Медия без
политическа реклама

Уволненият заради Пеевски Владислав Горанов се завръща

Бившият министър определя приоритетите на ГЕРБ във финансовата област

08 Март 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Владислав Горанов (вдясно)

Още един представител на върхушката на ГЕРБ, който беше низвергнат миналата година заради връзки с политика от ДПС Делян Пеевски и все още се проверява от прокуратурата заради чуждия апартамент, в който живее безплатно, се завръща в публичното пространство. Става въпрос за бившия финансов министър Владислав Горанов, който миналата година беше освободен от премиера Бойко Борисов по време на антиправителствените протести с аргумента, че трябва да се потушат обществените съмнения за скрита близост между управляващите и партията на Ахмед Доган.

Затова беше изключително странно, че Горанов се появи в компанията на действащите членове на кабинета на публично събитие, организирано съвместно от ГЕРБ и синдикалната организация КНСБ. Срещата беше важна, тъй като беше свикана под анонса, че ще бъдат представени основни акценти от предизборната програма на партията. Голямата изненада дойде, когато вместо действащия финансов министър Кирил Ананиев, да говори за финансовите приоритети на ГЕРБ излезе Горанов. А той дори не е кандидат-депутат от партията, за разлика от Ананиев, който оглавява пернишката й листа.

Горанов обяви пред публиката, че данъците трябва да се запазят в настоящия им вид и размер: „За нас сегашният модел на данъчна система се е доказал като работещ и, особено в периода на икономическите последствия от COVID пандемията, не смятаме, че в следващите няколко години трябва да се правят съществени изменения в данъчната политика и категорично ще отстояваме запазването на сегашните нива на данъци и неповишаването им.”

"Свидетели сме на един нестихващ дебат по отношение на структурата на облагане на доходите на физическите лица. Това, което редовно анонсира КНСБ – желанието за въвеждане на необлагаем минимум, е добра тема и тя е свързана с намаляване на данъци, но много други политически партии анонсират дебат за въвеждане на прогресивно облагане, което неминуемо означава удвояване поне на данъците на средната класа – нещо, което според нас, особено в периода на възстановяване и икономически растеж, които залагаме за следващите няколко години, е неподходяща и неправилна мярка", допълни Горанов.

Той предупреди и да се подхожда внимателно по темата за необлагаемия минимум. „Трябва да се има предвид позицията, от която тръгваме. България е една от държавите с най-ниска преразпределителна роля и, когато говорим за данъчната система, всяко отстъпление от страна на държавата трябва да намери място и в отстъпление от задачи, които се възлагат на публичния сектор, и затова този дебат не може да бъде проведен само от едната страна на уравнението”, смята ексминистърът. И обеща, че „политиката по доходите ще бъде във фокуса на следващото управление”.

Накрая Горанов с носталгия и едва прикрито огорчение се върна към темата за еврозоната: „Иначе това, което виждаме в следващите няколко години при едно стабилно управление, е допълнително приобщаване към най-близкия кръг на интеграция. Не успя да хване много публичност, но миналото лято, освен протестите, имаше една изключително голяма евроинтеграционна победа за българско общество – присъединяването към ERM като последното условие за присъединяване към еврозоната. Затова голяма част от числата, които ще видите в нашата програма като закачка са посочени в общата европейска валута.”

"ФОКУСИРАНА ДЪРЖАВНА ПОДКРЕПА"

Първи по програмата на ГЕРБ говори вицепремиерът Томислав Дончев. Той посочи като приоритетна за управляващите тема това как страната ще излезе от кризата, причинена от пандемията. "Държавата трябва да помогне и на хората в нужда, и да помогне на бизнеса, за да бъде той в състояние да върне България на пътя на растежа още тази година. Още тази година, догодина ще е късно. Освен естествените пазарни рефлекси на икономиката, това трябва да се случи вследствие на фокусирана държавна подкрепа – дори по-голяма от тази до момента", заяви Дончев.

Той открои още въпросите около развитието на българската енергетика при условията на политиката на декарбонизация, налагана от ЕС, и наблегна на необходимостта от нова "формула на растежа" на българската икономика. "Растежът, както си го представяме към момента само като разширяване на обемите и мащабите, повече не е достатъчен. Ние все повече трябва да мислим за качеството на инвестициите. Аз не твърдя, че една текстилна фабрика е нещо лошо. Но приносът й към добавената стойност е скромен. Ако ние искаме растеж над 4 процента, това може да се случи само по два сценария – или мащабни чуждестранни инвестиции, или качествено друг растеж", посочи вицепремиерът.

Извън тези общи мисли Дончев отказа да даде подробности по управленската програма, която управляващите планират да представят на отделно събитие в срок до няколко дни. "При нас не само е работено месеци, но и много е смятано. Няма число, което да не е базирано на реални разчети. Вътре няма нещо, което ние да нямаме вътрешна убеденост, че може да бъде 100 процента постигнато. Никой от нас не претендира да е чудотворец. Ние сме работещи момичета и момчета, и затова документът ще бъде такъв", започна отсега с хвалбите Дончев. И премина към една от любимите теми на управляващите - за нуждата от обществен консенсус. "Трябва да търсим консенсус. В следващите години България ще е изправена пред огромни предизвикателства и огромни възможности. И ако ние не сме в състояние да намираме минималната доза консенсус по отношение и на предизвикателствата, и на възможностите, може да се окаже, че ще се спънем в предизвикателствата и ще изпуснем възможностите", предупреди той. И в тази връзка се оплака от постоянните критики към партията му: "Единственото, за което не сме получили укор, е за климатичните условия, за всичко останало сме."

ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ В ЕВРО

Минимална заплата от поне 500 евро, средна заплата от 1000 евро и ежегодна актуализация на пенсиите - такъв ангажимент пое от името на ГЕРБ социалният министър Деница Сачева. Тя обяви като приоритет "много мащабна реформа на модела на социално подпомагане". "Трябва да направим тази система много по-ефективна, да увеличим възможностите за подкрепа, но да я направим по-целенасочена и по-фокусирана, така че наистина да достига до най-нуждаещите се, като същевременно обвържем социалните помощи с пазара на труда", поясни Сачева.

За тази цел партията предвижда изработването на Кодекс за социална закрила, който, по думите на Сачева, ще обедини настоящото законодателство и ще даде възможност за по-фокусирано подпомагане на 350 000 семейства всеки месец.

ПРОКУРОРСКА ПРОВЕРКА НА ТРУПЧЕТА

И докато ГЕРБ реабилитира Горанов, вече 2 години и четири месеца продължава прокурорската проверка срещу него, която трябва да установи има ли данни за престъпление по служба и търговия с влияние. Казусът с апартамента на бизнесмен, в който Горанов години наред живее безплатно, е на вниманието на спецпрокуратурата от март 2019 г. Преписката беше образувана още през ноември 2018 г. във Върховната касационна прокуратура и държавното обвинение съобщи официално за това. Десетките опити на "Сега" да разбере какво се случва с тази преписка и каква е причината за това огромно протакане, удрят на камък.

Скъпият имот от 180 кв. м., обитаван от вече бившия министър и семейството му безвъзмездно от 2012 г., е собственост на бизнесмена Иван Сариев, който е кръстник на Горанов и синовете му. Синът на Сариеви – Христо, е назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато Горанови вече живеят в имота на Сариеви.

Прокуратурата започна проверка по темата доста неохотно. Първоначално протакането бе оправдавано с това, че се чака произнасянето на КПКОНПИ дали Горанов е в конфликт на интереси. На 1 март 2019 г. КПКОНПИ постанови, че Горанов не е нарушил закона. Финансовият министър сам си плащал сметките, а и не е свързано лице със Сариев. Няма конфликт на интереси и в това, че Сариев-младши е назначен от Горанов в подопечното му ведомство, прие антикорупционната комисия преди година. Прокуратурата не протестира това решение в съда.

Проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу бившия финансов министър Владислав Горанов продължава да се държи на трупчета.

 

Още по темата