Медия без
политическа реклама

Съдът не даде на прокуратурата да закрие партия "Възраждане"

26 Февр. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Софийски градски съд отхвърли предявения от Софийска градска прокуратура иск за разпускане на политическа партия „Възраждане“, съобщават от съда и пускат цялото решение на съдия Венета Цветкова.

През юли м.г. държавното обвинение внесе искова молба в съда за заличаване на политическа партия "Възраждане" с лидер Костадин Костадинов. Прокуратурата поиска и нейното разпускане. Държавното обвинение обяви, че се е задействала по сигнал, който е получила на 4 юни. Последвала проверка, която установила множество нарушения, свързани с регистрацията на ПП "Възраждане", твърдеше прокуратурата. 

Такива били деклариране на неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание на партията, вписване като учредители на 86 души, които към датата на Учредителното събрание са били в чужбина. Прокуратурата твърдеше и, че 108 от лицата, чиито имена фигурират върху декларации като учредители (общо 580 броя), са заявили, че подписите в списъците не са техни. 87 лица са заявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии. Други 120 лица са заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание, а двама от подписалите всъщност са починали месеци преди Учредителното събрание, пишеше в иска на прокуратурата. 

Ръководството на партията твърдеше, че всичко с регистрацията е наред, с което сега се съгласява и СГС. Съдът твърди, че законодателят ясно е определил, че обществената нужда не налага разпускане на политическата партия, в чиято дейност не се откриват нарушения на закона или Конституцията, при евентуално последващо установяване на нарушения при учредяването й. Напротив, общественият интерес и обществото в условията на демократичен плурализъм, налагат установяване на определена сигурност в политическия живот и допуснатите от закона и по предвидения ред /чрез вписване в съответния регистър/ на участниците в него, пише СГС и добавя, че "поради това  законодателят цели да разпусне и прекрати само онези политически партии, които при активното си участие в политическия живот, нарушават императивните правила на ЗПП".

Решението на СГС не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 14-дневен срок от връчването му.

Още по темата