Quantcast

Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ удря на камък със запори в Гърция и Швейцария

Срещу комисията висят 38 дела за обезщетения

БГНЕС
Председател на КПКОНПИ е бившият главен прокурор Сотир Цацаров. Той зае поста, освободен от Пламен Георгиев покрай скандала "Апартаментгейт". Георгиев пък бе подслонен като консул във Валенсия.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е издействала запори и възбрани в чужбина, но не навсякъде българските съдебни решения са приведени в изпълнение от чуждите страни. Това се разбира от годишния отчет на комисията за 2020 г., който преди дни бе приет от парламента.

През 2020 г. по искане на комисията Софийският градски съд и Окръженият съд в Бургас са допуснали възбрана на недвижим имот, запор на дружествени дялове и запор на моторни превозни средства в чужбина. Решенията са изпратени до компетентните органи на Гърция и Швейцария, за да бъдат изпълнени, обяснява докладът. Няма подробности дали чуждите съдилища за признали тези запори, но може да се предположи, че не са, защото в доклада отделно е посочено, че други решения на градския съд за налагане на обезпечителни мерки върху имот и дружествени дялове за изпълнени от Франция и Чехия.

201 са общо обработените искания и запитвания за обмен на информация и установяване на имущество за и от чужбина през 2020 г. Става дума за Франция, Великобритания, Испания, Русия, Молдова, Белгия, Латвия, Естония, Кипър, Италия, Ирландия, Германия, Гърция, Нидерландия, Чехия, Украйна, Румъния, Бразилия, Португалия, Литва, Австрия, Хърватия, Дания, Финландия, Унгария, Люксембург, Малта, Полша, Словакия, Словения, Швеция, Монако, Албания, Грузия, Израел, Швейцария, Канада, Турция и Монголия.

От отчета не става ясно кои от тези страни са търсили помощ за България по техни проверки и по колко производства КПКОНПИ е търсила съдействие.

Софийският градски съд е оставил без движение иска на антикорупционната комисия КПКОНПИ за конфискация на имущество на Евелин Банев-Брендо.

Внесени искове

За периода 2018 г. - 2020 г. комисията е приела общо 641 решения за внасяне на искове за образуване на производство за отнемане на незаконно придобито имущество и на имущество, придобито от престъпна дейност, с обща цена на исковете 1,6 млрд. лв. Наложени са обезпечения върху имущество за над 1 млрд. лв., отчита още КПКОНПИ.

За 2020 г. в съдилищата са внесени искове за 471 млн. лв., а наложените обезпечения са над 219 млн. лв.

В момента пред различните инстанции в съдилищата висят 690 дела за конфискация. Повечето от тях - 573, са все още на първа инстанция.

През 2020 г. има 47 влезли в сила съдебни решения по водени дела по старите закони за конфискация. Изцяло уважени са 21 иска за 7,5 млн. лв. Частично уважени са 17 иска. По тях е отнето имущество за над 4,6 млн. лв., а комисията е загубила съдебната битка за над 3,5 млн. лв. Изцяло отхвърлени са 9 иска на обща стойност 3,8 млн. лв. Причините съдилищата да отхвърлят претенциите на комисията са, че са установени доходи на хората, чието имущество се претендира, съдът е признал прихода на суми, постъпили по банкови сметки от трети лица без посочено основание, или е приел показания на свидетели да дарения на големи суми от роднини на ответниците.

През 2020 г. са влезли в сила и други 38 решения за конфискация на обща стойност над 12 млн. лв.

Има значителен ръст на обезпечените движими вещи от благородни метали, скъпоценни камъни и изделия от тях и такива с художествена, антикварна и нумизматична стойност, обяснява се още комисията. За 2020 г. стойността им е в размер на 63 млн. лв., твърди докладът.

Дела срещу комисията

Срещу комисията през м.г. са заведени 11 дела по Закона за отговорността на държавата. С тях висящите дела срещу комисията стават 38. Те биват завеждани от хора, на които е искана конфискация, но в крайна сметка комисията е загубила. След това те търсят обезщетения за претърпените от това вреди. През 2020 г. срещу комисията са влезли в сила 3 съдебни решения за обезщетения, по които комисията е осъдена да плати 33 000 лв.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ трябва да плати 99 639 лв. на някогашния икономически министър, а сега кмет на район "Средец" в София от "Демократична България" Трайчо Трайков.
Антикорупционата комисия КПКОНПИ е осъдена за плати 50 хил. лв. обезщетение на двама съпрузи, срещу които е имало дело за конфискация. Процесът за отнемане в полза на държавата е загубен от комисията на три инстанции.

 

Още по темата