Quantcast
Върховният съд регистрира партията на Божков | СЕГА
facebook
twitter

България

Върховният съд регистрира партията на Божков

2 628
 Фейсбук

Върховният касационен съд потвърди решението на градския съд за регистриране на политическата партия на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков "Гражданска платформа Българско лято". Казусът стигна до върховната инстанция, тъй като прокуратурата оспори решението на Софийския градски съд за регистрацията и така на практика блокира самостоятелното явяване на Божков на изборите. Наложи му се той да търси мандатоносител, какъвто намери в лицето на неизвестното "Българско национално обединение".

Решението на върховните съдии е окончателно. Татяна Върбанова, Боян Балевски (докладчик) и Петя Хорозова отхвърлят всички аргументи на прокуратурата и обясняват, че първата инстанция е направила верни фактически констатации на базата на представените документи и служебни справки от Националната база данни "Население". Твърденията на прокуратурата, че не е посочено как точно и по какъв начин е било проведено онлайн учредителното събрание се опровергават от съдържанието на протокол за проведено учредителното събрание, нотариално заверени декларации на участниците, декларацията за регистрацията. От тези документи става ясно, че учредително събрание е проведено на 3 януари чрез приложението livewebinar.com.

От документите се вижда още, че учредителното събрание е проведено в София, на ул. "Московска" № 43, където са и офисите на Божков. Прокуратурата не е посочила никакви факти и доказателства, които пряко или косвено да опровергават тези данните.

Съдът не е съгласен и с твърденията на прокуратурата, че в учредителната декларация има обидни квалификации към съдебната власт. Цитатите, посочени от прокуратурата, са в преамбюла на документа и не са част от уреденото от закона съдържание, обяснява ВКС и допълва, че учредителната декларация отговаря на изискванията на закона.

Още

Гешев обвини Божков за престъпление против Републиката

20.07.2021

3798
Голямата заблуда "Арена ЦСКА"
Божков: Купих на черния пазар антика, иззета от прокуратурата

09.07.2021

20563