Медия без
политическа реклама

Никой не поема отговорност за убитото от ток момче

От ЧЕЗ и УМБАЛ "Св. Иван Рилски" нямали общо със злощастната шахта. Прокуратурата започна разследване

15 Февр. 2021Обновена

Нито една институция или компания не пожела да поеме отговорност за нелепия инцидент, при който ток уби 16-годишно момче в неделя. Столична община, Община "Триадица", ЧЕЗ и ръководството на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" отрекоха да имат нещо общо с шахтата и необезопасения проводник на електричество. Все още не се знае кой е собственик или наемател на павилиона, към който нерегламентирано е текъл ток.

Софийска градска прокуратура започна разследване на трагичния инцидент. Образувано е досъдебно производство "за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност", обяви прокуратурата. И допълни, че предстои да изиска документи от институциите, които имат отношение по случая - Столична община, районната община, ЧЕЗ, болницата "Св. Иван Рилски". Предстоят и експертизи.

В началото на деня министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов последва примера на Столична община и разпореди проверка на инцидента. Комисия от експерти извършва оглед на мястото, тъй като в публичното пространство бяха изнесени твърдения, че шахтата, по която е протичал ток, обслужва УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Докладът с резултатите от проверката трябва да е готов до края на днешния ден.

По нареждане на здравния министър изп. директор на болницата д-р Антон Петков също трябваше да предостави цялата известна информация по случая на МЗ. В своя доклад шефът на лечебното заведение написа:

"Електрозахранването ни се извършва от два трафопоста, които се намират на територията на Болничния комплекс - във вътрешния двор на Инфекциозна болница и в сутерена на сградата на НЦОЗА. УМБАЛ "Св. Иван Рилски" няма касателство към други източници на електрозахранване."

Часове по-късно от електроразпределителното дружество ЧЕЗ също отрекоха да имат нещо общо с необезопасената шахта. От съобщението обаче стана ясно, че компанията разполага с конкретна информация кой е клиентът, носещ отговорност за необезопасената мрежа. Пред "Сега" от дружеството коментираха, че нямат право да разкрият неговата самоличност, но тя вече е известна на разследващите органи.

"В дружеството през 2011 г. е постъпило искане за присъединяване на обект павилион, който е присъединен със статут "преместваем обект", в съответствие с действащата нормативна уредба. Съгласно Закона за енергетиката, съоръженията след електромера се изграждат от клиента и са негова собственост. Ангажимент на клиента е и поддръжката на съответните съоръжения", се казва в позицията на дружеството.

По-късно от районната администрация на район "Триадица" съобщиха пред "Капитал", че съгласно наличните данни този обект се стопанисва от търговско дружество "Дениа 2016" ЕООД. Обектът се експлоатира в двора на болничното заведение въз основа на договорни правоотношения, сключени между дружеството и болницата през 2016 г.

Инцидентът стана вчера по обед в района на пешеходната пътека пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски" на бул. "Иван Евстатиев Гешов" №15. Момчето е стъпило на метална рамка на шахта, през която е минавал необезопасен кабел към все още неустановен категорично обект.

Институциите безсрамно си прехвърляха отговорността за трагедията вчера, без никой да признае, че има отношение към случилото се. ЧЕЗ обяви, че нито шахтата е на дружеството, нито пък кабелът. В официална позиция до Би Ти Ви от компанията твърдят, че "кабелът се намира след техния електромер и извън границите на тяхната собственост". 

И общината натърти, че кабелът е захранвал частен обект, като захранването вероятно е било извършено неправилно. Кметът на район "Триадица" Димитър Божилов твърди: "Не е станало ясно чия собственост е, ясно е, че е захранвал обект, който не е общински, а се намира на територията на болничното заведение. Захранва се търговски обект, тип будка."

годишно момче почина след токов удар от необезопасена улична шахта в София. Инцидентът е станал днес по обед - в 12. ч. в "Спешна помощ" е бил получен сигнал за тежко пострадало момче до пешеходната пътека пред УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, която се намира на бул. Ив. Евст.

"Чия е вината за случилото се, ще кажат разследващите органи, но има съмнения за неправомерни действия. Говорим за оголен кабел в шахта. Това не е нормално, някой е пипал там", заяви днес заместникът на Божилов - Христо Вълчанов.

Според информацията, с която той разполага, кабелът стига до павилион на територията на болницата. Район "Триадица" няма отношения с този обект. Дали тази будка е включена нерегламентирано към електропреносната мрежа също е въпрос, на който ще отговори разследването.

"Понеже тече следствие не може да сочим никой с пръст. Може някой да е ровил в шахтата и това да не са тези хора", допълни Вълчанов пред Би Ти Ви. Общината ще предостави всички документи, необходими на разследването.

От излъчените по телевизиите кадри се вижда, че от шахтата излизат гофрирани предпазни тръби, в които са кабелите, а всичко е захванато със свински опашки за металната ограда до булеварда.

Вечерта в понеделник пред общината се събра протестно бдение под наслов "Безхаберието убива", предаде БНР. Протестиращите изразиха гнева си от "прехвърлянето на вината за фаталния инцидент между институциите" и поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова.

Ключови думи:

токов удар, инцидент, София

Още по темата