Медия без
политическа реклама

Обезщетенията за опасните софийски шахти са от 5000 до 60 000 лв.

Общината е осъждана, че не поддържа градската среда безопасна, дела има и срещу ЧЕЗ и "Софийска вода"

25 Февр. 2021
Илияна Кирилова
Инцидентът, при който загина 16-годишно момче, отново постави на дневен ред темата колко е безопасна градската среда.

След трагичния инцидент с 16-годишното момче, което загина от токов удар, след като стъпи върху улична шахта в София, започна масово преброяване на опасните шахти. Разбитите шахти обаче не са проблем от този месец. А общината всяка година плаща десетки хиляди левове обезщетения за това, че не поддържа градската среда безопасна. "Лекс" описва решенията по част от делата за обезщетения, свързани с шахти, водени в София през последната година. Само за последната около една година Столичната община е загубила 11 дела, по които е осъдена да плати над 155 000 лева на пострадали от неизправни шахти. И това са само случаите, в които е доказано, че тя е отговорната за изправността им институция, има дела и срещу ЧЕЗ, и "Софийска вода". Инцидентите са от различни квартали, а резултатът от тях са счупени ръце и крака, заради които гражданите търпят болки и страдания и търсят обезщетение. Те са се случили в различни години, но през 2020 г. са намерили своята съдебна развръзка.

35 000 лева за отворена шахта на пешеходна пътека

Миналата година Софийският градски съд (СГС) осъди общината да плати 35 000 лева на жена, която през ноември 2018 г. е паднала в отворена шахта на пешеходна пътека в "Люлин". Шахтата била открита и без обозначение, в зоната на пешеходната пътека, непосредствено след тротоара. При падането жената счупила капачката на коляното си. Последвала операция, лечение с обезболяващи и рехабилитация на следващата година заради продължаващи болки и затруднения в движението. След няколко месеца тя отново била приета в болница за премахване на импланти, приемала антибииотици, но и до момента не може да стои продължително време права.

В решението на съда се казва, че общината не е изпълнила задължението си да приведе пешеходната пътека в състояние, което е безопасно за преминаващите. За да определи размера на обезщетението, съдът преценява трайните последици за 46-годишна жена в активна възраст. Това решение вече е в сила.

20 000 лв. за счупен глезен

На 24 май 2018 г. сутринта жена пресичала бул. "Цар Борис III" в района на "Красно село", когато паднала на ръба на дълбока канализационна шахта, която се намирала точно до тротоара, от който започвала пешеходна пътека. Шахтата била в издълбан около 10 см изкоп, без да е обозначен ремонт. В "Пирогов" счупеният ѝ глезен е гипсиран, но и до днес жената е на обезболяващи и има нужда от помощ за придвижване. Общината е бездействала и не си е изпълнила задълженията, като е допуснала шахтата да е покрита с боклуци и по този начин да не се вижда, че е под нивото на пътното платно, се казва в съдебното решение.

Два пъти за една шахта

Миналата година софиянец осъди за втори път общината да му плати допълнително 10 000 лева за страданията, които е претърпял след инцидент от 2015 г. Вечерта на 9 май той паднал в необезопасена шахта  на ул. "Филиповско шосе" в квартал "Люлин“ и счупил левия си крак. Последвала операция в "Пирогов" с поставяне на винт, а след това и още една за отстраняването му. В крака му останали метална плака и винтове, които задържали счупените кости на подбедрицата. След това той осъдил общината да му плати 20 000 лева обезщетение, но миналата година отново влязъл в болница, за да му бъдат премахнати останалите винтове, които му предизвиквали болки и страдания в последните 5 години. За тази поредна операция градският съд осъжда общината да му плати още 10 000 лева обезщетение.

12 000 заради шахта без капак

СГС осъжда общината да плати 12 000 лева на друг мъж, пострадал от необезопасена шахта със счупен капак на тротоар на ул. "Братя Миладинови". На 8 февруари 2019 г. той стъпил с десния си крак в потрошената шахта, за която нямало сигнализация и последиците били изкълчена раменна става и фрактура на раменната кост на дясната ръка. В решението си СГС припомня, че отговорността за поддръжката на тротоарите в столицата е на общината и тя е длъжна да осигурява необходимите условия за непрекъснато, безопасно и удобно движение през цялата година.

Неравности и трапове пред Съдебната палата

70-годишна жена е обезщетена с 10 000 лева, след като на 22 декември 2017 г. е паднала на кръстовището до Съдебната палата. На заледената тогава настилка жената се спънала в бордюр, полетяла напред и паднала, като стъпила с десния си крак в заледена дупка на шахта без капак. Жената счупила раменната си кост, но първоначално не отишла на лекар, заради което и обезщетението ѝ е по-малко.

София е осъдена по редица дела да плати десетки левове обезщетения на хора, пострадали заради безобразните столични тротоари. Това се вижда от онлайн регистъра на съдебните решения. Така например общината трябва да плати 30 хил. лв.

Хиляди и заради счупени капаци в "Младост"

Миналата година общината беше окончателно осъдена да плати 15 000 лева на 36-годишен мъж, който през октомври 2017 г. е счупил глезена си в кв. "Младост", след като паднал в шахта. Според установеното от съда на мястото е имало дупка под нивото на асфалта, в която мъжът е паднал. Последвали два месеца, в които е носил гипс и последвала физиотерапия. Към момента мъжът вече е възстановен, макар че още изпитвал болки при промяна на времето.

Заради друга шахта в "Младост" общината е осъдена да плати и 10 800 лева на 65-годишен мъж. И в този случай съдът е категоричен, че общината е бездействала и не е осигурила на гражданите „безопасно и удобно движение през цялата година“.

От колата – в болницата

През февруари 2019 г. още една жена в София е пропаднала в шахта и е счупила крака си. Това е станало, след като слязла от автомобила си и кракът и пропаднал в шахта без капак.

Жената била откарана веднага в болница, където кракът ѝ бил гипсиран, а след това и опериран с поставяне на метална плака и винтове на ходилото. Последвали 4 месеца на възстановяване, но според вещото лице ще се наложи нова операция за отстраняване на плаката и винта, която би причинила страдания за още 30 дни. Общината е осъдена за 20 000 лева.

Друга жена осъди общината да ѝ плати 12 000 лева обезщетение, след като през ноември 2016 г. пропаднала в шахта в кв. "Стрелбище". Шахтата била на тротоара, но с пробит капак, заради който жената е паднала и счупила дясната си тазобедрена става и кост. Последвала операция и продължително възстановяване.

Травмата от шахта не води до алкохолизъм

В шахта до пешеходна пътека е паднал и мъж в кв. "Обеля" през 2013 г. При падането счупил десния си глезен и бил гипсиран, след което около годна се придвижвал трудно. Докато бил с гипс и се движел с патерици, паднал още веднъж на улицата и тогава пък си изкълчил ръката. В исковата си молба човекът твърди, че след паданията започнал да пие повече алкохол, за да не се замисля за положението, в което изпаднал.

Съдът обаче му присъжда само 5000 лева, тъй като не приема, че второто падане е във връзка с първия инцидент, за който общината вече е осъдена да му плати обезщетение. В решението се казва, че преживяното няма връзка и с консумацията на алкохол от ищеца, който пиел алкохол от ранна детска възраст и е развил зависимост.

Общината е осъдена да плати 5000 лева и на столичанка, която през ноември 2018 г. се спънала в необезопасена шахта, паднала и счупила лакътя и китката на дясната ръка, както и на пръст на лявата ръка.

Мъж, осъдил ЧЕЗ за 60 000 лв., не дочака решението на съда

Не само общината обаче плаща за опасните шахти по софийските улици. Мъж, осъдил ЧЕЗ за 60 000 лв., така и не дочака решението на съда. Той пострадал тежко при падане на необезопасена, гланцирана, хлъзгава и наклонена шахта в центъра на София, но е починал преди да дочака окончателното присъждане на обезщетение.

Инцидентът става на ул. "Алабин" на 8 март 2010 г., а Върховният касационен съд се произнася окончателно по обезщетението през ноември 2020 г. На наследниците на мъжа са присъдени 60 000 лв. Делото на мъжа срещу ЧЕЗ отнема 10 години, тъй като първоначално е подаден частичен иск за 1500 лв., а след уважаването му е предявен в пълния му размер от 80 000 лв.

Когато се подхлъзва на необезопасената, наклонена и гланцирана шахта, мъжът е на 54 години. Счупил си два прешлена и четири месеца е бил на легло, без да може да се обслужва и едва след 6 месеца започнал да излиза навън. От стреса и залежаването получил диабет тип II. Една година не работил, а в последствие му била определена 75 % трайно намалена работоспособност. Освен това счупените прешлени зараснали с деформация на тялото, което го прегърбило, а при смяна на времето, принудителна поза или по-продължително стоене или ходене изпитвал силни болки.

В края на миналата година СГС осъди "Софийска вода" да плати 40 000 лева обезщетение на жена, паднала в шахта пред магазин "Била" в кв. "Люлин".  На 10 януари 2018 г. тя слязла от колата си и тръгнала към магазина, когато пропаднала в кръгла шахта без капак, който бил отместен и не се забелязвало, че има дупка. Жената счупила става на десния си глезен и последвали няколко операции, като останала обездвижена около една година, в която дори не можела да се обслужва сама, а болките ѝ продължавали и в момента. Съдът ѝ присъжда по-високото обезщетение, като оценява, че е на 39 години, в активна възраст, а не можела да се грижи пълноценно за детето и за семейството си. "Софийска вода" пледира, че и пострадалата носи вина за инцидента, защото не вървяла по тротоара, а през зелена площ около магазина. Съдът отхвърля възражението, като пояснява, че няма забрана пешеходците да минават през затревени площи и не става дума за движение по пътищата, а за периферия на паркинг.

хил. лв. обезщетение трябва да плати фирма, която не обезопасила изкоп за ремонт на топлопреносната мрежа в София и 72-годишна жена загинала, след като паднала в него. Това е решил Софийският градски съд в края на 2020 г. видя "Сега" в регистрите.

 

Още по темата