Медия без
политическа реклама

Един архитект подаде оставка заради смъртта на 16-годишното момче

ГЕРБ скри Борисов и Фандъкова от изслушване, а БСП даде кметицата на прокурор

18 Февр. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Главният архитект на район „Триадица“ Иван Шишков е подал оставка заради нелепия инцидент, отнел живота на 16-годишния Людмил след токов удар на тротоара пред столичната болница УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Шишков не е бил изобщо на работа към момента, когато през 2011 г. е издадена заветната служебна бележка, приета от ЧЕЗ като основание за присъединяване на фаталния павилион към електрическата мрежа. Въпреки това той счита за редно да се оттегли от поста, като даде възможност да се проверят всички обстоятелства и така да изичсти името си. Това обяви на брифинг кметът на район "Триадица" Димитър Божилов, избран от листата на Демократична България. Божилов отхвърли всички обвинения, отправени му от кмета Йорданка Фандъкова и екипа й за липсата на контрол върху преместваемите обекти в района. 

"Тази бележка е била издадена и подписана в период, в който главният архитект на район „Триадица“ не е бил на работа. Той заема поста от 2008 г. досега. Кой е подписал тази служебна бележка, каква е връзката с този инцидент, ще констатират разследващите органи", обяви Божилов. Той уточни, че има документи в администрацията, така че да се установи кой е замествал титуляра, но те ще се дадат на разследващите органи, за да се доказва по надлежен ред авторство. На въпрос издавани ли са други служебни бележки като тази, послужила пред ЧЕЗ през 2011 г., Божилов заяви, че няма информация за времето отпреди началото на неговия мандат. "Под моето ръководство такива бележки не се издават, защото тяхната правна стойност е равна на нула", коментира той. 

Районният кмет на "Триадица" обясни още, че не е знаел за започнатата и увиснала във времето преписка за премахването на незаконния обект, свързан с инцидента - наетия от фирма "Дениа 2016" павилион в двора на болницата. Божилов обаче не се нае да коментира дали информацията за това е била укривана от него или е останала по чекмеджета по други причини. Той се оправда с тежко наследство, като конкретно в отдела за контрол на строителството заварил всичко на всичко един служител - останалите били в болнични и отпуска. "За да се предприемат стъпки за премахване на незаконен обект, ние първо трябва да знаем за тях. С встъпването ми в длъжност изисках от началниците на отдели какви преписки се движат, кои са приоритетни. Проверих внимателно дадените ми доклади, преписката за премахване на този обект не фигурираше там", коментира Божилов. Според него след като този обект съществува повече от 10 години, има проблем с контрола и от страна на голямата община. "Има неглижиране на проблема, и това не е само този обект - има много обекти", коментира Божилов. Районният кмет не смята да изпълни заръката на Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков за спешно стартиране на процедура за премахване на обекта, защото счита, че той е веществено доказателство и не може да се маха в момента. 

Божилов отхвърли категорично и обвиненията на кмета Йорданка Фандъкова, че районът бламира усилията на главния архитект за контрол върху преместваемите обекти. От голямата община вчера обявиха, че на 6 пъти били напомнили на района да се захване с темата установени преместваеми обекти на територията му. Само район "Триадица" и район "Панчарево" не отговорили на това писмо. 

"Район "Триадица" е отговорил на тези писма с едно единствено нещо - работа на терен. Писмото на главния архитект съдържа списък с 23 обекта на територията на нашия район, както нито един от павилионите, проверявани в момента, не попада в него. От този списък 11 обекта се оказаха несъществуващи, 6 са с различна локация, а за други 6 сме издали констативни актове за премахване - в Южния парк - трета част и пред ВМА. Изпратихме актовете през ноември, за 5 от тях още няма заповеди за премахване", съобщи Божилов.
В контранастъпление малко по-късно от общината обявиха, че са пратили до районните архитекти две писма. Едното било с прикачен списък с обекти, пускани от главния архитект на София, чийто разрешения за поставяне са изтекли. Второто било без приложен списък - с изтекли разрешения, давани от районните архитекти. Район "Триадица" трябвало да попълни второто писмо, а незаконните обекти не фигурирали в първото, защото не са пускани от главния архитект на столицата. 

НА КАМЕРИТЕ 

По информация на "24 часа" записите от камерата в района на инцидента са много интересни и ще са от ключово значение за разследването. По информация на изданието на записа се виждало как мистериозни работници влизат в шахтата на бул. "Акад. Иван Гешов" повече от 20 пъти за изминалия месец. Те били с гащеризони и кирки, като са отваряли шахтата. Следствието ги издирва, за да разбере какво са правили на мястото. Версията за кражба на ток била почти на 100% изключена. 

ДА СЕ СНИШИМ 

Междувременно в парламента управляващите отхвърлиха искането на БСП да бъдат изслушани премиерът Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова във връзка с инцидента със загиналия 16-годишен Людмил в София.

В подкрепа на предложението на опозицията гласуваха едва 52 депутати, против бяха 99, а 7 се въздържаха. Емил Христов от ГЕРБ, който водеше пленарното заседание, бързаше толкова да премине процедурата, че даже не се разбра за какво точно става въпрос. Вина за неуспеха имаше и самата БСП, която не беше събрала цялата си парламентарна група в пленарната зала.

Социалистите обвиниха хората на Бойко Борисов, че ги е „страх да споменете името на министър-председателя”. „Колеги, не ви ли е срам да продължавате да прикривате корупцията и беззаконието в страната? Не можете да го прикриете – всеки един български гражданин го вижда и усеща. Корупцията и беззаконието отнемат човешки животи”, обяви соцдепутатът Христо Проданов. „Българският народ вижда, че Борисов не желае да дойде и да отговаря за безобразията на своите подчинени”, допълни съпартиецът му Иван Иванов.

Емил Христов често прекъсваше забележките на социалистите с мотива, че нямат отношение към парламентарната процедура. Това обаче настърви още повече опозицията. „Няма нищо страшно да споменете имената на Борисов и Фандъкова, които трябва да дойдат, за да ги изслушаме, и да разберем кой покровителства беззаконието в София. Кой разрешава незаконните павилиони? Не кой пусна кабела, а кой покровителства неззаконните обекти в София. Това интересува столичани”, заяви соцдепутатът Георги Свиленски.

От лявата половина на залата се понесоха и немощни скандирания „Оставка!” „Колеги, моля да запазите хладнокръвие”, призова Христов. И невъзмутимо премина към редовната програма на Народното събрание.

НА ПРОКУРОР

Малко по-късно бе съобщено, че парламентарната група на БСП ще внесе сигнал до прокуратурата. На мушката е Йорданка Фандъкова.  "Внасяме сигнала на база на интервю, дадено от кмета Йорданка Фандъкова пред медиите сутринта, в което самата кметица допуска и не изключва възможността да има корупция в Столична община. Това е кметът, който 12 години управлява София и тя не изключва възможността да се раздават пари под масата в общината", заяви депутатът Христо Проданов.

Още по темата