Медия без
политическа реклама

Украйна: Спирането на Северен поток-2 е на живот и смърт за нас

Газотранспортната система на страната е част от „системата за отбрана“, твърди Киев

18 Февр. 2021Обновена
Фейскбук

Ръководителят на „Нафтогаз Украйна“ Андрей Коболев заяви, че спирането на газопровода „Северен поток 2“ е въпрос на живот и смърт за Украйна, предава ТАСС.

„Спирането на „Северен поток 2“ е, без преувеличение, въпрос на живот или смърт за нашите граждани“, написа той във Фейсбук. По неговите думите, Украйна е „важна транзитна държава за газ“ към Германия, Италия и Франция, а газотранспортната система (ГТС) на страната е част от „системата за отбрана“ на Украйна.

Той предположи, че щом руската страна има физическа възможност да пренасочи изцяло газовите потоци, заобикаляйки Украйна, ГТС на страната ще стане „просто мрежа от газопроводи“.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че атаките срещу "Северен поток 2" се обясняват с опити да се принуди Русия да плати за геополитическия проект на Запада в Украйна.

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на две линии на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра. метра годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Работата беше спряна през декември 2019 г., след като швейцарският Allseas изостави полагането на тръби поради възможни санкции от САЩ. Но през декември 2020 г. Nord Stream 2 AG възобнови полагането на тръби, изграждайки 2,6 км от тръбопровода в изключителната икономическа зона на Германия. Към днешна дата са положени повече от 2300 км от 2460 км от газопровода, което е 94% от общата дължина на тръбопровода. Остава да лежи 120 км във водите на Дания и повече от 28 км - във водите на Германия.

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Само преди дни бе обявено, че корабът "Фортуна" е възобновил полагането на тръбите на газопровода "Северен поток 2" в датски води. На практика това означаваше, че нито санкциите на САЩ, нито няколкото откази на фирми, включително гераманска, швейцарска, датска, норвежка, са успели да спрат проекта. 

Още няколко дни по-рано германското правителство обяви, че приема за сведение и резолюцията на Европейския парламент, призоваваща за спиране на строителството на газопровода "Северен поток 2" поради ареста на Алексей Навални. Това  заяви говорителят на кабинетът Стефан Зайберт. Ден по-рано пък канцлера Ангела Меркел заяви на пресконференция, че позицията й по "Северен поток 2" не се е променила. Тя отново нарече американските санкции срещу този проект неподходящи, но изрази готовността си да преговаря с новата администрация на САЩ по темата за газопровода.

Депутатите от Европейския парламент приеха резолюция във връзка с ареста на Навални, в която настояват Европейският съюз "незабавно да възпрепятства завършването на проекта" Северен поток 2 ", както и" разумно да засили "ограничителните мерки срещу Руската федерация във връзка с задържането му.

На практика обаче Германия не е съгласна да спре проекта на каквото и да е основание. Независимо от силният натиск на САЩ и поредицата, включително и реални санкции, то проекта продължава. Наскоро приключи работата в изключителната икономическа зона на Германия.

"Северен поток-2" е тръбопровод под Балтийско море на стойност 10 милиарда евро и ще удвои доставките на руски природен газ до Германия, най-голямата икономика в Европа. Той отдавна е в полезрението на САЩ, и по-специално на администрацията на вече бившият американски президент Доналд Тръмп, която яростно критикуваше европейските държави за тяхната енергийна зависимост от Русия.

Не е ясно дали ще има някаква промяна в тази позиция на новия държавен глава Джо Байдън. Германия се надява на смекчена позиция, но повечето наблюдатели прогнозират, че това едва ли ще се случи. Припомня се, че още докато беше вицепрезидент, Байдън каза, че с тръбопроводи по дъното на Балтийско море Европа "ще стане още по-зависима" от руското синьо гориво. Той посочи втечнения природен газ от САЩ като най-добрата алтернатива на руските доставки.

"Северен поток 2" предвижда полагане на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Той също така ще премине през териториалните или изключителни икономически зони на Финландия, Швеция и Дания.

Проектът се изпълнява от компанията Nord Stream 2 AG, чийто едноличен акционер е руската държавна корпорация "Газпром". Европейските партньори - Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall - финансираха половината от строителството, с до 950 милиона евро всяка.

Против "Северен поток 2" са Украйна, която се страхува да загуби приходи от транзита на руски газ, САЩ, които активно рекламират своя втечнен природен газ в ЕС, както и Полша, Латвия и Литва, които смятат проекта за политически

Още по темата