Медия без
политическа реклама

Каракачанов се повози на ремонтиран съветски Су-25

Няма руски самолети, щом са платени от българския данъкоплатец, то значи са български, обяви той

26 Февр. 2021Обновена
Министерство на отбраната

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се повози на един от 8-те ремонтирани в Беларус съветски Су-25. "Вицепремиерът лично провери възможностите на ремонтираните самолети Су-25 в базата за предно разполагане в Безмер и се убеди в бойните им способности. Днес, 26 февруари, беше изпълнен полет с един от ремонтираните самолети Су-25 с министъра на отбраната на борда", съобщи Министерство на отбраната.

Су-25 е щурмовик и е предназначен за близка въздушна поддръжка на съхопътните войски над бойното поле. Той може да е въоръжен с ракети, снаряди и с т.нар. свободнопадащи авиобомби.

"Преди две години бяхме пред перпективата да нямаме нито един самолет Су-25, който е основният боен самолет за поддръжка на Сухопътни войски и на флота. Благодарение на активността на командирите на ВВС и на инициативата на ръководството на авиобазата, беше сключен договор за ремонт на 8 от съществуващите самолети Су-25 и днес ги виждате готови", обяви министърът.

Според него имало много скептици, които обяснявали, че не ни трябват руски самолети, не ни трябват стари самолети. "Аз винаги съм казвал – няма руски самолети, щом са платени от българския гражданин, това са български самолети и те изпълняват мисии по защита на териториалната цялост и суверенитета на България“, обяви Каракачанов. 
Той обясни, че след ремонтно-възстановителните дейности самолетите са напълно съвместими с натовската авиация и готови да изпълняват задачи по всяко време на денонощието. „Дълги години назад не сме имали осем самолета в бойна готовност“, коментира още министър Каракачанов. 

 „През последните 6-7 г. бяха отделяни средства за инфраструктурата на авиобаза Безмер. Благодарение на политиката на Министерството на отбраната сега в базата няма проблем с некомплекта на войнишки личен състав, попълнени са всички войнишки длъжности. Щастлив съм и съм убеден, че тръгвайки си, оставяме и командира на ВВС и офицерите в авиацията много по-сигурни в нейното бъдеще“, каза още министърът на отбраната.
 

Ремонтът на 8-те самолета струваше над 42 млн.евро

Ремонтът на 8 самолета Су-25К/УБК, 16 двигателя Р-95Ш, доставки на резервни части, апаратура, документация и извършване на замяна на системи и блокове е на стойност 42 185 620 € без ДДС по договор между Министерството на отбраната и ОАО „558 Авиационный ремонтный завод” от 14 декември 2018 г.
Модернизирана е изцяло системата за навигация на Су-25, като са включени възможности за спътникова навигация. С това е осигурена по-голяма информационна осведоменост на пилота. Значително са разширени възможностите за използване на ракетно въоръжение. Радиостанциите са подменени с нови, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти и осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент. Ремонтираните Су-25 са по-боеспособни и многократно по-ефективни в изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка на формирования на сухопътни и военноморски подразделения.
Удълженият с 8 години ресурс на самолетите ще позволи воденето на интензивна подготовка на летателния състав и повишаване на нивото на бойна подготовка.
Експлоатацията на ремонтираните самолети ще обезпечи бъдещето на авиобазата в Безмер и нарастването на бойните възможности на Военновъздушните сили.
В началото на пролетта авиобазата започва активно участие в национални и международни летателни тренировки. С направените инвестиции военното летище на Безмер отговаря на всички съвременни стандарти и притежава способности за провеждане на учения и летателни тренировки с военновъздушните сили на страни-членки на НАТО, както и може да бъде използвано в бъдеще за запасно летище на Ф-16 за нуждите на българските Военновъздушни сили, твърди Министерство на отбраната.

 

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов инспектира ремонтираните и възстановени самолети Су-25 в авиобаза „Безмер“. На събитието присъстват заместник-ми...

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?