Медия без
политическа реклама

Life Hacks

Фокус-мокус, дай пари за разсипия!

09 Март 2021Г-н БАЛЕВ
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Заедно със завръщането на Владислав Горанов в публичния живот на ГЕРБ бе озвучен един термин, който явно е ключов за финансовата и политическата програма на най-голямата партия: фокусирана държавна подкрепа.
Това магическо словосъчетание въведе вчера в употреба друг стълб на финансово-икономическата мисъл в ГЕРБ - Томислав Дончев, който е дори по-стабилен стълб от Горанов и не е падал-ставал-падал от високите си позиции в партията и държавата (освен при падането на предишните кабинети, но то е заедно с цялата партия в съответната управленска конфигурация). 
Фокусираната държавна подкрепа ще се засилва - това означава, че за предприемчивите българи ще става все по-важно не каква стойност могат да добавят с работата си, а как да се окажат във фокуса на подкрепата. 
По-важно е не дали си произвел или измислил нещо полезно, а да знаеш кога, как, и от кого да си поискаш. Или направо да си гребеш, ако си особено напред с материала и позициите. 
Почукай - ще ти се отвори. Подай чекмедже - ще се напълни. Целуни правилната ръка - и ще получиш шамар с пачка!  
***
Какво представлява фокусираната държавна подкрепа - малко научни факти.
Например сега, в предизборна обстановка се харчат много пари, партиите се задъхват от разходи за рекламни материали, кебапчета, разяснителна кампания, транспортни и квартирни разходи, пазарлъци за медийно време и така нататък. 
За парламентарните партии и тези, които са преминали определен праг на миналите избори, има държавна субсидия. За извънпарламентарните има при определени условия държавни бонуси за т.нар. медийни пакети. 
Но който е хитър и умен, прави така, че да вземе и държавна субсидия, и бонус за медиен пакет (чрез коалиция с малка партия, която има право на такъв). Така държавната помощ за политическа дейност се фокусира в най-умните и комбинативни политици и техните формации! 
Още по-мащабните умници пък години наред с институционална помощ крадат и съсипват чужди бизнеси.
Номерът е след всяка следваща разсипия да ставаш по-богат. Когато имаш държавно подпомаган достъп до цял курник златни кокошки, не ти е жал от време на време да заколиш някоя, нищо че спира да снася.
Балъците да се гърбят да произвеждат. 
В събарянето на банки и художествената гимнастика с институционални бухалки има много повече печалба! 
И тази фокусирана държавна подкрепа подпомага най-приспособимите играчите. Защото и в природата, и в бизнеса, и в политиката оцеляват не най-силните или най-умните, а най-приспособимите, както е казал Чарлз Дарвин. 
Има и друго правило - като вземеш чужд бизнес, не се занимавай да го развиваш, за да не губиш време за по-важни дейности - овладяване на институции, диктуване на закони, тъй че най-добре на тебе да паснат, профилактика на конкуренти, шантажи, натиск, схеми и така нататък. Сериозните занимания за истинските играчи в бизнеса, политиката и фокусираната държава. 
Фокусираната държава е много добър инструмент за гребане от бюджета. 
Когато човек почне да гледа на бюджета като на природен ресурс, това помага на личността да не се чувства раздвоена между държавната и партийната си работа. 
Например Бойко Борисов страда от толкова много колебания и разклонения на личността, че просто е невъзможно да проследиш всичките му вътрешни противоречия в развитие. Но по отношение на партията и държавата няма никакви двоумения и разногледство: в този аспект Борисов сам на себе си е обединител и стълб непоклатим. Той е партията, той е държавата и нямаме време за губене в разделение на ролите и властите. 
И по този начин човекът естествено става по-разсеян към незначителните факти, че бюджетът му пълни джипката с агитационно гориво, джипката му е агитпункт, пачките за раздаване са му вместо флаери и рекламни материали. 
Пълно единство в душата на политика, държавника, джентълмена и бизнесмена Борисов. 
***
Разбира се, далновидният държавник ще разпредели умно фокуса на подкрепата си и към разните художествено-творчески интелигенти, пулсиращи творци, исполини на духа и достойни академици, които познават антропологическата концепция за диван-чапраза с милиционерско смирение. 

Още по темата