Quantcast

Медия без
политическа реклама

Принц Мохамед бин Салман е одобрил убийството на Джамал Kашоги

26 Февр. 2021
БГНЕС
Принц Мохамед бин Салман

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е одобрил операцията в Истанбул по залавяне и убиване на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г., се казва доклад на американското разузнаване, съобщиха световните медии. Според принца Kашоги  бил "заплаха за кралството". 

59-годишният журналист влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г., след което бива убит и разчленен.

"Престолонаследникът гледа на Кашоги като на заплаха за кралството и широко подкрепя използването на насилствени мерки, ако те са необходими, за да бъде заглушен гласът му", се казва в доклада.

Информацията идва в момент, в който президентът Джо Байдън се стреми да прекрои отношенията на САЩ със Саудитска Арабия след годините, в които администрацията на Тръмп игнорираше нарушенията на човешките права в кралството, припомня CNBC.

Частично редактираният документ на Националното разузнаване, публикуван в петък, цитира контрола на бин Салман върху вземането на решения в Саудитска Арабия, както и участието на ключови съветници на принца в операцията, убила Кашоги - опонент на кралското семейство. ''От 2017 г. престолонаследникът упражнява абсолютен контрол върху агенциите за сигурност и разузнаване на Кралството, което прави много малко вероятно саудитските служители да са извършили подобна операция без разрешението на престолонаследника“, се казва в доклада.

В резултат САЩ забраниха влизането в страната на чужденци, които заплашват дисиденти, и предупредиха, че незабавно ще наложат ограничения върху 76 саудитци заради убийството на журналиста Джамал Кашоги, каза държавният секретар Антъни Блинкън, предаде БГНЕС.

"Ние заявихме ясно, че екстериториалните заплахи и нападения от Саудитска Арабия срещу активисти, дисиденти и журналисти трябва да приключат. Те няма да бъдат толерирани от Съединените щати", заяви Блинкън в изявление.

Първоначално саудитските власти отрекоха каквото и да било участие в смъртта на Кашоги, а по-късно заявиха, че журналистът се е сбил с охраната в консулството и е загинал при сблъсъка, като отрекоха, че бин Салман е замесен в случая.

 

 

 

 

Още по темата