Quantcast
Каракачанов се повози на ремонтиран съветски Су-25 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Каракачанов се повози на ремонтиран съветски Су-25

Няма руски самолети, щом са платени от българския данъкоплатец, то значи са български, обяви той
Обновена
2 832
 Министерство на отбраната

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се повози на един от 8-те ремонтирани в Беларус съветски Су-25. "Вицепремиерът лично провери възможностите на ремонтираните самолети Су-25 в базата за предно разполагане в Безмер и се убеди в бойните им способности. Днес, 26 февруари, беше изпълнен полет с един от ремонтираните самолети Су-25 с министъра на отбраната на борда", съобщи Министерство на отбраната.

Су-25 е щурмовик и е предназначен за близка въздушна поддръжка на съхопътните войски над бойното поле. Той може да е въоръжен с ракети, снаряди и с т.нар. свободнопадащи авиобомби.

"Преди две години бяхме пред перпективата да нямаме нито един самолет Су-25, който е основният боен самолет за поддръжка на Сухопътни войски и на флота. Благодарение на активността на командирите на ВВС и на инициативата на ръководството на авиобазата, беше сключен договор за ремонт на 8 от съществуващите самолети Су-25 и днес ги виждате готови", обяви министърът.

Според него имало много скептици, които обяснявали, че не ни трябват руски самолети, не ни трябват стари самолети. "Аз винаги съм казвал – няма руски самолети, щом са платени от българския гражданин, това са български самолети и те изпълняват мисии по защита на териториалната цялост и суверенитета на България“, обяви Каракачанов. 
Той обясни, че след ремонтно-възстановителните дейности самолетите са напълно съвместими с натовската авиация и готови да изпълняват задачи по всяко време на денонощието. „Дълги години назад не сме имали осем самолета в бойна готовност“, коментира още министър Каракачанов. 

 „През последните 6-7 г. бяха отделяни средства за инфраструктурата на авиобаза Безмер. Благодарение на политиката на Министерството на отбраната сега в базата няма проблем с некомплекта на войнишки личен състав, попълнени са всички войнишки длъжности. Щастлив съм и съм убеден, че тръгвайки си, оставяме и командира на ВВС и офицерите в авиацията много по-сигурни в нейното бъдеще“, каза още министърът на отбраната.
 

Ремонтът на 8-те самолета струваше над 42 млн.евро

Ремонтът на 8 самолета Су-25К/УБК, 16 двигателя Р-95Ш, доставки на резервни части, апаратура, документация и извършване на замяна на системи и блокове е на стойност 42 185 620 € без ДДС по договор между Министерството на отбраната и ОАО „558 Авиационный ремонтный завод” от 14 декември 2018 г.
Модернизирана е изцяло системата за навигация на Су-25, като са включени възможности за спътникова навигация. С това е осигурена по-голяма информационна осведоменост на пилота. Значително са разширени възможностите за използване на ракетно въоръжение. Радиостанциите са подменени с нови, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти и осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент. Ремонтираните Су-25 са по-боеспособни и многократно по-ефективни в изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка на формирования на сухопътни и военноморски подразделения.
Удълженият с 8 години ресурс на самолетите ще позволи воденето на интензивна подготовка на летателния състав и повишаване на нивото на бойна подготовка.
Експлоатацията на ремонтираните самолети ще обезпечи бъдещето на авиобазата в Безмер и нарастването на бойните възможности на Военновъздушните сили.
В началото на пролетта авиобазата започва активно участие в национални и международни летателни тренировки. С направените инвестиции военното летище на Безмер отговаря на всички съвременни стандарти и притежава способности за провеждане на учения и летателни тренировки с военновъздушните сили на страни-членки на НАТО, както и може да бъде използвано в бъдеще за запасно летище на Ф-16 за нуждите на българските Военновъздушни сили, твърди Министерство на отбраната.

 

 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов инспектира ремонтираните и възстановени самолети Су-25 в авиобаза „Безмер“. На събитието присъстват заместник-ми...

 

Още

Селфи в гръб: Кошлуков се снима под ръка с Каракачанов
Балада за оставката на Каракачанов

02.02.2022

Г-н БАЛЕВ

6147
Военна прокуратура не видя нарушения за 184 млн. лв. в МО покрай F-16

24.10.2021

3076