Медия без
политическа реклама

ГЕРБ не отстъпва от идеята за спецпрокурор, който да разследва Гешев

Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента

16 Февр. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Красимир Ципов от ГЕРБ

Мотивите на президента срещу промените в Наказателно-процесуалния кодекс не успяха да разколебаят управляващите, че трябва да има специален прокурор, чиято единствена задача е да разследва главния прокурор и неговите заместници. С 12 на 7 гласа днес правната комисия в парламента преодоля ветото на държавния глава.

Според Румен Радев приетият в края на януари закон не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор. С въвеждането на нова длъжност "прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник" се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона, смята президентът.

За последната година и половина това е трета различна законодателна инициатива на управляващото мнозинство, която се опитва да намери решение на проблема. Люшкането между различни институционални варианти явно показва, че проблемът е сложен, концепцията за решението му все още не е избистрена и дебатите трябва да продължат в експертен кръг, обяви президентът.

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които ГЕРБ създаде фигурата на прокурор, който да разследва главния.

Красимир Ципов от ГЕРБ обаче е категоричен, че управляващата партия ще подкрепи своя законопроект отново и в пленарна зала. Христиан Митев от "Обединени патриоти" също каза, че ще гласува против ветото.

Спорът между опозиция и управляващи се разрази най-вече около това дали при евентуално извършване на престъпление главният прокурор да бъде съден от Специализирания наказателен съд. Според депутата от БСП Крум Зарков това противоречи на решение на Конституционния съд от 2011 г., което казва, че специализираните съдилища не са извънредни, единствено когато разглеждат дела с един и същ предмет, тоест магистратите могат да придобият някаква специализация. В случая обаче не е известно предварително в какво точно престъпление може да бъде обвинен главният прокурор, че да бъде съден само и единствено в спецсъда.

На този аргумент депутатът Христиан Митев отговори, че след като корупционните престъпления бяха „дадени“ на спецсъда нито президентът, нито БСП са ги атакували в КС.

Освен това Зарков Зарков напомни, че всички – прокуратурата, адвокатурата и Висшият съдебен съвет, са против тези промени в НПК. И заяви: „С годините надзорът за законност се прилага все едно действащата е Конституцията от 1971 г., а не тази от 1991 г. Трябва да бъдат обсъдени в пакет много въпроси – за фактическото влияние на главния прокурор в Прокурорската колегия на ВСС, например и ако тези въпроси не бъдат сложени на масата честно, ясно и почтено, предложения като вашето могат да предизвикат само смях у едни и тъга у други“.

 

 

Още по темата