Медия без
политическа реклама

Том Брейди - най-великият спортист на всички времена?

09 Февр. 2021Си Ен Ен
ЕПА/БГНЕС

ЛеБрон Джеймс или Майкъл Джордан? Роджър Федерер или Рафаел Надал? Лионел Меси или Кристиано Роналдо? Спорът за това кой е най-великият състезател се води разгорещено в много спортове.

В НФЛ обаче има само един човек: Том Брейди.

На 43-годишна възраст Брейди спечели своята седма титла от Супербоул в неделя, когато "Тампа Бей Бъканиърс" победи "Канзас Сити Чийфс" с 31:9, за да подсили статута на куотърбека на GOAT (б. р. - "най-велик на всички времена", от англ. greatest of all times).

Брейди не само увеличи собствения си рекорд за най-много шампионски пръстени на играч в американския футбол - сега той вече притежава повече трофеи "Винс Ломбарди" от който и да било клуб в лигата, с един повече от рекордьорите "Ню Ингланд Пейтриътс" и "Питсбърг Стийлърс" - но след като беше обявен отново и за най-полезен играч Супербоул, той се превърна в единствения играч в историята на НФЛ, избран пет пъти за MVP във финала.

А след като изнесе вероятно най-завършеното си представление от всички свои 10 участия в Супербоул - хвърляйки три тъчдауна, включително два на дългогодишния си съотборник при "патриотите" Роб Гронковски - състезатели от много други спортове използваха социалните медии, за да възхвалят завета на Брейди.

Бившият му съотборник в "Ню Ингланд" Джулиън Еделман го нарече: "Най-добрият някога във всички спортове."

💍 💍 💍 💍
💍 💍 💍
Cant stop. Wont stop.
The best ever in all sports.

— Julian Edelman (@Edelman11) February 8, 2021

Четирикратният шампион на НБА ЛеБрон Джеймс стигна дотам, че нарече новия му отбор "ТОМПА БЕЙ", преди да възхвали дълголетието на Брейди.

Brady 7 piece nugget!!! 💍💍💍💍💍💍💍 @TomBrady #WashedGoat

— LeBron James (@KingJames) February 8, 2021

Том Брейди подписа с "корсарите" преди началото на сезона, след като прекара 20 свръхуспешни години в Бостън, печелейки шест титли. И в дебютния си сезон в новия отбор той помогна за трансформацията на "Бъканиърс", извеждайки ги до най-големия мач в американския спорт за първи път след 2002-2003 г., когато те побеждават "Оукланд Рейдърс" в Супербоул XXXVII.

"Всяка година е невероятна - каза Брейди, след като засенчи противниковия куотърбек Патрик Махоумс в неделя. - Този отбор е световен шампион завинаги. Никой не може да ни го отнеме."

Трогателно, бившият отбор на Брейди зае недвусмислена позиция по дебата на тема GOAT. "Поздравления за най-великия на всички времена", написаха от "Ню Ингланд" в "Туитър".

Congratulations to the greatest of all time.

— New England Patriots (@Patriots) February 8, 2021

Футболистът на "Пари Сен Жермен" и суперзвезда на Бразилия Неймар Жуниор нарече Брейди "легенда". Баскетболистът на "Портланд Трейл Блейзърс" в НБА Си Джей Маккълъм пък предположи, че НФЛ ще трябва да вземе решение за преименуване, ако Брейди продължи успехите си: "Чудя се, ако GOAT Том спечели отново... Взима осем чипа. Пенсионира се и принуждава НФЛ да нарече трофея "Том Брейди" вместо "Винс Ломбарди".

I wonder if 🐐 Tom is going to win back to back . Get 8 chips. Retire and have the NFL call it the Tom Brady instead of Vince Lombardi

— CJ McCollum (@CJMcCollum) February 8, 2021

Побеждавайки с новия си отбор, Брейди се присъедини към члена на Залата на славата Пейтън Менинг като единствените двама титулярни плеймейкъри, спечелили Супербоул с повече от един клуб. Неделният триумф също така означава, че Брейди е печелил Супербоул в три различни десетилетия.

Тревожно за останалите тимове в НФЛ е това, че Брейди не планира да спира в скоро време. "Ние ще се завърнем! - каза той. - Вече го знаете."

В сезон, който не приличаше на никой друг - с ограничено присъствие на фенове по стадионите и играчи и треньори с маски на лицата покрай страничните линии - вероятно е успокояващо накрая човек да види и нещо познато: куотърбекът Том Брейди с трофея "Винс Ломбарди" в ръце.

Бъдещият член на Залата на славата на американския футбол Том Брейди заслужи отделно помещение в музея в Кентън, Охайо.

Ключови думи:

американски футбол, НФЛ, Том Брейди

Още по темата

ОЩЕ ОТ СПОРТ

Атентатът в Москва предизвика опасения за терор в Париж 2024

25 Март 2024

Димитров излиза срещу световния №2 в 1/4-финал на "Мастърс"

27 Март 2024

Григор Димитров разгроми германец в Маями

26 Март 2024

Григор Димитров изхвърли и Алкарас от Маями

29 Март 2024

Краснобаева донесе още едно злато за България от СК в Гърция

24 Март 2024