Quantcast
Борисов обеща по 4350 лв. помощ за младите певци и музиканти   | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Борисов обеща по 4350 лв. помощ за младите певци и музиканти  

Държавата трябва да компенсира само според платените данъци, контрира идеята Ицо Хазарта
Обновена
2 972
 Емил Л. Георгиев
Миленита в София Лайф Клуб преди пандемията, когато имаше концертен живот.

По традиция, преди избори всеки, който е поискал някаква вид помощ, я получава. Така стана и с поп певци и музиканти, предимно от по-младото поколение, останали без "пенсии", държавни награди, социални помощи, ковид компенсации - и най-вече без работа заради пандемията и мерките срещу нея.

Преди ден те написаха отворено писмо до премиера с копие до министъра на културата, в което се оплакаха от липсата на всякаква закрила и подкрепа от страна на държавата за музикантите, поставени в невъзможност да упражняват професията си. Тази сутрин премиерът Борисов и няколко министри се срещнали с Рут Колева и Орлин Павлов. Двамата съобщиха пред bTV, че получили обещание, че младите музиканти и певци, които са останали без работа през локдауна, ще получат накуп 5 минимални работни заплати. Сега трябва да бъде направен списък на засегнатите и Министерският съвет да вземе решение.

"Над 4,2 милиона лева отпуска правителството на музикалните творци на свободна практика. Близо 1000 музиканти ще получат 4350 лева еднократно подпомагане. Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в които музикалният бранш преживя най-сериозни загуби. Средствата ще бъдат осигурени още през следващата седмица от Министерския съвет. Уважаваме българските творци, ценим труда и талант им и ще им помогнем в тази ситуация", написа във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов.

🎵Над 4,2 милиона лева отпуска правителството на музикалните творци на свободна практика. Близо 1000 музиканти ще получат...

Posted by Boyko Borissov on Saturday, March 6, 2021

Той е поел ангажимент да бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа. "Това ще бъде включено и в предизборната програма на ГЕРБ за следващия управленски мандат. Уважаваме българските творци, ценим труда и талант им и ще им помогнем в тази ситуация", добавя той.

Последната инициатива, както и въобще намерението на правителството за подпомагане на всички музиканти, моментално предизвика реакция на възмущение. Също във "Фейсбук" своето несъгласие с подобна държавна политика изрази рап певецът Христо Петров, по-популярен като Ицо Хазарта - основател и фронтмен на група "Ъпсурт".

"Компенсации (а не "помощи") за 2020 г. трябва да бъдат отпускани според доходите, които музикантът е декларирал и според данъците и осигуровките, които е платил през последните една, две или три години. Нищо справедливо няма в това да приравниш хитреца, който крие 90% от доходите си, с някой, който дава десетки хиляди левове на държавата всяка година. (...) Относно задължителната квота за излъчване на българска музика в медиите - това винаги е бил спасителният пояс на всички некадърници. (...) Като не умееш да направиш хубава песен - дай да направим закон, с който да ни въртят тъпотиите по радиа и телевизии", написа Хазарта.

Идеята за раздаване на по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша. Компенсации (а...

Posted by Ицо Хазарта on Saturday, March 6, 2021

Освен това думите на Борисов, както често става, се разминават с делата на депутатите му. Вчера стана ясно, че решението за по-възрастните творци - 92-ма в списъка на МК, сред които братя Аргирови, Христо Кидиков, Богдана Карадочева, се отлага за следващия парламент. Решението на МС не било придружено от доклад, каквото е изискването. Те трябваше да получат по 300 и 500 лв. месечно за 36 месеца. 

По-младите творци обаче са доволни от премиера. „Това е първата кауза,  зад която се обединяваме толкова единодушно в нашия бранш, откакто аз се занимавам с музика — коментира ситуацията Рут Колева. — Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено. В средносрочен план ще има последици за многообразието на музикалната сцена в България, каквито дори не можем да си представим“.

Писмото от вчера започваше с настояване за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на музикални творци на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции.

Такъв механизъм всъщност вече имаше— по него Министерството на културата обяви, че отпуска допълнителните 5 млн. лева за подпомагане на така намеречения Независим сектор и това , бе прието с ентусиазъм от културната общност. Доколко този механизъм сработи, е друг въпрос.

Припомняме, че в началото на май 2020 г. Министерството на културата обяви сесия на Национален фонд "Култура", с цел подкрепа за социално бедните свободни артисти, който не са на щат, в периода на пандемия. От данните, публикувани на сайта на фонда става ясно, че одобрените кандидати за т.нар. "творчески стипендии" в размер на тримесечна минимална заплата + осигуровки, са 322-ма. От тях музиканти (от всички жанрове) са около 60, а тези от попмузиката са значително по-малко. Към отвореното писмо е приложен индикативен списък на музикантите от независимия културен сектор през 2021 г., който съдържа 580 имена.  

„Отдавна обаче настъпи моментът, в който форсмажорните обстоятелства, предизвикани от коронавирусната пандемия, поставиха в невъзможност физическото оцеляване на много наши колеги“, продължава писмото. 

Музикантите подчертават, че целесъобразните забрани са направили публичните музикални изяви невъзможни, а дори и мрежата от заведения със сцени за жива музика в столицата и в големите градове, осигуряваща при нормални обстоятелства минимални приходи за тях, е във всеобхватен колапс. 

„Много от нас останаха без абсолютно никакви доходи за неопределено време, което сериозно рефлектира върху личния и социалния статус на нас и нашите семейства. Колегите от останалите сфери на културата бяха пощадени от заповедите на Министерство на здравеопазването и макар и при ограничен капацитет, имаха възможност да упражняват дейността си без драстични прекъсвания, но за музикалните дейци такива възможности няма. Всички засегнати сектори в държавата получиха някакъв вид компенсации – дори заведенията. Ние, музикантите обаче, както и всички свързани с дейността ни професии, упражнявани като свободно наети лица, не получихме никаква защита“, пише в писмото.

След като изтъкват, че културата, респективно музиката, не е декоративен лукс, който да ценим в добри времена, в края на писмото си по музикантите настояват още преди края на този мандат „премиерът да постанови на ресорните министерства изработването на такъв инструмент, за да запазим съвременната музикална сцена жива.

Сред популярните музиканти, подписали призива до властта, бяха имената на Любо Киров, Графа, Иван Лечев, Камелия Тодорова, Антони Дончев, Христо Йоцов, Орлин Павлов, Мариана Попова, Румен Бояджиев (беще и син), Дичо, Белослава, Миленита, Ангел Дюлгеров, Милена Славова, Михаела Филева, Десислава Андонова, Веселин Веселинов - Еко, Стоян Янкулов - Стунджи, Котарашки, Иво Димчев, Мила Роберт, Нина Николина, Етиен Леви, Тони и Фики Стораро и др.

Още

60 000 китайци са починали от COVID-19 само за пет седмици

14.01.2023

1006
Нов силно заразен подвариант на омикрон идва от САЩ

05.01.2023

2204
Китайците хукнаха за билети след отварянето на границите

27.12.2022

7303