Медия без
политическа реклама

Още 3 неудобни въпроса за смъртта на 16-годишния Людмил

23 Февр. 2021ТАНЯ ПЕТРОВА

На 14 февруари 2021 г. 16-годишно момче загина нелепо след токов удар на тротоар в широкия център на София. Людмил загуби живота си заради оголен кабел в светофарна шахта, който не би следвало да е там. Кабелът е захранвал павилиона "Орехчето" на територията на университетска болница "Св. Иван Рилски". Павилионът бе обявен за незаконен от Столична община, която побърза да обвини районната администрация  на "Триадица" и електроразпределителното дружество ЧЕЗ за присъединяването му към електрическата мрежа, както и за това, че са забавили процедурата по премахване на будката, започната през 2018 г. 

От първите изявления стана ясно, че всяка от замесените страни крие нещо. Правят се опити за откровени манипулации и се изричат чисти лъжи с цел размиване на отговорността. Какво още не е ясно? 

 

1. Кой и с каква документация е ремонтирал булеварда? 

 

Това се очертава като основен въпрос по случая, защото извършената през 2019 г. реконструкция на светофарната уредба е пряко свързана с окабеляването на обектите. Директорът на "Управление и анализ на трафика" към Столична община Димитър Петров обясни, че през юли 2019 г. при извършена реконструкция на светофарната уредба са премахвани незаконни кабели. Районната администрация обяви, че при премахването на светофарен стълб през 2018 г. е била извършена и манипулация на кабелите към търговските обекти, прокарани по настоящото трасе. Т.е. има разминаване в годините, когато се развиват събитията. 

"Сега" поиска информация от Столична община за извършения ремонт - има ли одобрен проект за него, има ли издадено строително разрешение, по какъв начин павилионите фигурират в проекта, ако има такъв, но не получи отговор в рамките на приключване на броя. Ако се съди по дадените от бившия архитект на район "Триадица" Иван Шишков интервюта обаче, извършената реконструкция вероятно е мината като текущ ремонт, за който законът за устройство на територията не изисква разрешение за строеж. "Тази инфраструктура, шахтите, минават по линия на ремонтите, от които не остава строителна документация. Когато не правиш основен ремонт, не издаваш разрешение за строеж, няма и документация. Вероятно това се е случило и в конкретния случай", коментира бившият районен кмет. 

Проверка на "Сега" в регистъра на обществените поръчки показва, че текущи дейности в района може да са извършвани по линия на два различни договора - за поддръжка на улици и пътни съоръжения или за поддръжка на светофарните уредби. Столична община възлага текущите улични ремонти през периодични обществени поръчки, като разделя града на зони. Текущата улична поддръжка на район "Триадица" и по стария договор, сключван през 2015 г., и по последния договор, сключен през 2019 г., се извършва от "Трейс Груп Холд". Справка в предмета на възложените дейности показва, че в подръжката са включени и парапетите. Именно по парапет е прокарана безумната гофрирана тръба, през която минават кабели към проблемните павилиони. "Трейс груп холд" със сигурност е извършвала ремонтни дейности в източното платно на "Акад. Иван Гешов" в частта от бул. "България" до "Св. Георги Софийски" през 2019 г. - информация за този обект се появи в справка на "Капитал" по друго разследване - за разпределянето на парите за текущите ремонти в София. Надали обаче "Трейс Груп Холд" е премахвал светофарен стълб по линия на текущата улична поддръжка. 

"Трейс груп холд" обаче участва и в консорциума, спечелил поръчката за изграждане на светлинно регулиране на движението на територията на София. 

Вторият договор на Столична община за текущата поддръжка на светофарните уредби е сключен през 2018 г. с дружество "Трафик мениджмънт София", в което участват "Ес Ди Нет Комюникейшънс" и "Трейс груп холд". Контрактът е на стойност 13,8 млн. лева без ДДС, като от документацията става ясно, че в предмета му е включена поддръжката на 366 бр. светофарни уредби и 41 бр. светофари тип "бягащ пешеходец".

Всичко това поражда въпроси, на които следва да отговори възложителят по тези дейности - Столична община. От район "Триадица" бяха категорични, че при тях няма никаква информация за теклите ремонти, тъй като тези дейности не са възлагани от района. Много е важно да се разбере от записите на камерата в района и кой и защо последно е влизал в шахтата - според информация на "24 часа" това е ставало над 20 пъти в рамките на месец. 

 

2. Оказвала ли е болницата натиск за запазване на павилиона? 

 

Крещящо е мълчанието, продължаващо вече втора седмица, от страна на принципала на държавната болница - Министерство на здравеопазването. Здравният министър Костадин Ангелов разпореди проверка, но резултати от нея не се обявяват. "Сега" поиска информация как точно е отдаден под наем павилионът, разположен на държавна земя, и какво предвиждат клаузите на договора, но продължава да не получава отговори. 

Междувременно се оказа, че в кадастралната карта преместваемите обекти - павилиони, са нанесени като трайни сгради. Пръв за това съобщи бившият районен архитект на "Триадица" Иван Шишков. Проверка на Бюрото за разследващи репортажи показа, че в кадастралната карта на София през 2016 г. са нанесени като трайни сгради три павилиона, включително и въпросното "Орехчето". Проблемната будка е нанесена като сграда за търговия на 1 етаж със застроена площ от 7 кв. м, която е частна държавна собственост. Уточнява се, че заповедта за одобрение в кадастъра е от декември 2016 г. Липсва допълнителна информация, каквато обикновено се предоставя, за това чия собственост е "сградата". Ако тя наистина има статут на частна държавна собственост обаче, собственик би трябвало да е УМБАЛ "Св. Иван Рилски", а последният властелин на павилиончето - фирма "Дениа 2016", е само наемател. 

Тази картина е много странна, защото се твърди, че павилиончето било продадено от предходния собственик "Нетуно-Павел Бочев" на "Дениа 2016" през 2016 г. Няма как павилионът да е продаден по този ред, ако е държавна собственост.

Обяснението може да е некоректно подаване на информация към кадастъра, който е пълен с подобни "грешки", улесняващи узаконяването на забатачени неща. Районният архитект на "Триадица" Иван Шишков натърти, че нанасянето на павилиони като сгради не е лесно и извършилият го вероятно не е случайна фигура.

Всички тези въпроси са важни, за да се уточни незаконен ли е павилионът и кой не си е свършил работата по премахването му. Столична община бе категорична, че той няма разрешение за поставяне, но по много детайли личи, че никой не го е броил за незаконен години наред. Важно е да се разбере и защо павилионът не е премахнат, след като през 2018 г. е започната такава процедура, и поддала ли се е голямата община на натиск, защото стана ясно, че процедурата по премахване на павилиона е върната след намеса на болницата, която е поискала от ДНСК да се търси начин за узаконяване на обекта. 

 

3. Чий е този бизнес? 

 

Столична община положи сериозни усилия да отдалечи отговорността назад във времето, насочвайки вниманието към първоначалното присъединяване на павилиона към електропреносната мрежа в далечната 2011 г. Издадената безумна служебна бележка от "Триадица" много улесни кметството за прехвърляне на отговорността. Всъщност общината можеше да върне лентата още по-назад, но това не й е изгодно и само би показало търпяния с години батак с преместваемите обекти на територията на град, управляван в последните 16 години от ГЕРБ.

Проверка на "Сега" показа, че фирма "Нетуно-Пламен Бочев" е разполагала със сезонен обект за хранене на същия адрес, само че преди преименуването на булеварда - на бул. "Д. Несторов" 15, още през 2004 г. Едноличният търговец е държал будки и на други места - в "Люлин" пред Руския пазар, в "Средец" - на "Цар Освободител", в "Красно село" - на бул. "Гоце Делчев". Експерти, запознати с практиките по наемане на такива обекти през годините, са категорични, че получаването на няколко павилиончета на ключови локации е много сладък бизнес и става само с връзки. 

Разбира се, и новият наемател не е случаен. "Дениа 2016" е еднолична собственост на Иван Иванов от Варна. Интересна според Бюрото за разследващи репортажи е съпругата му Галина Крайчева. Проверка на "Сега" потвърди, че Крайчева е била общински съветник от групата на Българска партия либерали, водена от Добромир Джиков, бивш районен кмет на район "Владислав Варненчик", считан за близък до ГЕРБ и избран с подкрепата на партията през 2007 г. Засега институциите мълчат упорито и не споменават тези имена.

Още по темата