират, че КПКОНПИ запорира жилищен комплекс

Не са представени никакви документи за покупка на апартаменти, твърдят от антикорупционната комисия

10 Март 2021
Така ще изглежда част от комплекса според снимка в галерията на сайта на "Нове Хоумс".

Клиенти на фирмата "Нове хоумс" на обвиняемия бизнесмен Васил Божков протестират срещу запор върху жилищен комплекс, тъй като са извършили предварителни плащания за придобиването на апартаменти. Това твърди изпълнителният директор на строителното дружество в своя жалба до антикорупционната комисия (КПКОНПИ), чието искане за запор върху имуществото на "Нове хоумс" е уважено от Софийския градски съд. 

Възраженията спрямо наложените обезпечителни мерки върху жилищния комплекс обаче не са подкрепени с документи, категорични са от комисията. Няма актове, удостоверяващи право на собственост на купувачите, нито други доказателства в подкрепа на твърденията за сключени договори. Извършена е и проверка в Имотния регистър, от която също не са установени прехвърлителни сделки между „Нове Хоумс“ АД и трети лица – купувачи. "Не са постъпвали възражения или жалби от такива заинтересовани лица, в качеството им на собственици на обособени обекти от жилищния комплекс „Нове Хоумс“ или на страни по други договори с акционерното дружество", съобщават още от КПКОНПИ.

Запорираният жилищен комплекс с 14 многофамилни сгради на дружеството „Нове Хоумс“ АД се намира в София, район „Красно село“, бул. „Цар Борис III“, № 126. Срещу определението на Софийски градски съд, с което са допуснати обезпечителните мерки, е подадена жалба, по която се очаква произнасяне от Апелативния съд в София. Същата фирма на Васил Божков преди година попадна под ударите на ДНСК, която спря строителството на комплекса заради констатирани нарушения. 

По-рано днес граждани, които твърдят, че са закупили жилища в запорирания комплекс, излязоха на мирно шествие, предаде БГНЕС. Те поискаха да им се даде обяснение какви са причините за спирането на строежа и заявиха, че не искат да бъдат жертва на вражди, които са насочени срещу инвеститора Васил Божков, който се намира в Дубай. Организаторът на шествието Куньо Иванов каза, че с демонстрацията си искат да изразят позицията си по отношение на нарушените им права и собственост при строежа на комплекс „Нове хоумс“.

„Ние сме жертви на чужди интереси и жертва на чужди борби. Защо да страдаме ние, децата ни, внуците ни? Защо ние? Ние искаме да бъде завършен строежът и да се нанесат хората, които са си предплатили жилищата“, заяви той. По думите му до спирането на строежа се е стигнало след извършени проверки от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), без на място да е имало техен представител.

„Казусът, поради който е издадена заповед за спиране на строежа, в предходни години има извършени две такива проверки, които не са установили нарушения. След спирането на строежа тази група собственици на предварителни договори за закупуване на апартамент изискахме ДНСК да ни предостави резултатите от тези проверки. Беше ни отказано. Чрез Административния съд отново поискахме резултатите от тези проверки, ДНСК отново отказа. Сега обжалваме”, обясни още Иванов и уточни, че е внесена експертиза в дирекцията, която е изцяло в полза на строителя относно архитектурно-инженерните казуси, с които ДНСК пречи на строежа.

Проверяваната от прокуратурата фирма "Нове хоумс", сързвана с бизнесмена Васил Божков, опроверга твърденията на ДНСК за извършени законови нарушения при строителството на едноименния затворен комплекс в столичния квартал "Красно село" "Нове хоумс".

 

Още по темата