Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кметът на "Красно село" отказа да върне взетите пари

"Демократична България" сне доверието си от Росина Станиславова, а социалното министерство започна проверка на случая

24 Февр. 2021Обновена
Росина Станиславова

Кметът на район "Красно село" Росина Станиславова отказа да изпълни волята на коалицията, която я е излъчила - "Демократична България", и да върне парите, които е получила от програмата за патронаж на болни от COVID-19. Става дума за 7010 лв.

"Станиславова е създала морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма", коментират от коалицията. Тази сутрин ръководството е призовало Станиславова да намери начин да възстанови взетите от нея средства. Тя обаче не е направила това, затова "Демократична България" дарява равностойността на тази сума на SOS детски селища и сваля политическото си доверие от кадъра. Десните призовават и за пълен одит на приложението на тази програма във всички софийски райони и настояват резултатите да бъдат направени публични.

По скандала се задейства и социалното министерство. Оттам съобщиха, че управляващият орган на ОП "Развитие на човешките ресурси" е започнал проверка на проекта на "Красно село" по мярката „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3“. Сезирани са и Агенцията за държавна финансова инспекция и Главната инспекция по труда, които да се произнесат по компетентност дали има нарушения при управлението на проекта. От органа допълват, че смятат да проверят и всички 17 столични района как усвояват парите по проекта.

До момента ОПРЧР е извършила една проверка на място за изпълнението на проекта в "Красно село", но тя е засягала постигнатите резултати, включително колко души са получили услуги в дома си от екипите на патронажната грижа.

ПРЕДИСТОРИЯ

Малко над 41 000 лв. са взели районният кмет на столичния район "Красно село" и още 4 човека от администрацията на района от май до декември 2020 г. за ръководството и реализацията на проекта  "Патронажна грижа" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Това съобщи кметът на "Красно село" Росина Станиславова по БНТ в продължение на скандала между нея и общинския съветник Георги Георгиев относно съмненията за отклоняване на средства по европроект, свързан с грижа за възрастни хора, боледували от COVID-19. Станиславова допълни, че за тези около 7-8 месеца тя е получила 7 600 лв. Пари от "Патронажна грижа" са взели още зам.кметът на "Красно село" , главният счетоводител, главният секретар и още един член на администрацията, които са били ръководители по проекта. "Аз съм ръководител на европейски проект, ако г-н Георгиев разбираше от тази материя, щеше да знае, че ръководителите на проектите имат заложени бюджети за управление, моят управленски екип е от 5 човека", заяви Станиславова. "Току-що районният кмет ни каза, че няма друг по-добър от него, затова сама се определих за ръководител", коментира Георгиев.   

Станиславова зададе въпрос дали скандалът е избухнал, защото тя като кмет на "Красно село" не е пожелала да предостави информация относно изпълнението на европроект, които се контролира от управляващ орган, или защото шефът на финансовата комисия Георги Георгиев от ГЕРБ е "съставил компрометиращи документи с невярно съдържание, опитвайки да набеди кмета на "Красно село" в злоупотреба с европейски средства". В подкрепа на съмненията си Станиславова посочи, че в жалбите срещу нея на гражданин липсват задължителна информация за подателя й. "Тази жалба я виждаме в 2 различни варианта, с неизяснен жалбоподател", посичи кметът. Според нея, ако Георгиев е изискал въпросната информация, без да се позовава на жалбата, е щял да я получи, тъй като тя вече е била предоставена на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

 "Предупреждавам г-жа Станиславова, че ако говорите за фалшификация на документи, самата вие може да извършите престъпление, каквото е клеветата. Трябва да внимавате какво говорите", отговори Георгиев. "Точно така", потвърди кметът на "Красно село".

Според кмета скандалът между нея и общинските съветници от ГЕРБ е избухнал, защото район "Красно село" и още няколко района в София са се преборили за самостоятелно финансиране в следващия етап по същия европроект. "Става дума за финансова децентрализация, която с нашата активност успяхме да постигнем", заяви Станиславова. В продължението "Патронажна грижа плюс" 11 софийски районни администрации ще получат над 6 милиона лева от Европа без санкцията на Столична община. "След като това стана известно, започнаха атаките срещу нас", посочи още тя. 

Вчера се разбра, че Станиславова е заподозряна, че е платила на себе си и на служители на районната администрация пари по европейски проект, предвидени за патронажна грижа за възрастни хора, боледували от коронавирус. Скандалът се разгоря по време на заседанието на бюджетната комисия.

Станиславова е районен кмет от опозиционната коалиция "Демократична България", а обвиненията срещу нея бяха направени от шефа на комисията - Георги Георгиев от ГЕРБ. Той поясни, че е изискал информация от Станиславова, включително и финансова, за изпълнението на програмата за патронажна грижа, финансирана по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". На това Станиславова отговорила, че като общински съветник Георгиев няма право да получи въпросните данни. "На три страници й посочих правните основания, на които имам право на това. Проблемът за мен, че се отказва информация как се харчат парите по европейски проект, който касае хора, засегнати от COVID-19", поясни  Георгиев. Той допълни, че срещу Станиславова е получена жалба от гражданин, въз основа на който той задава въпроси. "Най-голяма полза от моето запитване има самият кмет, който може да внесе яснота", коментира Георгиев. Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов потвърди, че при него също няма информация дали районната администрация си е раздала възнаграждения във връзка с проекта.       

Станиславова отговори, че бюджетът на района по проекта е 366 000 лв., от които 261 000 лв. са за сътрудници за изпълнение на задълженията по него. Отделно били предвидени и още 105 000 лв. за ръководен екип, публичност, закупуване на карти за градския транспорт и др.  "Опитвате се да манипулирате и да изпълните политическа задача. Не сме си раздавали нито бонуси, нито допълнително стимулиране. Проектът е определил правила, в рамките на които за ръководния екип са определени суми", съобщи кметът на "Красно село".

Станиславова изчисли, че общата стойност на патронажната грижа за цяла София е 5,2 млн., с които се осигурявали грижи за над 3270 жители на столицата. От тези пари най-голям дял получили район "Младост" и "Люлин", а "Красно село" е на трето място. "Този проект се мониторингова ежедневно и има верифициране на разходи от контролиращия орган. Оставаме на разположение да ви поканим в районната администрация и да ви запознаем с всички относими документи. По тази програма район "Красно село" има заложени 230 потребители, а към този момент сме обслужили 510 лица. Намираме, че сме изпълнили проекта повече от задоволително", заяви Станиславова.

"Сама на себе си и на други членове на районната администрация вие отпускали ли сте си пари по този проект?", попита отново Георгиев. Станиславова отговори, че нейното възнаграждение по този проект се формирало на база на 4 часа допълнителен труд по Кодекса на труда и основната й заплата. "Не съм си правила сметка да изчислявам точно, брутната ми заплата е 2400 лв.", съобщи тя. Станиславова допълни, че въпросната програма за патронаж се изпълнява и от районни кметове на ГЕРБ, към които обаче няма същите въпроси. "Ако са спазени всички правила, значи няма проблем. Въпросът е да не се крие тази информация", обобщи общинският съветник от ГЕРБ.  

Още по темата