Медия без
политическа реклама

Неизлагана публично картина на Ван Гог отива на търг

25 Февр. 2021
„Сотбис“
Тази „Сцена от Монмартър“ на Винсент Ван Гог никога досега не е била излагана публично.

Картина на Винсент ван Гог с градски пейзаж от Париж, останала в колекцията на френско семейство повече от век, ще бъде изложена на публично за първи път, откакто е нарисувана през пролетта на 1887 година, съобщава Би Би Си. 

„Улична сцена в Монмартър“ е част от много рядка поредица, изобразяваща прочутата мелница Мулен де ла Галет, на върха на хълма с изглед към столицата, рисувана през двете години, които нидерландският художник прекарва с брат си Тео в жилището на улица Lepic.

Придобито от френски колекционер през 1920 г., платното остава в семейството и никога не е излагано, въпреки че е включено в няколко каталога. На практика то е добре познато само на собствениците и техните приятели. Картината ще бъде изложена в Лондон, Амстердам и Париж, преди да бъде продадено от „Сотбис“ през март, като се очаква цената ѝ да достигне между 5 и 8 милиона евро.

„Много малко картини от периода на Ван Гог в Монмартър остават в частни ръце - повечето са в колекциите на престижни музеи по света“, каза Орели Вандеворде от отдела за импресионисти и модерни изкуства на търга във Франция.  „Появата на пазара на картина от такъв калибър, от такава емблематична поредица, несъмнено е голямо събитие.“

Клаудия Мерсие от аукционната къща „Мирабо Мерсие“, свързана с продажбата, нарече творбата „завладяваща“.

Картината показва вятърна мелница на Монмартър, унищожена през 1911 г., заедно с входа на заграждение, покрито с декоративни фенери, и въртележка зад дървената ограда. 

Монмартър, известен още като La Butte (Хълма) по това време бързо се трансформира от извънградски район от селски тип в квартал с увеселителни заведения, популярен сред парижани заради кафенетата си и привлича поколения художници, интелектуалци и писатели с бохемската си атмосфера.

Двете години на Ван Гог в Париж от 1886 г. до февруари 1888 г., преди заминаването му за Арл, се смятат за  периода, в който той полага основите на своя уникален стил, след като си запознава  с импресионисти като Моне и Писаро, и по-младото поколение художници като Пол Синяк, Емил Бернар и Анри дьо Тулуз-Лотрек.

Още по темата