Quantcast
Фокус-мокус, дай пари за разсипия! | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / После

Life Hacks

Фокус-мокус, дай пари за разсипия!

автор
Г-н БАЛЕВ
2 195
 Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Заедно със завръщането на Владислав Горанов в публичния живот на ГЕРБ бе озвучен един термин, който явно е ключов за финансовата и политическата програма на най-голямата партия: фокусирана държавна подкрепа.
Това магическо словосъчетание въведе вчера в употреба друг стълб на финансово-икономическата мисъл в ГЕРБ - Томислав Дончев, който е дори по-стабилен стълб от Горанов и не е падал-ставал-падал от високите си позиции в партията и държавата (освен при падането на предишните кабинети, но то е заедно с цялата партия в съответната управленска конфигурация). 
Фокусираната държавна подкрепа ще се засилва - това означава, че за предприемчивите българи ще става все по-важно не каква стойност могат да добавят с работата си, а как да се окажат във фокуса на подкрепата. 
По-важно е не дали си произвел или измислил нещо полезно, а да знаеш кога, как, и от кого да си поискаш. Или направо да си гребеш, ако си особено напред с материала и позициите. 
Почукай - ще ти се отвори. Подай чекмедже - ще се напълни. Целуни правилната ръка - и ще получиш шамар с пачка!  
***
Какво представлява фокусираната държавна подкрепа - малко научни факти.
Например сега, в предизборна обстановка се харчат много пари, партиите се задъхват от разходи за рекламни материали, кебапчета, разяснителна кампания, транспортни и квартирни разходи, пазарлъци за медийно време и така нататък. 
За парламентарните партии и тези, които са преминали определен праг на миналите избори, има държавна субсидия. За извънпарламентарните има при определени условия държавни бонуси за т.нар. медийни пакети. 
Но който е хитър и умен, прави така, че да вземе и държавна субсидия, и бонус за медиен пакет (чрез коалиция с малка партия, която има право на такъв). Така държавната помощ за политическа дейност се фокусира в най-умните и комбинативни политици и техните формации! 
Още по-мащабните умници пък години наред с институционална помощ крадат и съсипват чужди бизнеси.
Номерът е след всяка следваща разсипия да ставаш по-богат. Когато имаш държавно подпомаган достъп до цял курник златни кокошки, не ти е жал от време на време да заколиш някоя, нищо че спира да снася.
Балъците да се гърбят да произвеждат. 
В събарянето на банки и художествената гимнастика с институционални бухалки има много повече печалба! 
И тази фокусирана държавна подкрепа подпомага най-приспособимите играчите. Защото и в природата, и в бизнеса, и в политиката оцеляват не най-силните или най-умните, а най-приспособимите, както е казал Чарлз Дарвин. 
Има и друго правило - като вземеш чужд бизнес, не се занимавай да го развиваш, за да не губиш време за по-важни дейности - овладяване на институции, диктуване на закони, тъй че най-добре на тебе да паснат, профилактика на конкуренти, шантажи, натиск, схеми и така нататък. Сериозните занимания за истинските играчи в бизнеса, политиката и фокусираната държава. 
Фокусираната държава е много добър инструмент за гребане от бюджета. 
Когато човек почне да гледа на бюджета като на природен ресурс, това помага на личността да не се чувства раздвоена между държавната и партийната си работа. 
Например Бойко Борисов страда от толкова много колебания и разклонения на личността, че просто е невъзможно да проследиш всичките му вътрешни противоречия в развитие. Но по отношение на партията и държавата няма никакви двоумения и разногледство: в този аспект Борисов сам на себе си е обединител и стълб непоклатим. Той е партията, той е държавата и нямаме време за губене в разделение на ролите и властите. 
И по този начин човекът естествено става по-разсеян към незначителните факти, че бюджетът му пълни джипката с агитационно гориво, джипката му е агитпункт, пачките за раздаване са му вместо флаери и рекламни материали. 
Пълно единство в душата на политика, държавника, джентълмена и бизнесмена Борисов. 
***
Разбира се, далновидният държавник ще разпредели умно фокуса на подкрепата си и към разните художествено-творчески интелигенти, пулсиращи творци, исполини на духа и достойни академици, които познават антропологическата концепция за диван-чапраза с милиционерско смирение. 

Още

Gallup: Страхът от ужасна зима и празни джобове отшумява

31.01.2023

1131
МФ се отказа от емисионния си календар до края на годината заради слаб интерес

04.10.2022

556
Изследователи на финансовите кризи получиха Нобел за икономика

10.10.2022

229