Медия без
политическа реклама

Две фирми делят мегабюджета за ремонт на осветлението в София

Общината обяви резултатите от конкурса, който предвижда мащабни инвестиции във всички части на столицата

Илияна Кирилова
Сигналите за неработещо и липсващо осветление са едни от най-честите в контактния център на Столичната община.

Частните фирми "Лог-Сиберия" ЕООД и "Улично осветление" ЕАД си поделят увеличения над два пъти бюджет на Столичната община за поддръжка и ремонт на уличното осветление и за изграждане на ново. От "Московска" 33 обявиха резултатите от обществената поръчка, започнала през лятото на 2020 г. Предвидената от кметството пределна сума е 36,8 млн. без ДДС за 2 г., като срокът може да се удължи с още 2 г. и парите да достигнат 73,6 млн. лв. За сравнение, в конкурса през 2015 г. със срок на действие до 2019 г., заложената цена за същите дейности бе далеч по-скромна - 32 млн. лв. за 4 години. 

Жалбите и сигналите за неработещо и липсващо осветление са едни от най-честите и многобройните в контактния център на Столична община. През следващите 2 г. "Лог Сиберия" ще отговаря за Зона 1 и Зона 4 на София, като за Зона 4 дружеството бе единственият кандидат. Едноличен собственик на капитала на фирмата е Николай Хинтоларски, който е и управител. "Улично осветление" пък е избрана за Зона 2 и Зона 3. Приватизираното преди години общинско дружество е под контрола на компания на бизнесмена Цоло Вутов.

Максималната цена, която Столичната община заложи да плаща за поддръжката на всяка от 4-те зони, е 9,2 млн. на година. В доклада на конкурсната комисия липсва яснота срещу каква сума избраните фирми са се ангажирали да обслужват районите. Дейностите са представени по пера и също без обобщение, което прави трудно да се прецени със сигурност дали постигнатата в конкурса цена е по-ниска от заложената. 

В Зона 1 "Лог Сиберия" се конкурираше с българския клон на испанската фирма "Етралукс". Тя обаче е отстранена от комисията заради оферта, която "не отговаря на предварително обявените условия за изпълнение на поръчката", пише в конкурсните книжа. Така "Лог Сиберия" остава единствен участник за зоната и печели с комплексна оценка от 85 т. Зона 1 включва районите "Нови Искър", "Сердика", "Кремиковци", "Подуяне" и "Оборище".

В Зона 2, в която влизат „Слатина“, „Искър“, „Младост“, „Панчарево“, „Студентски“ и „Изгрев“, срещу "Улично осветление" имаше най-голяма конкуренция - "Лог-Сиберия", "Етралукс" и обединението "София Флашлайт", в което участва и румънска фирма. И тук изборната комисия е отстранила "Етралукс", а също и "София Флашлайт". От доклада личи, че "Лог Сиберия" е получила по-висока оценка за цена спрямо "Улично осветление", но е с по-ниска за техническите показатели, като в крайна сметка се класира на второ място.

За Зона 3, в която влизат районите "Средец“, „Лозенец“, „Овча Купел“, „Витоша“ и „Триадица“, "Улично осветление" отново е предпочетена пред "Лог Сиберия", а "София Флашлайт" е отстранена. Както стана дума, в Зона 4 единственият кандидат да сменя осветителни тела и да ремонтира стълбове бе "Лог Сиберия". Зоната включва районите „Банкя“, „Красна Поляна“, „Красно село“, „Илинден“, „Люлин“, „Връбница“, „Надежда“ и „Възраждане“.

"Сега" писа, че обществената поръчка за уличното осветление бе обявена в средата на август. От заложените параметри стана ясно, че Столичната община се готви да увеличи сериозно парите, които плаща за поддръжката и обновлението му. Възложител на процедурата е зам. кметът по транспорта Кристиан Кръстев. След като конкурсът предизвика въпроси, Кръстев даде обяснение, че разходите за уличното осветление растат толкова значително, тъй като София предвижда не само поддръжка на споменатите зони, но и инвестиции в размер на около 6 млн. лв. за всяка. "Предишната поръчка е била направена преди години. Знаете за това време градът с какви темпове расте. За 2020 г. от бюджета на Столичната община не са отделени никакви средства за поддръжка на осветлението. Всяка една от зоните, посочени в обществената поръчка, е разделена на две пера - едното е за поддръжка, другото е за инвестиции. Перата за поддръжка е до 3,2 млн. лв., а сумата за инвестиции е до 6 млн. на зона”, коментира зам.-кметът на старта на обществената поръчка. 

В изборната 2019 г. Столичната община обяви същия конкурс, но по-късно го прекрати. И тогава цените не бяха много по-различни - 160 млн. лв. прогнозна стойност за срок от 5 години. Процедурата бе открита през пролетта на 2019 г. , но впоследствие бе спряна с пояснение, че в конкурсните книжа има грешка. В допълнение администрацията информира, че възлага на общинското дружество "Софинвест" да се грижи за отстраняването на текущите повреди по осветлението срещу абонамент от 335 000 лв. на месец. Договорът трябваше да е в сила до приключването на описаната доста скъпа поръчка.

В предишния мандат на кмета Йорданка Фандъкова отговорници за поддръжката на осветлението в София бяха дружества и консорциуми, част от участниците в които спечелиха или бяха част и от току-що приключилата процедура - "Етралукс“, обединението „Улично осветление СМ“ и още едно обединение - „Сиберия – Техно Лайтинг“. В „Сиберия – Техно Лайтинг“ пък дял имаше Николай Михайлов, член на надзорния съвет на небеизвестния холдинг „Трейс Груп Холд“. 

Още по темата