Медия без
политическа реклама

Бурята "Дарси" спря COVID-тестовете в Нидерландия

Премиерът на страната призова сънародниците си да карат внимателно кънки заради пълните болници

08 Февр. 2021
БГНЕС
Жители на Амстердам се замерят със снежни топки на площад Дам.

Властите в Нидерландия обявиха рядко срещания код "червено" за студено време в цялата страна, след като вчера за първи път от 2010 г. територията й бе връхлетяна от снежна буря, съобщиха световните агенции. Бурята "Дарси" засегна и северозападните части на Германия, както и Северно море.

Температурите слязоха до -5 градуса, а вятърът достигна скорост от 90 км. в час, уточнява "Гардиън". Нидерландският метеорологичен сайт weer.nl съобщава, че в неделя вечер е измерена сила на вятъра от 8-а степен от 12 възможни, придружен със силен снеговалеж. „Това официално означава снежна буря и е първата такава от дълго време. Последната буря ни връхлетя през януари 2010 г.“, се казва в съобщението.

Десетки полети бяха отложени или отменени на летище "Схипхол" в Амстердам, докато аерогарата в Айндховен в южната част на страната прекрати всички услуги, продължава "Гардиън". Всички влакове, включително международните линии до Германия, бяха отменени. В Амстердам трамваите също бяха спрени, след като в Хага мотриса дерайлира в снега. На шофьорите се препоръчва да избягват пътувания и се съобщава, че над 80 автомобила са затънали. В повечето части на страната снегът е натрупал от пет до десет сантиметра, но в някои области навяванията са до 30 сантиметра, съобщава обществената телевизия NOS.

Условията в страната са толкова тежки, че националното правителство спря за няколко дни тестването за коронавирус. Очакванията са минусовите температури да продължат десетина дни, което означава, че каналите ще замръзнат. Събитието се чака с голямо нетърпение, тъй като холандците обожават карането на зимни кънки. Премиерът Марк Руте заяви, че пързалянето с кънки ще бъде разрешено, ако каналите замръзнат за първи път от 2018 г. насам. Той обаче предупреди хората да спазват дистанция и да карат внимателно, за да не озоват в и без това пренатоварените болници. Надеждите, че 200-километровият кънки маратон през 11 града, наречен Elfstedentocht, ще може да се проведе за първи път от 1997 г., бяха попарени поради ограниченията, свързани с коронавируса.

В Германия снеговалежът също причини големи смущения във влаковете и отмяна на планирани междуградски линии , включително Хамбург и Хановер.

Още по темата